De eerste gang voor een feestelijk diner wordt geserveerd! Deze kastanjesoep is koolhydraatbeperkt, en doet het goed als voorgerecht voor Kerst. Er is een vegan optie mogelijk.
Pel en snipper het sjalotje en pers de knoflook uit. Ris de tijm van de takjes.
Verhit een klein beetje kokosolie in een pan. Bak de sjalot en knoflook op halfhoog vuur een beetje aan. Voeg de koriander, chilipoeder en nootmuskaat toe en bak kort mee. Blus af met de balsamico
Voeg direct de bouillon, tijm en kastanjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten op laag vuur sudderen.
Snijd voor de topping de appel in staafjes en hak de hazelnoten grof.
Verhit een beetje kokosolie in een kleine koekenpan en roerbak de appel met de hazelnoten een paar minuten. Zet het vuur uit, voeg de ahornsiroop toe en breng pittig op smaak met zout en peper.
Voeg de slagroom nu toe aan de kastanjesoep en pureer het geheel met de staafmixer. Indien gewenst kun je nu de soep licht binden met de tapioca. Die roer je aan in een klein beetje koud water voordat je ze aan de soep toevoegt. Warm de soep nog even goed door, maar laat niet koken!
Doe de kastanjesoep in een mooie kom en verdeel de appel-noten topping erover.
Tips
Neem voor een vegan versie geen slagroom maar bijvoorbeeld een plantaardige room, bijvoorbeeld haver- of sojaroom.
Gebruik eens pecannoten in plaats van hazelnoten.
Je kunt ook kastanjepuree uit blik gebruiken in plaats van de voorgegaarde kastanjes.