Avocado pannenkoekentaartje

Avocado pannenkoekentaartje
Avocado pannenkoekentaartje recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Pasen betekent voor veel mensen lekker uitslapen en dan aan een uitgebreide Paasbrunch-tafel aanschuiven. En op die tafel mogen pannenkoeken natuurlijk niet ontbreken. Pannenkoeken in de vorm van een taartje zien er extra feestelijk uit, en dit avocado pannenkoekentaartje is een echte eyecatcher.

Avocado, goede vetten held

Avocado’s zijn als je gezond koolhydraatarm eet waarschijnlijk jouw grote vriend. Avocado’s zijn niet alleen laag in koolhydraten, maar vooral ook hoog in goede vetten. En dat is best bijzonder, want avocado is één van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die veel vet bevat. De avocado wordt als groente verkocht, maar is botanisch gezien een bes.

Avocado pannenkoekentaartje recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De avocadoboom houdt niet van kou en daarom komen avocado’s uit de warmere streken van deze aardbol. Mexico is een belangrijke exporteur, maar avocado’s worden ook rondom de Middellandse Zee gekweekt. Een avocadoboom kan wel 20 meter hoog worden.

Hoe weet je of een avocado rijp is?

Het probleem met een avocado is dat je aan de buitenkant niet kunt zien of de avocado rijp is. Je kunt lichte druk op de schil uitoefenen, maar als dat meegeeft wil dat niet zeggen dat de avocado rijp is. Hij kan dan al te rijp zijn en dan heb je bruine oneetbare plekken in het vruchtvlees.

De beste manier om te checken of een avocado rijp is, is om de steelaanzet (het ‘pitje’ aan de bovenkant) op te lichten. De kleur eronder geeft de rijpheid aan:

  • lichtgroen: onrijp
  • groen: precies goed
  • bruin: te rijp
Avocado perfectie ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Avocado perfectie

Disclaimer: deze truc gaat vaak maar helaas niet altijd op. Het is vaak ook een beetje geluk hebben hoor.

Veelzijdig

Een avocado is niet alleen gezond, maar ook veelzijdig. Het meest bekend is de avocado in de Mexicaanse guacemole. Een reden waarom ik gek ben op de Mexicaanse keuken … de andere reden bevat alcohol, begint met een T en eindigt op equila ;) . Maar met avocado kun je meer! Wat dacht je van:

  • avocadoburger: een gehalveerde avocado als broodvervanger (recept hier);
  • in een crèmige zomerse komkommersoep;
  • in je smoothie (het recept voor een gezonde smoothie vind je hier);
  • als romig chocoladetoetje;
  • je kunt er zelfs koekjes van bakken!

Avocado pannenkoekentaartje recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Pannenkoek voor ontbijt

En … je kunt er dus pannenkoeken mee bakken!

Er zitten een paar voordelen aan deze avocado pannenkoekjes. Ten eerste: ze zijn echt heel lekker! Ten tweede: ze zijn zo koolhydraatarm dat er nog wat ruimte voor een lekkere topping is. En ten derde: ze zien er prachtig lichtgroen uit.

Omdat ze er zo mooi groen uitzagen toen ik ze bakte, besloot ik er een avocado pannenkoekentaartje van te maken. Vind je ook niet dat ze, als ze gesneden zijn, een beetje op spekkoek lijken? Misschien een leuk idee voor een koolhydraatarm recept!

Avocado pannenkoekentaartje recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het avocado pannenkoekentaartje heb ik gegarneerd met wat gehakte walnoten en gevriesdroogde frambozen, en wat hennepzaad en cacao nibs. Maar je kunt natuurlijk je eigen favoriete topping kiezen.

Het recept voor dit gezonde taartje is voor één persoon. Heb je meer mensen aan je ontbijttafel, dan kun je de hoeveelheden gewoon verveelvoudigen. En als je je heel feestelijk voelt, is een drupje ahornsiroop over je avocado pannenkoekentaartje wel heel erg lekker …


Avocado pannenkoekentaartje

6 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

Avocado pannenkoekentaartje recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 1 persoon:

1 rijpe avocado
2 eieren
100 ml ongezoete plantaardige melk (soja, amandel)
1 el kokosmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Maak de avocado schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  2. Doe de avocado in een hoge kom, voeg de eieren en de melk toe, en pureer het geheel glad. Voeg dan de kokosmeel en bakpoeder door en mix nog een keer. Is je beslag te dik (hangt een beetje af van het merk kokosmeel), voeg dan nog een scheutje melk toe.
  3. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en schep een eetlepel beslag per pannenkoekje in de pan. De diameter is ongeveer 15 centimeter. Je kunt 5 à 6 pannenkoekjes bakken.
  4. Stapel  de pannenkoekjes op elkaar, snijd eventueel de randjes iets bij. Garneer je avocado pannenkoekentaartje naar wens: ik gebruikte gehakte walnoten, gevriesdroogde frambozen, hennepzaad en cacaonibs.

Tips:

  • Je kunt de pannenkoekjes invriezen.
  • Meer verrassende recepten met avocado vind je hier.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Loading...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *