Asperges met eiersaus

Asperges met eiersaus

Asperges met eiersaus recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Asperges zijn een must in deze tijd van het jaar. En ze zijn veelzijdig (klik hier voor alle asperge-recepten op de blog). Vandaag heb ik voor een klassieke combinatie gekozen: asperges met eiersaus. Want de smaak van asperges en eieren gaat heel goed samen. En beide zijn lekker koolhydraatarm!

Asperges

Asperges worden in het noorden van Duitsland volop geteeld. Daarom zie je in deze tijd van het jaar veel kraampjes langs de weg staan, waar de lokaal verbouwde asperges verkocht worden. Veel van die kraampjes schakelen na de aspergetijd over op aardbeien en ander fruit. En ook die worden natuurlijk lokaal verbouwd. Ik kan bijna niet wachten op de aardbeien … favoriet zijn nog altijd de aardbeien van Hof Kaemena uit Bremen. Dus als je binnenkort in de buurt bent, weet je welke aardbeien je moet scoren.

Asperges met eiersaus recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Ook in het dorp waar ik woon staat sinds vorige week een Spargelhütte. En daar was het druk, want Duitsers eten graag en veel asperges. Natuurlijk stond iedereen keurig in een lange rij met minstens twee meter afstand tussen de mensen. En de echtgenoot van de verkoopdame heeft een prachtig plexiglas raam in haar kraam gebouwd, zodat zowel zij als de klant enigszins beschermd zijn tegen het coronavirus. Ik ben blij dat ze er ondanks alles gewoon weer staat dit jaar, en sponsor de lokale ondernemers graag. Zeker als het om asperges gaat, want dat is natuurlijk een win-win!

Asperges met eiersaus recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Asperge kwaliteit

Asperges worden in verschillende kwaliteiten of klassen verkocht. Over die klassen, hier is hoe het werkt (het zijn overigens EU-regels):

 • Klasse 1: de beste asperges die er zijn. Ze zijn even lang (maar niet langer dan 22 cm), recht en met gesloten kop. De diameter ligt tussen 16-26 mm, lekkere dikke asperges dus.
 • Klasse 2: nog steeds prima asperges. Ze zijn meestal iets minder dik, tussen 12-26 mm, en mogen lichte verkleuringen hebben, die je makkelijk met schillen moet kunnen verwijderen. Lengte is tussen 17-22 cm.
 • Klasse 3: ook nog steeds prima te eten! Deze asperges mogen krommer zijn, verkleuringen hebben, en de kop hoeft niet helemaal gesloten te zijn. Ze mogen niet dunner zijn dan 12 mm, en de lengte ligt tussen 12-22 cm.
 • En dan zijn er nog de klassenloze ‘gebroken’ asperges. Deze zijn prima te gebruiken als je bijvoorbeeld aspergesoep wilt maken.

Asperges met eiersaus recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Klassieke eiersaus

Naast de klassieke witte asperges heb je natuurlijk ook de groene asperges. En die zijn ook niet te versmaden. Het grote voordeel van groene asperges is natuurlijk dat je ze niet hoeft te schillen. Want dat schillen van witte asperges is best een lastig klusje, zeker als de asperges wat dunner zijn. Maar het is het waard.

Voor het recept van vandaag heb ik een eenvoudige mosterd-eiersaus gemaakt, die prima combineert met de smaak van het witte goud. Om de eiersaus een extra kruidige smaak te geven, heb ik ervoor gekozen om wat daslook er doorheen te snijden. Daslook is een kruid wat je net als de asperges alleen in de lente kunt krijgen. Het heeft een knoflookachtige smaak. Buiten het daslook-seizoen kun je voor basilicum kiezen.

Deze asperges met eiersaus zijn voor mij een hoofdgerecht. Ik hoef er niks anders bij, prop me gewoon lekker vol met zo veel mogelijk asperges. Maar je kunt er natuurlijk altijd een extra bijgerecht bij maken, bijvoorbeeld een eenvoudige salade.

Asperges met eiersaus recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme asperges met eiersaus

Con
Zeg je lente, zeg je asperges. Ze zijn momenteel volop verkrijgbaar. Deze asperges met mosterd-eiersaus vormen een klassiek hoofdgerecht met lekker weinig koolhydraten. Extra smaak geeft de daslook.
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 2 personen
Koolhydraten 7 kh

Dit heb je nodig
  

 • 750 gr verse asperges of meer ;-)
 • 100 gr roomkaas naturel
 • 100 gr crème fraîche
 • 2 tl scherpe mosterd
 • 4 hardgekookte eieren
 • versgemalen zout en peper
 • 4 takjes daslook of basilicum

Zo maak je het
 

 • Schil de asperges, snijd het onderste stukje eraf, en kook ze in 8-10. minuten gaar.
 • Verwarm ondertussen de roomkaas, crème fraîche en mosterd al roerende op een laag vuur in een pannetje.
 • Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in stukjes. Meng ze door de roomsaus en breng pittig op smaak met zout en peper.
 • Verdeel de asperges over twee borden, en schep de mosterd-eiersaus erover.

Tips

 • Geen daslook seizoen? Neem dan verse basilicum.
 • Eet je vis? Roer dan nog wat snippers gerookte zalm door de eiersaus.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 20 stemmen. Gemiddeld: 4,35/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *