Halva, Arabische lekkernij met tahin

Halva, Arabische lekkernij met tahin

Koolhydraatarme Arabische halva recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het is 3 uur ‘s middags. Je bent op je werk en je kunt je niet concentreren. Je eet nu een paar dagen koolhydraatarm, maar krijgt steeds meer last van visioenen. Visioenen van chocoladetaart. Van roze koek. Of een croissant met dik jam erop. Van een grote ijscoupe met warme chocoladesaus. Ja, je hebt last van afkickverschijnselen. Waarvan? Van suiker.

Suikerverslaving?

Of suiker nu inderdaad verslavend is of niet, staat nog niet onomstotelijk vast. Er zijn onderzoeken gedaan die zouden bewijzen dat bij het eten van suiker dezelfde delen van je hersenen oplichten als bij het gebruiken van cocaïne. Je hersenen worden blij van suiker.

Feit is dat we met z’n allen te veel suiker eten. En dat het moeilijk is om minder suiker te gaan eten. Je bent inmiddels wel gewend om je koffie of thee zwart te drinken, maar bij het zien van de frambozen muffins in de vitrine begin je toch te watertanden. Je brein wil suiker!

Koolhydraatarme Arabische halva recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Hoe kom je daar nu vanaf?
Door een suiker detox te doen. Klinkt fancy niet? Eigenlijk is het niets anders dan gewoon te stoppen met het eten (en drinken!) van suiker. Voor de één werkt het ‘t best om ‘cold turkey’ te stoppen, voor de ander werkt het beter om langzaamaan steeds minder suiker te gebruiken. Dat is dus een kwestie van uitproberen.

Het mooie is dat na een aantal dagen (voor sommigen langer) je smaak ook gaat veranderen. Je vindt zoet niet eens zo lekker meer. Ik kan dat persoonlijk bevestigen, er zijn zoveel dingen die ik vroeger at of dronk, en nu veel te zoet vind! Vruchtensap, roze koek, slagroom met suiker, de frisdrank met een beetje vreemd-maar-wel-lekker smaakje, ga zo maar door.

Zes tips om te stoppen met suiker

Dit zijn een paar van mijn beste tips om je te helpen van je suikerverslaving af te komen:

  1. Ruim je keukenkastjes uit. Dat betekent in dit geval: alle zoetigheden eruit. Woon je samen met mensen die wel zoet blijven eten (arme jij), verban dan hun zoetigheden naar een aparte plank of beter nog, in een grote trommel in een donker hoekje van je voorraadkast. Uit het zicht van jou in ieder geval.
  2. Zin in zoet? Neem geen snoepje of koekje, maar een handje koolhydraatarm fruit zoals bosbessen of frambozen. Zo eet je iets gezond zoet met relatief weinig koolhydraten, en de vezels in het fruit zorgen ervoor dat je bloedspiegel iets meer met rust wordt gelaten.
  3. Stop (in ieder geval tijdelijk) met het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Die houden je brein voor de gek, want die begrijpt het verschil tussen echte suiker en nep-suiker niet. En dat helpt dus niet als je van je ‘sweet tooth’ af wilt.
  4. Nog steeds zin in zoet? Ga iets anders doen. Ga fietsen, maak je huis schoon, ga voetballen met je zoon op het veldje om de hoek, zoek kortom afleiding. En drink een glas water voordat je an de slag gaat, dat helpt ook.
  5. Als het echt niet meer te houden is, sta jezelf dan één blokje (ja, eentje) zeer pure chocolade toe, minstens 70%. Sommigen mensen helpt het om gewoon een stukje chocola te eten. Dus pijnig jezelf niet, maar neem gewoon dat stukje. Met een dag of twee, drie is je hang naar iets zoets een stuk minder geworden, en taal je ook niet meer naar dat stukje chocola.
  6. Houd suikervrij eten en drinken minstens twee maanden vol. Daarna kun je voorzichtig en met mate weer wat zoet gaan toevoegen. En verbaasd staan over hoe je smaak veranderd is!!

Ik weet zeker dat dit lang niet alle tips zijn die er bestaan om van je suikerverslaving af te komen.
Misschien weet jij nog een goede tip? Ik hoop dat je dan hieronder een commentaar achter zal laten, dan kan ik dit lijstje aanvullen.

Halva, Arabisch nagerecht

Al dat geblog over zoet, dan krijg je natuurlijk zin in zoet! Tja, als het je vergaat zoals bij mij, dan kun je als je eenmaal afgekickt bent heus zo af en toe wel eens iets zoets eten. Het is alleen allang niet meer zo zoet als dat wat je vroeger at. Zo ook deze Arabische / Griekse halva.

Koolhydraatarme Arabische / Griekse halva recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Halva is een nagerecht uit het Midden-Oosten en het zuiden van Europa. Hoofdbestanddeel is tahin, sesampasta dus. Afhankelijk van het land waar je bent, heet halva ook anders: chalwa (Israël), helva (Turkije), chałwa (Polen), alva (Macedonië). Om er maar een paar te noemen. In de Russische keuken wordt ‘Халва’ meestal van zonnebloempitten gemaakt. Normaal gesproken is het een mierzoete lekkernij, maar het kan ook minder zoet net zo lekker zijn. Misschien zelfs wel lekkerder!

Jaren terug, op vakantie in Griekenland, heb ik twee weken niks anders als halva als toetje in het restaurant in het dorp gegeten want oh man, wat vond ik dat lekker! Nu weet ik zeker dat ik het niet meer zou lusten, veeeeel te zoet. En dus heb ik zelf een minder zoete versie van dit Griekse nagerecht gemaakt. Niet helemaal zonder zoet, nee. Dat niet. Dan zou het geen halva meer zijn.

Omdat het vrij machtig is, eet je er maar een klein stukje van, en dat scheelt natuurlijk ook met koolhydraten. Ik heb acht stukjes uit mijn recept gehaald, 8 personen dus. Of een paar dagen achter elkaar een overheerlijk toetje ;-) Het is niet moeilijk te maken, dus snel aan de slag!

Koolhydraatarme Griekse halva recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme Arabische halva

Con
Halva is een nagerecht uit het Midden-Oosten en het zuiden van Europa. Hoofdbestanddeel is tahin, sesampasta dus. 
Bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Nagerecht, Zoete snack
Keuken Midden-Oosten
Porties 8 porties
Koolhydraten 7 kh

Dit heb je nodig
  

  • 30 gr gemalen amandelen
  • 100 gr tahin liefst de lichte
  • 20 gr kokosolie
  • 2 el honing
  • merg van 1 vanillestokje
  • 15 gr gedroogde cranberries ongezoet
  • 15 gr walnoten grof gehakt
  • extra kokosolie om in te vetten

Zo maak je het
 

  • Vet een klein rechthoekig schaaltje in met wat gesmolten kokosolie. Mijn schaaltje meet zo’n 18×10 cm.
  • Doe de tahin, kokosolie en honing in een klein pannetje, en laat het op een heel laag vuur zachtjes verwarmen. Niet te heet! Roer het geheel goed door. Bij mij duurt dat ongeveer vijf minuten.
  • Neem het pannetje van het vuur, en meng er de vanille, gemalen amandelen, cranberries en gehakte walnoten door.
  • Schenk het halva mengsel in het ingevette schaaltje. Druk er eventueel nog een paar walnoten in.
  • Laat de halva minsten een uur (maar liever een hele middag) opstijven in de koelkast.
  • Snijd voor het serveren een klein plakje van de halva.

Tips

  • Bewaar de Arabische halva in de koelkast.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 12 stemmen. Gemiddeld: 4,25/5)
Laden...


6 reacties

    1. Peet

      Hoi Conn,
      Super lekker, echt heerlijk.
      Op zoek naar toch iets zoets tikte ik “halva zonder suiker” in.
      Ik doe er soms ook 30 gram kokos bij, ook lekker.
      En ik bied het wel eens aan als bonbon in een grote medjouldadel. Extra met kruimeltjes 90% pure chocola.
      Dank voor het recept,
      Peet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *