Of deze vegan bolognese soep nu Italiaans is of niet, dat maakt me niet uit. Het is gewoon een lekkere goed vullende maaltijdsoep, die bij mij zeker vaker op tafel gaat komen.
Verbrokkel de tempeh. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de paprika's in blokjes, en de winterwortel in halve plakjes. Snijd de bleekselderij in boogjes. Halveer de kerstomaatjes en de olijven.
Verhit wat kokosolie in een pan en roerbak de tempeh in ongeveer vijf minuten bruin. Bestrooi met het gerookte paprika poeder, voeg een scheutje tamari toe, en roerbak op laag vuur nog 2 minuten. Neem het tempeh "gehakt" uit de pan.
Roerbak in dezelfde pan ui, knoflook, paprika, wortel en bleekselderij een paar minuten (voeg eventueel wat kokosolie toe als dat nodig is).
Schenk de bouillon bij de groente en voeg de gepelde tomaten en tomatenpuree toe. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de plantaardige room, de Italiaanse kruiden en de gemalen chilivlokken aan de soep toe en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
Roer het tempeh "gehakt" door de soep en warm nog even door.
Doe de bolognese soep in twee kommen of borden en verdeel de kerstomaatjes en olijven erover. Bestrooi indien gewenst met wat edelgist en met de basilicum of peterselie.