Spinazie socca met tahin saus, met hennepmeel

Spinazie socca met tahin saus, met hennepmeel

spinazie socca met tahinisaus

Je heb het misschien gemerkt: er komen de laatste tijd meer vegan recepten op de blog. Ook nu weer! Je komt ook zulke lekkere vega recepten tegen in kookboeken en op internet, heel inspirerend allemaal. Dit keer ben ik in de weer geweest met kikkererwtenmeel. Dat is niet echt heel laag in koolhydraten (gelukkig zijn het wel de ‘goede’), maar als je het combineert met ingrediënten die wel koolhydraatarm zijn, kom je onder de streep toch nog aardig goed uit. En eerlijk gezegd vind ik dat je niet al te gestrest over het tellen van koolhydraten moet doen. Volgens mij wordt je sneller dik van de stress als van die paar extra koolhydraten die je jezelf gunt (dit bericht bevestigt dit).

De veelzijdigheid van de kikkererwt

Kikkererwten zijn gezond en erg veelzijdig. Het meest bekende gerecht is wel de falafel, ofwel gefrituurde kikkererwten-balletjes. Maar je kunt kikkererwten ook eten in een curry, verwerken in koekjes (zie hier mijn recept), je kunt er hummus van maken, en ga zo nog maar even door.
Van kikkererwten wordt dus ook meel gemaakt. Zelf koop ik dat bij mijn Asia-winkeltje. In Nederland is het ook te koop bij toko’s, of bij de goed gesorteerde supermarkt, en in bio-supers, waar het meestal wel duurder is.

spinazie socca in de pan

Kikkererwten komen oorspronkelijk uit het Midden Oosten en zouden 10.000 jaar geleden al in die regio gegeten worden. De kikkererwt wordt ook wel garbanzo genoemd, deze naam zou een Baskische oorsprong hebben.
Kikkererwtenmeel wordt in andere talen ook wel gram of besan genoemd. Als je dat op een verpakking ziet staan, dan sta je dus met kikkererwtenmeel in je handen.

Socca s’il vous plaît

Een veel voorkomend recept met kikkererwtenmeel is die van de hartige pannenkoek. Er zijn meerdere hoeken van de wereld waar zo’n pannenkoek gemaakt wordt. Afhankelijk van waar je bent, heeft de pannenkoek ook een andere naam.

socca met spinazie en tahini dressing

Frankrijk – Cade, Socca
De cade maakt men in en om Toulon (voor de Franse taal liefhebbers is hier de link naar het originele recept), de socca komt uit Nice, en daar is het streetfood. Je eet ze dan dus gewoon uit de hand met veel extra peper.

Gibraltar – Calentita
Het nationale gerecht van Gibraltar. Calentita betekent vrij vertaald ‘ lekker warm’. Ze worden daar ‘kaal’ gegeten, zonder toppings dus.

Italië – Farinata
Farinata’s worden meestal gekruid met rozemarijn, peper en zeezout. Ze worden in onregelmatige driehoeken gesneden voordat ze gegeten worden, bestrooid met nog wat extra peper.

India – Besan, Chila, Puda
Afhankelijk van de regio in India hebben de pannenkoeken een andere naam. Ze worden vaak gemaakt met uien, groene pepers en kruiden, en als bijlage bij dhal of curry gegeven.

Ideaal lunch gerecht

Hoe je ‘m ook maakt of noemt, de kikkererwten-pannenkoek is in mijn ogen een ideaal lunchgerecht. Door het hoge eiwitgehalte van het meel vult het goed. Je kunt de pannenkoek ook afgekoeld en in stukken gesneden als lunch meenemen. Eventueel kun je er nog een kleine salade bij doen.

Ik noem mijn versie van de kikkererwten-pannenkoek gewoon socca, en ik heb gekozen voor een variant met spinazie, dat zeer laag in koolhydraten is. Je kunt zowel verse spinazie als diepvries voor dit gerecht gebruiken, dat maakt voor het eindresultaat niks uit.
Deze socca krijgt een Oosters tintje door het gebruik van tahin en za’atar, mijn recentelijk ontdekte nieuwe kruiden-liefde.

spinazie socca met tahini dressing

Update augustus 2015: socca nog koolhydraatarmer!

Na mijn hennepmeel aankoop ben ik natuurlijk lustig aan het experimenteren geslagen. Zie hier de spinazie socca 2.0!
Met een mix van kikkererwtenmeel en hennepmeel (o.a. hier online verkrijgbaar), waardoor er zo’n 10 koolhydraten minder in de socca zitten. Het is heel eenvoudig: vervang 40 gr kikkererwtenmeel door hennepmeel. De bereiding is verder hetzelfde.

spinazie socca van kikkererwtenmeel en hennepmeel

De socca wordt door het gebruik van hennepmeel nog groener van kleur (zie foto boven: links versie 2.0, rechts versie 1.0). En ik vind ‘m een nog meer verzadigd gevoel geven. Dit komt o.a. door de eiwitten in het hennepmeel.

spinazie socca met tahinisaus

Vegan spinazie socca met tahin saus

Con
Een socca is eigenlijk een hartige pannenkoek, gemaakt van kikkererwtenmeel. Deze spinazie socca heeft minder koolhydraten door het gebruik van hennepmeel. De tahin saus maakt het helemaal af.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Lunch
Keuken Frans
Porties 2 personen
Koolhydraten 19 kh

Dit heb je nodig
  

  • 60 gr kikkererwtenmeel
  • 40 gr hennepmeel
  • 2 el olijfolie
  • 160 ml water
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 kleine ui
  • 2 flinke handen spinazie of 200 gr diepvriesspinazie
  • 1/2 tl gemalen chilivlokken
  • versgemalen zout en peper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kerriepoeder
  • kokosolie om te bakken
  • 2 tl za’atar

Voor de tahin saus

  • 2 el tahin
  • 2 tl tamari
  • 1 tl citroensap

Zo maak je het
 

Voorbereiden

  • Meng kikkererwtenmeel en hennepmeel goed door elkaar.
  • Pak twee ruime kommen en doe in elk 50 gram van het meel. Doe er in elke kom 1 eetlepel olijfolie en 80 ml water bij en roer goed. Het wordt een soort pannenkoekenbeslag. Zet dit beslag minimaal 1 uur weg in de koelkast.

Bereiden

  • Maak de tahin dressing: meng tahin, tamari en citroensap en leng beetje bij beetje aan met zoveel water als nodig om een crèmig vloeibare consistentie te krijgen (bij mij is dat ongeveer 2 eetlepels). Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal het beslag uit de koelkast en meng chilivlokken, zout en peper, kurkuma en kerriepoeder door het beslag.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de ui met knoflook tot ze begint te kleuren. Voeg dan de spinazie toe en bak tot ze begint te slinken (of in geval van diepvries: helemaal ontdooid is). Doe het spinaziemengsel op een bord en laat even afkoelen. Giet eventueel vocht af.
  • Verhit opnieuw kokosolie, nu in twee koekenpannen. Verdeel ondertussen de spinazie over de twee kommen met het socca-beslag en meng goed met een vork.
  • Bak twee socca’s van het beslag, na ongeveer 5 minuten kun je de socca keren. Na nog eens 5 minuten het vuur laag draaien en ze nog even laten doorbakken.
  • Doe de spinazie socca op een bord en bestrooi met za’atar en wat grof zeezout. Druppel de tahin dressing erover, en indien gewenst nog een beetje extra olijfolie.

Tips

  • Je kunt deze socca ook met alleen kikkererwtenmeel maken. Neem voor twee personen 100 gram. Het aantal koolhydraten per persoon komt voor deze socca dan op 29.
  • Maak een originele Franse socca door de spinazie en ui achterwege te laten, en de socca alleen te kruiden met zout en peper. Voor het opdienen alleen bestrooien met extra versgemalen peper.
  • Vervang de spinazie door boerenkool.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *