Filet Americain, vegan en koolhydraatarm

Filet Americain, vegan en koolhydraatarm

Filet Americain recept, vegan ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Deze post gaat over manlief. En over één van mijn Instagram-vriendinnen. Want de laatste bracht me op het idee om een vegane en natuurlijk koolhydraatarme versie van filet Americain te maken, terwijl de eerste alles lust behalve … juist ja. Filet Americain.

Geen rauw vlees

Nog niet zo lang geleden postte Rachel op Instagram een berichtje over een vegetarische filet Americain, die ze in de supermarkt had ontdekt. Nu is het zo dat ik vroeger, toen ik nog vlees at, behoorlijk gek op filet Americain was. Na het sporten haalde ik vaak verse broodjes en een bakkie filet Americain, dat was dan mijn after-workout-snack. Wist ik toen veel … van die broodjes met veel koolhydraten kwam ik alleen maar aan.

Manlief heeft het niet zo op filet Americain. Hij eet weliswaar vlees, maar is geen liefhebber van gerechten waar rauw vlees in is verwerkt. En dat is zacht uitgedrukt. Met een carpaccio hoef je bij hem dus ook niet aan te komen.

Vegane filet Americain recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Wat is filet Americain?

Filet Americain is niet Amerikaans. Het is eigenlijk een Hollands gerecht. Het wordt gemaakt van fijngemalen rauw rundvlees (vaak biefstuk) en ei, en met kruiden op smaak gebracht.

De naam van dit smeersel is dus compleet verkeerd.

Ten eerste is het geen filet: filet is een plakje vlees zonder bot. Ten tweede is het dus niet Amerikaans, daar kennen ze het helemaal niet. De naam “Americain” is afgeleid van de steak tartaar, die ook wel steak à l’Americain wordt genoemd. Die steak tartaar wordt net als onze filet Americain gemaakt van rauw rundvlees en ei, en wordt ook met kruiden op smaak gebracht, zij het met heel andere. Filet Americain wil in dit geval dus zeggen dat het op dezelfde manier gemaakt wordt.

Vegane filet Americain recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Bij mij in Duitsland is er een vergelijkbaar gerecht, dat Mett heet. Ook hier gaat het om gemalen vlees, maar dan van het varken. Thüringer Mett is het meest bekend. De Berlijners noemen het geen Mett maar Hackepeter. De naam zou stammen van een slager genaamd Peter, die zijn vlees fijn hakte en daarom de bijnaam Hackepeter kreeg.

Al dat rauw vlees gedoe is niet voor de faint-hearted onder ons, en al helemaal niet aan te raden als je kind, zwanger, ziek of bejaard bent. Het risico van een bacteriële besmetting is met rauw vlees nu eenmaal groot.

Filet Americain recept, vegan ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vegetarische versie

Steeds meer mensen willen minder vlees eten, en de markt springt daar steeds beter op in. Zo blijkt er in Nederland sinds een tijdje een vegetarische filet Americain in de schappen te liggen. Mijn Instagram-vriendin was over een specifiek merk goed te spreken. Ik heb dat merk opgezocht, en zag in de ingrediënten allerlei dingen staan die ik liever niet (of in ieder geval niet vaak) wil eten. Suiker (en allerlei vormen van suiker) plus E-nummers zijn er een paar van.

En dus ben ik de keuken in gedoken om een poging te wagen een filet Americain zonder beest te maken. En zonder suiker natuurlijk!

Filet Americain recept, vegan ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het eindresultaat

Wat zal ik zeggen.

Als manlief niet wil proeven, omdat mijn smeersel té veel lijkt op de echte filet Americain, dan is dat een compliment, toch? Hij wilde, hoewel hij natuurlijk beter weet, eigenlijk niet geloven dat er geen beest in zat. En ik kreeg hem gewoon niet zover dat hij geproefd heeft. Had ook niet echt geholpen hoor, want hij weet niet hoe de echte filet Americain smaakt. Ik daarentegen wel, en ik vond mijn vegane variant best goed gelukt eigenlijk.

Filet Americain recept, vegan ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Tips voor de bereiding

Een paar tips als je deze vegane filet Americain gaat maken.

 1. Kies een vegane mayonaise, anders is je recept niet meer vegan maar vegetarisch. Als dat geen probleem voor je is, kun je natuurlijk ook gewone mayo nemen.
 2. Zorg dat je de groente echt heel fijn raspt. Ik heb een hele fijne rasp die ik meestal gebruik om parmezaanse kaas te raspen, en die is ook goed hier te gebruiken.
 3. Sla het uitwringen van de geraspte groente niet over, anders krijg je een soppig smeerseltje in plaats van een smeuïg geheel.

Het recept levert ongeveer 200 gram filet, en een totaal van 15 koolhydraten. Per portie ligt het aantal koolhydraten dus ergens tussen de 1 en 2 … voilà een keto vegane filet Americain! Die verdacht veel op the real thing lijkt …


Vegane filet Americain

15 KH (hele recept)

Bereidingstijd: 20 minuten

Filet Americain recept, vegan ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 200 gram:

60 gram wortelen
30 gram rode paprika
25 gr tomatenpuree
10 gr scherpe mosterd
35 gr vegane mayonaise
2 tl witte wijn azijn
1/2 tl tamarinde
1/2 tl gemalen nootmuskaat
1/4 tl gemalen chilipeper
1/2 tl gemalen kruidnagel
versgemalen peper en zout

Zo maak je het:

  1. Rasp de wortels en de paprika heel fijn. Doe de rasp in een schone theedoek en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit.
  2. Meng de overige ingrediënten in een kommetje.
  3. Doe de groenterasp erbij en meng het geheel goed. Proef, en breng eventueel meer op smaak met zout en flink wat versgemalen peper.

Tips:

Vrij van gluten, lactose, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, raw
 en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


5 reacties

 1. Pingback: Filet Américain – Better Ways Online

  1. Hoi Rachel!
   Het is inderdaad niet zo moeilijk, makkelijker als ik zelf dacht eigenlijk.
   Bedankt voor de inspiratie, ik vond het erg leuk om te proberen te maken. En het is ook best goed gelukt!
   Liefs, Con xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *