Koolhydraatarm dieet: 21 voorbeelden

Koolhydraatarm dieet: 21 voorbeelden

Je zoekt een koolhydraatarm dieet. Je surft eens op internet, en al snel zie je door de bomen het welbekende bos niet meer. Want er zijn veel diëten en voedingsrichtlijnen in omloop. Als je dacht dat er slechts één koolhydraatarm dieet bestaat, dan heb je het mis. En het is best lastig om de voor jou juiste te kiezen. Daarom heb ik er maar liefst 21 alfabetisch voor je op een rijtje gezet.

Het betreft hier allemaal voedingsrichtlijnen die zich baseren op natuurlijke, gezonde en/of koolhydraatarme voeding. Sommige bieden je meer en kunnen misschien beter ‘lifestyle’ worden genoemd.
En er zijn er nog véééél meer …

paleo humor
(Bron: Pinterest)

Koolhydraatarm dieet ~ wat is:

Atkins – nl.atkins.com
Dokter Robert Atkins was een low carb pionier. Toen de term low carb nog helemaal niet bestond, schreef Atkins al een koolhydraatarm dieet voor. Destijds verguisd, maar inmiddels lijkt het erop dat hij het toch aardig bij het recht eind had. Met Atkins eet je weinig koolhydraten en veel eiwitten en vetten.

Broodbuik – Broodbuik (Facebook)
Wheat Belly in het Engels, Weizenwampe in het Duits.
Dr. William Davis is van mening dat het huidige tarwe de grote boosdoener is die zo veel ziekten en aandoeningen veroorzaakt die vroeger niet of nauwelijks bestonden. Daarnaast is hij ook voorstander van koolhydraatarme voeding. Low carb en tarwevrij / glutenvrij dus.

Bulletproof dieet – blog.bulletproof.com
Dit is een koolhydraatarm dieet, bedacht door David Asprey. Hij adviseert veel goede vetten, gemiddeld proteïne en weinig koolhydraten te nuttigen. Ook is ‘intermittent fasting’ (tijdelijk vasten)  in zijn eetregels opgenomen, en heeft hij de ‘bulletproof coffee’ uitgevonden. Koffie met MCT-olie (=olie met gezonde medium-keten-vetzuren), grasboter en speciale koffiebonen zou ervoor zorgen dat je niet alleen afvalt, maar ook nog eens slimmer wordt want je IQ zou ervan omhoog gaan.

Clean eating
Het Clean Eating principe gaat uit van echte voeding in zijn meest natuurlijke staat. Het telt geen calorieën of koolhydraten, maar gaat uit van voeding die zo min mogelijk bewerkt is. Dus geen pakjes, zakjes en blikjes. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze hun eigen yoghurt en kaas maken.

witte bonen barbecuesaus
Clean barbecuesaus, hier op de blog.

Dr. Frank – drfrankdieet.com
Dr. Frank van Berkum is internist, en heeft een voedingsconcept bedacht dat is gebaseerd op eiwitrijke en koolhydraatarme voeding.

Dukan – dukandieet.com
De Franse arts Pierre Dukan heeft een concept bedacht dat gebaseerd is op eiwitten. Volgens Dukan geven eiwitten een verzadigd gevoel en heeft je lichaam meer calorieën nodig om ze af te breken. Dukan is erg populair onder de celebrities.

FODMAP dieet – fodmapdieet.nl
FODMAPs is een aanduiding voor een specifieke groep koolhydraten en suiker-alchohol die van nature in voeding zitten, of eraan toegevoegd worden. Fructose, lactose, sorbitol en xylitol zijn voorbeelden. Veel mensen die lijden aan een prikkelbare darm, zijn zonder dat zij het weten gevoelig voor deze stoffen. Het kan helpen om dan je voeding volgens FODMAP aan te passen.
FODMAP staat trouwens voor Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides And Polyols. Een hele mond vol, daarom wordt meestal de afkorting gebruikt.

FOK – forkoverknives.com
FOK staat voor Fork over Knives, en staat voor een zogenaamd ‘whole food plant based’ dieet. Het verschilt van een veganistische voeding omdat er alleen van ‘hele’ planten gegeten wordt, en er geen industrieel bewerkte voeding is toegestaan, dus geen geraffineerde meelsoorten, geen suiker, maar ook geen plantaardige olieën. Door het vele fruit dat gegeten mag worden is dit dieet niet altijd koolhydraatarm.

GOK – gripopkoolhydraten.nl
Grip Op Koolhydraten, een door diëtiste Yvonne Lemmers ontwikkeld voedingsprogramma gebaseerd op beperkte koolhydraat-inname.

pannenkoek met lijnzaad koolhydraatarm
Koolhydraatarme pannenkoek, hier op de blog.

LCHF – lchf.se
Low Carb High Fat, een Zweeds concept. Klinkt niet alsof je er van afvalt, toch is dat wel zo. Natuurlijk eet je alleen gezonde vetten. Sinds medio 2013 is LCHF dé gezonde voedingsrichtlijn in Zweden, voorgeschreven door het Zweedse voedingscentrum. Zweden is hiermee het eerste westerse land dat de voedingsadviezen omstelt van HCLF (High Carb Low Fat) naar LCHF.

Low carb dieet
Engelse afkorting voor koolhydraatarm dieet. Richt zich op beperkte koolhydraat-inname, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Inmiddels bestaan er vele varianten op dit concept, o.a. slow carb van Tim Ferriss (zie hieronder).
Om aan mijn zelfbedachte richtlijn van low carb te voldoen, mag een gerecht niet meer dan ongeveer 30 gezonde koolhydraten bevatten. Tussen de 30 en 50 koolhydraten noem ik een recept ‘koolhydraat-gereduceerd’ (ook wel koolhydraatbewust of koolhydraatbeperkt).

Ich bin dann mal schlank – Patric Heizmann
Koolhydraatarme voeding gecombineerd met bewegen op zijn best. Het concept is bedacht door Patric Heizmann, en het is het concept waarmee ik zelf blijvend 18 kilo afgevallen ben. Patric is een Duitse fitnesstrainer, entertainer en ondertussen BD-er (Bekende Duitser) die met zijn humorvolle one-man-show over voeding door heel Duitsland volle zalen trekt.

patric heizmann

Keto dieet – ketogeen.nl
Het keto (ketogeen) dieet is een extreem low carb dieet, waarbij de toevoer van koolhydraten zo laag is, dat het lichaam overschakelt op het verbranden van vet voor energie. Hierbij komen zogenaamde ketone moleculen vrij, vandaar de naam keto. Je bent dan in ketosis.
Als je in ketosis bent, is de standaard verdeling 65% vet, 30% eiwitten en 5% koolhydraten. Om niet om te vallen van de honger wordt er dus veel (goed) vet gegeten.
Keto is een koolhydraatarme variant die niet veel mensen op lange termijn vol zullen kunnen houden, maar meestal wel geschikt als je snel wat gewicht kwijt wilt.

Paleo – robwolff.com
Eten zoals de oermens. Ofwel terug naar de tijden dat we nog in een tijgervelletje achter de wilde dieren aan renden. Het zogenaamde ‘processed food’ bestond nog niet. Paleo-ers eten daarom (in een notendop) alleen voedsel dat niet bewerkt is. Grofweg eten ze vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. En geen zuivel, meelproducten, peulvruchten, soja en alcohol. Het komt er op neer dat veel van de Paleo recepten dus ook koolhydraatarm zijn.

Pegan – drhyman.com
Dr. Mark Hyman heeft de term ‘pegan’ als grap bedacht tijdens een interview waarbij voorstanders van Paleo en van veganistische diëten aanwezig waren. Hij kwam tot de conclusie dat de voedingsrichtlijnen die hij zijn patiënten voorschrijft, een combinatie van Paleo en vegan is. En zo is pegan geboren. Het grootste deel van je bord bestaat uit groente, de rest uit hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Alles wat je verder eet heeft altijd een lage glycemische index. En daarom is de pegan manier eten ook koolhydraatarm.

Primal – marksdailyapple.com
Primal is Paleo plus. De toevoeging zit ‘m in de zuivel. Dat wil zeggen, Primal-lers eten wel boter, kaas, kwark en yoghurt, maar drinken geen melk (‘melk is voor baby’s’).

SCD dieetSCDlifestyle.com
SCD staat voor “Specific Carbohydrate Diet” en is bedoeld om allerhande darmproblemen te bestrijden, van IBS (prikkelbare darm) tot de ziekte van Crohn. Bij dit dieet eet je geen complexe koolhydraten, waarmee je de slechte bacteriën in je darmen quasi uithongert, zodat de goede bacteriën weer hun werk kunnen doen. Concreet betekent dit dat je geen industrie-voer eet, maar ook geen granen (ook niet glutenvrij), aardappelen, peulvruchten, zoetmiddelen (alleen honing), en zuivel (alleen sommige harde kazen).

Schlank im Schlaf
Het klinkt te mooi om waar te zijn: slank worden terwijl je slaapt. Dit Duitse voedingsconcept baseert zich op zogenaamde ‘Trennkost’: ‘s ochtends eet je vrijwel alleen koolhydraten, ‘s avonds alleen eiwitten, ‘s middags een mix. Helaas: geen tussendoortjes geoorloofd!

Slow carb – fourhourworkweek.com
Variant op low carb geïntroduceerd door Tim Ferriss. Het komt neer op het eten van weinig koolhydraten (geen fruit!), veel vetten en eiwitten (ook peulvruchten), en 1 dag in de week gewoon ‘los’ gaan en alles eten wat je wilt.

courgetti raw mango avocado saus
Courghetti raw, hier op de blog.

Voedselzandloper – voedselzandloper.com
‘De voedselzandloper is het eerste boek dat beschrijft hoe voeding het verouderingsproces kan vertragen. Heel wat mensen beseffen te weinig wat voor krachtig instrument voeding is om het verouderingsproces te beïnvloeden.’ (bron: Voedselzandloper). De recepten die voedselzandloper-proof zijn, zijn vaak koolhydraatarm.

Weight Watchers – weightwatchers.nl
Dit is het grootste commerciële programma wereldwijd. Het is een totaal concept, dat niet alleen voeding maar ook beweging en motivatie erin betrekt. Het is feitelijk een calorie-tel-programma, alleen zijn de calorieën vertaald naar de beroemde Weight Watchers punten.

 

Laatst bijgewerkt: 12 juli 2018


2 reacties op “Koolhydraatarm dieet: 21 voorbeelden”

 • Dag!
  Ik vroeg me af of u een voorbeeld dag/weekmenu heeft zodat ik een beetje een idee krijg van hoe je je dag/week in deelt!
  Lieve groet Daphne

  • Hoi Daphne! Dit is wat ik gemiddeld eet:

   Ontbijt:
   yoghurt, hüttenkäse of porridge met noten en zaden (altijd hennepzaad), en koolhydraatarm fruit, bijvoorbeeld bosbessen, frambozen. Maar ook wel eens een kiwi of nu in het seizoen een peer. Ik schep zo rond de 150-200 gram. Zoeten met kaneel of een klein scheutje kokosmelk.

   Lunch:
   – roerei met geroerbakte courgette, champignons en feta;
   pannenkoeken!;
   – in de zomer soms een zelfgemaakte smoothie, in de herfst/winter graag soep;
   – salades, bijvoorbeeld met avocado, walnoten en bosbessen (dressing van walnotenolie en appelazijn);
   – simpel restjes groenten opbakken en serveren met wat blokjes/plakjes kaas.

   Diner:
   – vanavond eet ik nasi goreng van bloemkoolrijst;
   – gisteren at ik zoete aardappel rösti met zalm, met een salade van komkommer, paprika en kerstomaatjes;
   – vaak maak ik een frittata van 6 eieren (2 personen) met groenten zoals paprika, ui, courgette of wat je lekker vindt, met wat plakken cheddar erop, of blokjes brie;
   – op dagen dat het wat meer koolhydraten mogen zijn, maak ik wel eens pasta maar dan die pasta die van peulvruchten gemaakt is. Of een linzencurry.

   Tussendoor:
   Weinig eigenlijk, soms een blokje pure chocolade (meer dan 70%), soms een koolhydraatarme cracker met kaas, of een gekookt ei.

   Drinken:
   Voor en bij elke maaltijd een glas water. Bij ontbijt en later in de ochtend een kop koffie. Na het diner een espresso. Verder alleen thee.

   Als je inspiratie nodig hebt, nodig ik je van harte uit om op mijn blog rond te snuffelen. Alle recepten die je daar vindt zijn door mijzelf gemaakt, gefotografeerd en gegeten, en veel recepten maak ik zoals je merkt nog steeds regelmatig klaar. Wellicht vind jij ook je favoriet!

   Groetjes terug,
   Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *