Doesburgse mosterdsoep

Doesburgse mosterdsoep

Doesburgse mosterdsoep in een vegan en glutenvrije versie. Dat is smullen! In plaats van spekjes zitten er champignons in deze maaltijdsoep ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Een paar weken geleden was het vegetarische week in Nederland. Er was veel media-aandacht voor, en ook op de sociale media was deze campagne prominent aanwezig. Natuurlijk heb ik ook meegedaan. Niet zo moeilijk natuurlijk, want voor mij is het elke week vegetarische week ;-)

Waarom vegetarisch?

Waarom niet …
Nu ja, dat moet iedereen echt voor zich weten. Jullie kennen mijn motto: eten en laten eten! Iedereen maakt zijn eigen keuzes en heeft zijn eigen redenen daarvoor. Zo simpel is het.

Doesburgse mosterdsoep in een vegan en glutenvrije versie. Dat is smullen! ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zelf ben ik een aantal jaren geleden gestopt met vlees eten omdat ik het idee had dat het beter zou zijn voor mijn gezondheid. Of dat zo is, weet ik eigenlijk niet, ik heb weinig verschil gemerkt. Maar toch voelde het goed om geen vlees meer te eten, en daarom doe ik dat nog steeds niet.

Ik ga echter niet stressen als ik in een restaurant een soep bestel, en die wordt geserveerd met spekjes, terwijl ik dacht dat ik een vegetarische soep had gekozen. Ik pluk meestal de meeste spekjes eruit, maar er blijven er altijd wel een paar achter. En die eet ik gewoon op. Ik weiger namelijk om mezelf gek te (laten) maken over eten. Het wordt je als het om voeding gaat al moeilijk genoeg gemaakt, met al die vaak tegenstrijdige informatie over wat goed en niet goed voor je is.

O ja, wel eet ik af en toe een stukje vis … oeh, wordt er nu iemand boos op mij?

Doesburgse mosterdsoep in een vegan en glutenvrije versie. Dat is smullen! ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Waar haalt Abraham de mosterd?

Zo’n vegetarische week zorgt wel weer voor wat inspiratie in de keuken. Want nog niet zo lang geleden, toen ik een weekendje in Nederland op bezoek was, heb ik Doesburg met een bezoek vereerd. Leuk pittoresk plaatsje, en natuurlijk moest ik Doesburgse mosterd meenemen. Inmiddels heb ik spijt dat ik maar één pot mee terug naar Duitsland heb genomen, ik had beter een pallet kunnen inladen. Want oh wat is dat een lekkere scherpe mosterd zeg.

Doesburgse mosterd, lekker in de mosterdsoep

Eenmaal terug in Berlijn moest er natuurlijk mee gekookt worden, en dat werd lekker Hollands traditioneel een mosterdsoep. Er bestaan verschillende versies van het mosterdsoep recept, mede doordat er meerdere regio’s in Nederland bekend staan om hun grove mosterd.
De Doesburgse mosterd wordt al sinds 1457 wordt in het Hanzestadje gemaakt en verhandeld. De Groninger mosterd is tevens een welbekende, net als de Zaanse mosterd. Maar ook in Zutphen en Deventer en zelfs op de Wadden wordt lekkere mosterd gemaakt.

Mosterdsoep zonder spekjes

Nu zitten er meestal spekjes in de mosterdsoep, en vaak ook nog gluten vanwege het bindmiddel (tarwebloem) dat in de mosterdsoep gebruikt wordt. Ik heb dat anders gedaan: in plaats van spekjes heb ik wat champignons met bosui gebakken. Als je een goede kwaliteit mosterd gebruikt, heb je echt geen spekjes nodig voor een extra smaak-kick. En ik heb een door mij vaak gebruikt bindmiddel uit de kast gepakt, namelijk zonnebloempasta. Goedkoper dan notenpasta’s, en het werkt het zo goed.

Doesburgse mosterdsoep vegan

Vegan Doesburgse mosterdsoep

Con
Wie kent 'm niet, de mosterdsoep. Meestal al koolhydraatarm, maar wel met spekjes. Mijn versie van de bekende Doesburgse mosterdsoep bevat geen vlees en is zelfs vegan.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Lunch
Keuken Hollands
Porties 2 personen
Koolhydraten 24 kh

Dit heb je nodig
  

 • 200 gr zoete aardappel
 • 1 tl bouillonpoeder gistvrij
 • 1 knoflookteentje
 • 1-3 el Doesburgse mosterd
 • 2 el zonnebloempasta
 • 150 gr champignons
 • 2 bosuitjes
 • 4 zongedroogde tomaatjes
 • 2 el zonnebloem- of pompoenpitten
 • 1 tl tijm
 • Himalayazout
 • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

 • Maak de champignons schooen en snijd ze in plakjes. Snijd de bosuien in ringetjes. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
 • Schil de zoete aardappel en snijd ze in stukjes. Kook die in 400 ml water met bouillonpoeder in 4 minuten gaar. Niet afgieten!
 • Verhit ondertussen een beetje kokosolie in een pannetje. Voeg de champignons, knoflook en het wit van de bosui toe en bak in een paar minuten gaar.
 • Als de zoete aardappel gaar is, voeg dan de zonnebloempasta, de tijm en een snuf zout toe en pureer het geheel met de staafmixer.
 • Voeg het champignonmengsel en de mosterd toe en laat de soep nog een paar minuten op laag vuur indikken.
 • Doe de soep in twee borden of kommen, en garneer met de zongedroogde tomaat, het achtergehouden groen van de bosui, en wat pompoen- of zonnebloempitjes.

Tips

 • Als je een andere mosterd gebruikt, kies er wel één van goede kwaliteit. Daar valt of staat je mosterdsoep mee.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


6 reacties

 1. Diana

  Hoi Conny,

  Dank weer voor een heerlijk recept. Ik ben een fan van je recepten en ga deze zeker vaker maken.
  Je hoeft inmiddels niet meer helemaal naar Doesburg voor deze mosterd want ik heb hem bij de Jumbo kunnen kopen.
  Hele fijne feestdagen en groetjes, Diana

  1. Con

   Hi Diana! Wat leuk, ik heb een heuse fan! Dank je wel voor je complimenten, en super fijn dat je die lekkere Doesburgse mosterd gewoon in de supermarkt kunt krijgen. Als ze die nu ook naar Duitsland gaan exporteren …
   Ik wens je eveneens hele fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar!! Liefs, Con

 2. Janny

  Hi Conny,
  Zojuist deze lekkere soep gemaakt en gegeten. Deze keer met pittige Groninger mosterd. Echt een aanrader, met of zonder spekjes, alles is lekker. Volgens mij mist alleen de mosterd in je beschrijving. Staat wel bij de benodigdheden maar later…..oeps.
  Groet, Janny

  1. Hoi Janny,
   whahaahaa het belangrijkste ingrediënt van dit gerecht vergeten in de soep te doen … ik heb de beschrijving snel aangepast. Dank voor de tip en fijn dat het goed gesmaakt heeft!
   Groetjes, Con

 3. Anjo

  Wat leuk Conny dat je Doesburg hebt bezocht, stadje waar ik een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Dit recept, met mijn favoriete mosterd, ga ik zeker uitproberen.

  1. Hoi Anjo, ik vond het een heel leuk stadje! Als ik weer eens in de buurt ben, ga ik er zeker weer heen. Al was het maar voor de mosterd ;-)
   Laat je nog weten als je de mosterdsoep gemaakt hebt? Zou ik heel leuk vinden.
   Groetjes, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *