Het recept voor deze avocado burger met ei en cheddar is speciaal bedoeld voor de koolhydraatarme starters die het moeilijk vinden om brood te laten staan. Je maakt het makkelijk klaar, en kan genieten van een bord vol met goede vetten en eiwitten. Dat geeft een lang verzadigd gevoel.
Denemarken: zon, zee en zand
Wat gaat vakantie toch altijd snel …
Zo zit je in Denemarken, zo ben je weer terug. In mijn geval in Berlijn. Veel van mijn lezers zullen dat ook als een soort vakantie zien, en misschien is dat ook wel een beetje zo. Want veel Nederlanders kiezen Berlijn als vakantiebestemming. Toch geeft het ‘wonen waar anderen vakantie vieren’ toch niet (meer) het bijbehorende vakantiegevoel. Zeker niet als het meteen herfstweer is.
Als je aan vakantie denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een zonovergoten strand en een rustig kabbelende zee. En dat heeft Denemarken allemaal! Het verschil zit ‘m natuurlijk in de temperatuur, en in het feit dat er ook zomaar een regenbui over kan trekken. Dus als je in je bikini twee weken lang op een handdoekje wilt liggen niksen, dan is Denemarken misschien niet het beste vakantieland om te kiezen.
Maar … als je net als ik niet zo’n zonaanbidder bent, maar wel graag veel buiten bent en in de natuur op pad wilt, dan is Denemarken echt iets voor jou. Je kunt er volop wandelen, juist midden in die natuur. Door bossen, langs stranden en kliffen, door weilanden. Fietsen gaat ook prima: net als in Nederland zijn er prima fietspaden, en zijn er veel fietsroutes uitgezet. Ook zijn er volop picknick plekjes onderweg, want de Denen nemen graag hun eigen koelbox met eten mee. Ook als je naar een attracties als Legoland gaat, kan dat gewoon.
Vis en vlees
De Denen zijn volgens mij nog niet echt vegetariërs. Buiten Kopenhagen is het best lastig om een restaurant te vinden waar ook keuze voor de vegetariër is. Hoewel ik in Kalundborg een heerlijk veggie ontbijt heb gegeten.
In Kopenhagen daarentegen is vegetarisch eten geen enkel probleem. Kopenhagen is een soort Walhalla als het om eten en/of koffie gaat. Er zijn maar liefst 15 restaurants die één of meer Michelin sterren hebben. Maar het kan ook een stuk goedkoper op de street food markt, waarvan er zes zijn.
Op elke hoek van de straat vind je wel een café, waar je vaak ook iets kunt eten. En dat eten wordt meestal mooi opgemaakt op een design bord geserveerd. Want de Denen houden van design. Het zondigen met een stuk taart was meteen minder erg, omdat er ook fruit en slagroom bij werd geserveerd. En dat is gezond, toch ;-) ?
Vakantie koken
Als ik vakantie heb, dan let ik minder op de koolhydraten, en neem ik dus gewoon een keer een lekkere punt taart bij de koffie. Daar is het vakantie voor! Ik probeer dan wel de andere dag een beetje braver te zijn door in de vakantiewoning een koolhydraatarme maaltijd in elkaar te draaien. Op vakantie moet dat niet ingewikkeld zijn, en daarom eet ik regelmatig salades, waar je volop mee kunt variëren.
Deze vakantie heb ik een hamburger zonder brood en zonder vlees gemaakt. Tja, dan kun je het natuurlijk eigenlijk geen hamburger meer noemen. En dan heb ik er ook nog geen mayo of ketchup op gedaan. Maar ja, het beestje moet toch een naam krijgen, dus de avocado burger is bij deze geboren.
In plaats van brood gebruik je een avocado! De burger is door het weglaten van het brood super koolhydraatarm, en natuurlijk ook glutenvrij. Het schijnt momenteel een hit op de sociale media te zijn: daar heet het een ‘avocado bun’.
Je kunt de avocado burger, net zoals ik heb gedaan, serveren met wat extra groente bij de lunch. Maar ook als hartige koolhydraatarme snack doet deze burger het prima! En dit recept is natuurlijk ook ideaal voor op de camping. Voor als het dan toch een keer vakantie in een warm land wordt.
Koolhydraatarme avocado burger met ei en cheddar (zonder brood)
Dit heb je nodig
- 1 avocado
- 2 eieren
- 2 plakken cheddar kaas
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl sesamzaad
- kokosolie om te bakken
- komkommer, tomaatjes, augurkjes als bijlage
Zo maak je het
- Bak twee eieren in een beetje kokosolie (ik heb ringen gebruikt om mooie ronde eieren te bakken). Leg op elk ei een plak cheddar kaas en laat die even smelten.
- Snijd ondertussen de avocado doormidden en maak beide helften schoon. Haal met een scherp mesje een héél klein plakje van de onderkant af zodat de avocado beter op je bord blijft liggen. Niet weggooien, opeten natuurlijk :-) ! Snijd dan de helft overlangs nog een keer door de helft. Je hebt dan in totaal vier plakken avocado (twee per persoon).
- Bestrooi de afgeplatte helft met wat paprikapoeder. Leg dan het gebakken ei met de cheddar erop, en leg de andere (ronde) avocado helft daar weer op.
- Bestrooi met sesamzaad om een hamburgerbroodjes-look te creëren (ik gebruikte witte en zwarte sesam).
- Serveer de avocado burger eventueel met schijfjes komkommer, kerstomaatjes en kleine (liefst zure) augurkjes.
Tips
- Grote honger? Gebruik dan simpelweg twee avocado’s.
- Cheddar (en andere harde kazen) is in principe lactosevrij.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Vandaag dit heerlijke gerecht als ontbijt, cq. de zondagse brunch gegeten. Gewoon ieder een avocado. In het kader van (bijna) Valentijnsdag de eieren gebakken in een hartjesvormpan, hoe romantisch is dat? Heerlijk, eenvoudig te maken recept, dank je wel Conny.
Ah wat een leuk idee, hartjes-eieren! Fijn dat het gesmaakt heeft!
Groetjes, Con