Shepherdess pie

Shepherdess pie

Deze Engelse Shepherd's Pie is veganistisch, en ook nog eens koolhydraatarm. Geen linzen, geen aardappelen, dat scheelt ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Er zijn veel groepen op de sociale media die zich met koolhydraatarm eten bezighouden. Er worden recepten gedeeld, vragen gesteld, foto’s gepost, en successen en tegenvallers gedeeld. Wat opvalt, is dat vaak dezelfde vragen gesteld worden. Kennelijk zijn er zaken rondom koolhydraatarme voeding die voor velen niet duidelijk zijn. Daarom heb ik besloten een blog te wijden aan veelgestelde vragen rondom dit thema. Je weet wel, de beruchte FAQ-lijst (frequently asked questions). Oh, en een antwoord natuurlijk! Komende weken zal ik meer vragen opnemen, en beantwoorden.

Veelgestelde vragen

Hoe moet ik beginnen?

Nou gewoon, door te beginnen! Het makkelijkst is dat door simpelweg brood, pizza en pasta, rijst, fruit, aardappelen, suiker/zoetstof weg te laten, en meer groente op te scheppen. Niks geen koolhydraten tellen, gewoon een paar weken zo eten tot je dat onder de knie hebt. Daarna kun je je verder gaan verdiepen. Bijvoorbeeld door meer informatie op mijn blog te lezen: snelstart, 10 tips en meer tips.

Belangrijkste tip:

Als je minder koolhydraten gaat eten, zorg er dan altijd voor dat je meer goede vetten en eiwitten eet. Zo dek je je dagelijkse calorie-behoefte af en voorkom je dat je honger krijgt!

Wat mag ik wel en niet eten?

Wel en niet mogen. Je mag alles natuurlijk. Het is geen strafkamp waar je op je kop krijgt als je iets eet wat niet in dit voedingspatroon past! Maar er zijn wel wat richtlijnen natuurlijk. Die vind je terug in de snelstart, maar ik vermeld ze ook hieronder.

Shepherdess Pie met bloemkoolpuree

  • Lees etiketten en kies als richtlijn alleen producten met minder dan 5 koolhydraten per 100 gram.
  • Kies voor bladgroente en groente die boven de grond groeit, vooral de groene groente is laag in koolhydraten. Een absolute nogo: peulvruchten en aardappelen.
  • Eet je toch fruit, kies dan voor rood fruit (aardbeien, bosbessen, frambozen, aalbessen), en beperk de hoeveelheid. Nogo: bananen.
  • Begin ‘cold turkey’ met het drinken van je koffie, thee en andere drankjes zonder suiker. Volhouden, het gaat echt wennen! Enne … even geen alcohol. Nee, ook geen wodka ook al heeft die nul koolhydraten ;-) .
  • Geen koek, cake, taart, snoep, mueslirepen en co. Eet bij hoge nood wat nootjes of wat rood fruit. Of zorg dat je een vetbommetje in de koelkast hebt liggen.
  • Wat mag je wel en is een goede eiwit-bron: volvette (dus niet light) zuivelproducten zonder smaakjes, en eieren. Er is één echte zuivel-nogo: melk. Vervang dat door ongezoete amandelmelk of sojamelk. En ja, ook deze smaak went.
  • Dit mag ook (wederom goed voor de eiwitten): vis, schaaldieren en vlees. Pas wel op met vleeswaren, waar vaak (jawel) suiker aan is toegevoegd.
  • Last but nog least: goede vetten! Lekker aan de kokosolie, roomboter, ghee en olijfolie. Ook lijnzaadolie is prima.

Shepherdess Pie recept

Hoe weet je hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je per dag mag?

Dat is voor iedereen anders, en hangt af van je gewicht, je leeftijd, je leefstijl en het doel dat je wilt bereiken. En je ontkomt er dan niet aan om te gaan tellen. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen op internet beschikbaar waar je een berekening kunt laten maken, zoals een keto-calculator (Engelstalig) bijvoorbeeld. Die kun je hanteren als richtlijn, zolang je er maar niet te rigide mee omgaat. Mijn mening hoor. En dan zijn er hulpmiddelen om bij te houden wat je eet: ik gebruik zelf Fatsecret.

Richtlijn:

Eet 30-40 gram koolhydraten, 1x je huidige gewicht aan eiwitten, en de rest aan goede vetten.

Vegane Shepherd’s Pie

En dan heb ik ook nog een recept voor jullie. Of dit recept zich kwalificeert voor een Facebook-groep? Waarschijnlijk niet, want koolhydraatarm eten betekent voor de hardcore lowcarber “niet meer dan 20 koolhydraten per dag”, en dat zou betekenen dat je na het verorberen van deze schotel de hele dag niks meer kunt eten. Maar er zijn ook varianten die je tot 80-100 koolhydraten per dag laten eten, en dan kan deze ovenschotel prima! Afhankelijk van hoe streng je zelf met je koolhydraten bent (of helemaal niet natuurlijk) mag je zelf beslissen of je deze Shepherdess pie gaat maken. Maar ik zou het je aanraden want het is hartstikke lekker, deze veganistische Shepherd’s Pie.

De Shepherd’s Pie (ook bekend als cottage pie) is een van oorsprong Engels gerecht dat gemaakt wordt met lamsgehakt en aardappelen. Niks voor een vegetarische koolhydraatarme eter dus. Vroeger werd dit gerecht voor de boeren en herders op het land gemaakt om restjes van de vorige dag op te maken.

Shepherdess pie recept

Gelukkig bestaat er ook een vegan versie van de Shepherd’s pie en die heet Shepherdess pie. Logisch toch. In mijn versie heb ik de aardappelpuree vervangen door bloemkoolpuree en dat scheelt een ton aan koolhydraten. De vulling van deze Shepherdess pie bestaat niet uit linzen (te veel koolhydraten) maar uit veel champignons en oesterzwammen. Het mooie aan oesterzwammen is, dat ze een wat vlezige structuur hebben en ook nog eens relatief veel eiwitten bevatten. En koolhydraatarm zijn natuurlijk.

Het resultaat mag er zijn. Al zeg ik het zelf. Hoewel manlief ‘m graag nog iets pittiger had gewild. Nou, dat kan altijd door gewoon wat chilipoeder toe te voegen. Ga ik de volgende keer proberen!

Shepherdess Pie recept

Vegan Shepherdess pie

Con
Lekker comfort food voor als het koud is buiten: de vegan versie van de Engelse Shepherd's pie.
Bereidingstijd 30 minuten
oventijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Engels
Porties 2 personen
Koolhydraten 28 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de puree

  • 350 gr bloemkool
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 flinke snuf nootmuskaat

Voor de vulling

  • 200 gr oesterzwammen
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 150 gr boerenkool diepvries
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 100 gr tomatenpuree
  • 1 el scherpe mosterd
  • 1 tl tijm
  • versgemalen zout en peper
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze in 10 minuten gaar. Giet af, vang iets van het vocht op. Voeg de kokosmelk toe en pureer de bloemkool met een staafmixer tot een puree. Voeg indien nodig nog wat van het kookvocht toe.
  • Pel ondertussen de ui en knoflook, snijd ze fijn. Snijd de winterwortel in plakjes. Maak de oesterzwammen en champignons schoon. Halveer grote oesterzwammen, snijd de champignons in plakjes.
  • Verwarm nu de oven voor op 200 graden.
  • Verhit wat kokosolie in een ruime pan en bak eerst de wortel zo’n 5 minuten. Voeg dan de ui en knoflook toe en roerbak even mee. Voeg nu de oesterzwammen en de tijm toe en roerbak het geheel ongeveer 5 minuten. Zet apart.
  • Verhit opnieuw wat kokosolie in dezelfde pan en roerbak nu de champignons samen met de diepvries-boerenkool, eveneens 5 minuten. Voeg dan het oesterzwammen mengsel weer toe. Voeg de tomatenpuree en de mosterd toe en breng pittig op smaak met zout en peper.
  • Doe het paddenstoelen mengsel in een ovenschaal. Strijk de bloemkoolpuree er gelijkmatig over uit.
  • Bak de Shepherdess pie nog 20 minuten in de oven.

Tips

  • Voeg wat chilipoeder toe aan de Shepherdess pie als je van wat meer pit houdt.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 4 stemmen. Gemiddeld: 4,50/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *