Thaise curry soep

Thaise curry soep

Deze Thaise currysoep kun je zo pittig maken als je zelf wilt. Serveer 'm met gekookte eieren en je hebt een heerlijk vegetarische én koolhydraatarme maaltijd ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Soep als lunch gaat wat mij betreft altijd, zeker als het om een pittige Thaise curry soep gaat. De soep is snel klaar en makkelijk mee te nemen naar je werk. Wel de topping even in een apart bakje meenemen!

Veelgestelde vragen

Vandaag deel 2 van de veelgestelde vragen over koolhydraatarm eten. Want hoewel ik er zelf allang niet meer zo bij hoef na te denken, is koolhydraatarm eten niet voor iedereen even vanzelfsprekend. In mijn vorige post vind je meer vragen en antwoorden. En in mijn volgende komen er nog een paar.
Als je via via op deze pagina terecht bent gekomen en je hebt geen idee wat koolhydraatarm eten is, start dan gewoon hier.

Ik mis m’n brood …

Oké, dat is geen vraag. Maar wat komt deze opmerking, in allerlei vormen, vaak langs zeg. Nederland is een brood-natie, Duitsland ook trouwens. En dus zijn we er allemaal mee opgegroeid, met die bruine boterham met pindakaas. Werd je groot en sterk van, toch? Maar als je geen brood meer ‘mag’, wat dan?

Velen grijpen naar de vervangende koolhydraatarme broden, liefst kant-en-klaar natuurlijk. En voor een keertje is dat natuurlijk geen probleem. In Nederland hebben bijna elke bakker en supermarkt wel een koolhydraatarm brood liggen. In Duitsland zijn ze nog niet zo ver. Er is hier en daar wel zogenaamd Eiweissbrot te vinden, maar lang niet overal.

Vegetarische Thaise currysoep

Wat wel (voor mij) een probleem is, is dat koolhydraatarm brood meestal niet glutenvrij is. Daarnaast zitten in de verpakte broden vaak dubieuze ingrediënten die ik en jij misschien ook liever niet eet. Want je moet er van alles in stoppen om een koolhydraatarm brood een beetje op gewoon brood te laten lijken. Vaak is zelf bakken de meest gezonde optie, maar niet iedereen heeft daar tijd voor of zin in.

Mijn tip is om broodmaaltijden toch te vervangen door salades, of omeletten. Of soep natuurlijk. Want soep is een echte alleskunner. Ook als je koolhydraatarm eet. Je kunt een lekker winterse goed gevulde groentesoep maken van restjes groente die op moeten. Of een lichte zomerse koude komkommersoep. En alles wat daar tussenin zit. Soep kun je ook makkelijk in een goed afgesloten (thermos-) fles meenemen, en op je werk opwarmen.

Ik smacht naar zoet…

Suiker. Je hebt echt ontwenningsverschijnselen als je stopt met suiker eten. Want suiker is een regelrechte verslaving. Hoofdpijn, bibberig, gejaagd, dat soort dingen kun je de eerste weken verwachten. En dan is het moeilijk sterk te blijven.

Veel mensen grijpen naar vervangende zoetstoffen omdat daar weinig of geen koolhydraten in zitten. Stevia bijvoorbeeld. En een keer is dat prima, maar pas op, want je brein wordt misleid door dit zoet.
Onderzoek zou uitwijzen dat je hersenen reageren op de smaak van zoet, ongeacht wat voor soort zoet het is. En dat betekent dat je jezelf niet de kans geeft om echt af te kicken. En voor afkicken moet je nu eenmaal de tijd nemen, en kun je inderdaad het beste ‘cold turkey’ gaan. Gewoon stoppen ermee! Houd er liever mee op om  je lichaam in de war te maken met al die verschillende soorten zoetstoffen.
Als je echt iets zoets wilt, neem dan een klein handje zogenaamd rood fruit: aardbeien, bramen, bosbessen, frambozen. Strooi kaneel in je yoghurt, en gebruik van nature zoete kokosmelk in je smoothie. Een beetje natuurlijk zoet eten is een beter alternatief dan volop kunstmatige zoetstoffen die je hersenen in de war kunnen brengen.

Wil je meer lezen over suiker en zoetstoffen op Con-serveert? Dat kan hier en hier.

Vegetarische Thaise curry soep

Het recept voor alles: soep!

Zoals gezegd: soep is ideaal als vervangende broodmaaltijd. Ik ken zelfs mensen die ermee ontbijten … oké dat gaat mij ietsje te ver!
Vandaag heb ik een Thaise curry soep voor je. Natuurlijk met lekker weinig koolhydraten, veel gezonde vetten, en voor de eiwitten een paar gekookte eieren erbij als garnering. Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en zowaar een keertje kant en klare currypasta genomen, maar lees wel de ingrediëntenlijst want ze bevatten vaak (lees: bijna altijd)  toegevoegde suiker!

Deze Thaise curry soep kun je van tevoren maken en meenemen naar je werk: gewoon de soep bereiden en de topping (gekookt ei, bosui en nigellazaad) apart meenemen. Wedden dat je collega’s afgunstig kijken als jij zit te smikkelen?

Vegetarische Thaise currysoep

Koolhydraatarme Thaise curry soep

Con
Lekker pittig en lekker koolhydraatarm. Deze Thaise currysoep is makkelijk te maken en ook makkelijk mee te nemen als lunch naar je werk.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 12 kh

Dit heb je nodig
  

  • 4 eieren hardgekookt
  • 120 gr kastanjechampignons
  • 150 gr bloemkoolroosjes
  • 1 kleine courgette
  • 2 bosuitjes
  • 250 ml kokosmelk
  • 40 gr ghee
  • 1 el tahin
  • 1 tl gele currypasta
  • 1 el nigellazaad
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Kook de bloemkoolroosjes gaar, niet afgieten!
  • Snijd de gekookte eieren in stukjes.
  • Snijd ondertussen de kastanjechampignons in kwarten. Snijd de courgette in blokjes en de bosui in ringetjes.
  • Verhit wat kokosolie in een pan en roerbak de courgette en champignons samen met het wit van de bosui in een paar minuten gaar. Voeg de tahin em de currypasta toe en roerbak nog een minuut.
  • Voeg het groentemengsel samen met 200 ml water en de kokosmelk toe aan de gekookte bloemkool. Verhit het geheel goed.
  • Voeg vlak voor het opdienen de ghee toe aan de soep en laat ze al roerende smelten.
  • Serveer de Thaise curry soep gegarneerd met het ei, de bosui en een beetje nigellazaad.

Tips

  • Je kunt in plaats van ghee ook kokosolie gebruiken.
  • Kun je geen nigellazaad krijgen? Gebruik dan sesamzaad.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 2,33/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *