Franse frittata met verse vijgen en brie

Franse frittata met verse vijgen en brie

Frittata met verse vijgen en brie recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag maak ik eindelijk weer eens een frittata, want dat is alweer veel te lang geleden. Frittata’s zijn ideaal om restjes op te maken. Ik had nog wat kaas liggen, en een paar vijgen die van de fruitschaal dreigden weg te wandelen, en dus werd het tijd om een Franse frittata met verse vijgen en brie te maken. Ondanks de vijgen past deze frittata prima in een koolhydraatarm eetpatroon.

Welk koolhydraatarm dieet is het beste?

Je zoekt een koolhydraatarm dieet. Je surft eens op internet, en al heel snel zie je door de bomen het welbekende bos niet meer. Want er zijn veel diëten en voedingsrichtlijnen in omloop. Als je dacht dat er slechts één koolhydraatarm dieet bestaat, dan heb je het mis. En het is best lastig om precies die te kiezen die het beste bij je past. Daarom heb ik maar liefst 21 voedingsrichtlijnen (diëten zo je wilt) alfabetisch voor je op een rijtje gezet.

Het betreft hier allemaal voedingsrichtlijnen die zich baseren op natuurlijke, gezonde en/of koolhydraatarme voeding. Sommige bieden je meer en kunnen misschien beter ‘lifestyle’ worden genoemd. En er zijn er nog véééél meer dan deze 21 …

koolhydraatarm dieet humor
(Bron: Pinterest)

Koolhydraatarm dieet ~ wat is:

Atkins – nl.atkins.com

Dokter Robert Atkins was een low carb pionier. Toen de term low carb nog helemaal niet bestond, schreef Atkins al een koolhydraatarm dieet voor. Destijds verguisd, maar inmiddels lijkt het erop dat hij het toch aardig bij het recht eind had. Met Atkins eet je weinig koolhydraten en veel eiwitten en vetten.

Blue zonesBlue zones diet

Eten om gezond makkelijk 100 jaar te kunnen worden. Dat belooft het blue zones principe. Het baseert zich op de voedingspatronen uit de vijf zogenaamde blauwe zones op de wereld, waar de mens gemiddeld ouder dan 100 wordt. Rode draad is voeding in zijn natuurlijke staat, nadruk op olijfolie, groenten, bonen, fruit, weinig vlees en zuivel, en af en toe alcohol (rode wijn).

Broodbuik – Broodbuik (Facebook-link)

Wheat Belly in het Engels, Weizenwampe in het Duits.
Dr. William Davis is van mening dat het huidige tarwe de grote boosdoener is die zo veel ziekten en aandoeningen veroorzaakt die vroeger niet of nauwelijks bestonden. Daarnaast is hij ook voorstander van koolhydraatarme voeding. Koolhydraatarm en tarwevrij / glutenvrij dus.

Bulletproof dieet – blog.bulletproof.com

Dit is een koolhydraatarm dieet, bedacht door David Asprey. Hij adviseert veel goede vetten, gemiddeld proteïne en weinig koolhydraten te nuttigen. Ook is ‘intermittent fasting’ (tijdelijk vasten)  in zijn eetregels opgenomen, en heeft hij de ‘bulletproof coffee‘ uitgevonden. Koffie met MCT-olie (=olie met gezonde medium-keten-vetzuren), grasboter en speciale koffiebonen zou ervoor zorgen dat je niet alleen afvalt, maar ook nog eens slimmer wordt want je IQ zou ervan omhoog gaan.

Clean eating

Het Clean Eating principe gaat uit van echte voeding in zijn meest natuurlijke staat. Het telt geen calorieën of koolhydraten, maar gaat uit van voeding die zo min mogelijk bewerkt is. Dus geen pakjes, zakjes en blikjes. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze hun eigen yoghurt en kaas maken.

Dr. Frank – drfrankdieet.com

Dr. Frank van Berkum is internist, en heeft een voedingsconcept bedacht dat is gebaseerd op eiwitrijke en koolhydraatarme voeding.

Frittata met verse vijgen en brie recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Dukan dieet – dukandieet.nl

De Franse arts Pierre Dukan heeft een concept bedacht dat gebaseerd is op eiwitten. Volgens Dukan geven eiwitten een verzadigd gevoel en heeft je lichaam meer calorieën nodig om ze af te breken. Dukan is erg populair onder de celebrities.

FODMAP dieet – fodmapdieet.nl

FODMAPs is een aanduiding voor een specifieke groep koolhydraten en suiker-alchohol die van nature in voeding zitten, of eraan toegevoegd worden. Fructose, lactose, sorbitol en xylitol zijn voorbeelden. Veel mensen die lijden aan een prikkelbare darm, zijn zonder dat zij het weten gevoelig voor deze stoffen. Het kan helpen om dan je voeding volgens FODMAP aan te passen.
FODMAP staat trouwens voor Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides And Polyols. Een hele mond vol, daarom wordt meestal de afkorting gebruikt.

FOK – forkoverknives.com

FOK staat voor Fork over Knives, en staat voor een zogenaamd ‘whole food plant based’ dieet. Het verschilt van een veganistische voeding omdat er alleen van ‘hele’ planten gegeten wordt, en er geen industrieel bewerkte voeding is toegestaan, dus geen geraffineerde meelsoorten, geen suiker, maar ook geen plantaardige olieën. Door het vele fruit dat gegeten mag worden is dit dieet niet altijd koolhydraatarm.

GOK – gripopkoolhydraten.nl

Grip Op Koolhydraten, een door diëtiste Yvonne Lemmers ontwikkeld voedingsprogramma gebaseerd op beperkte koolhydraat-inname.

LCHF – lchf.se

Low Carb High Fat, een Zweeds concept. Weinig koolhydraten, veel vet: het klinkt niet alsof je er van afvalt, toch is dat wel zo. Natuurlijk eet je alleen gezonde vetten. Sinds medio 2013 is LCHF dé gezonde voedingsrichtlijn in Zweden, voorgeschreven door het Zweedse voedingscentrum. Zweden is hiermee het eerste westerse land dat de voedingsadviezen omstelt van HCLF (High Carb Low Fat) naar LCHF.

Low carb dieet

Engelse afkorting voor koolhydraatarm dieet. Richt zich op beperkte koolhydraat-inname, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Inmiddels bestaan er vele varianten op dit concept, o.a. slow carb van Tim Ferriss (zie hieronder).
Om aan mijn zelfbedachte richtlijn van low carb te voldoen, mag een gerecht niet meer dan ongeveer 30 gezonde koolhydraten bevatten. Tussen de 30 en 50 koolhydraten noem ik een recept ‘koolhydraatbeperkt’ (ook wel koolhydraatbewust of koolhydraat-gereduceerd).

Ich bin dann mal schlank – Patric Heizmann

Koolhydraatarme voeding gecombineerd met bewegen op zijn best. Het concept is bedacht door Patric Heizmann, en het is het concept waarmee ik zelf in 2013 blijvend 18 kilo afgevallen ben. Patric is een Duitse fitnesstrainer, entertainer en ondertussen BD-er (Bekende Duitser) die met zijn humorvolle one-man-show over voeding door heel Duitsland volle zalen trekt.

patric heizmann

Keto dieet – ketogeen.nl

Het keto (ketogeen) dieet is een extreem low carb dieet, waarbij de toevoer van koolhydraten zo laag is, dat het lichaam overschakelt op het verbranden van vet voor energie. Hierbij komen zogenaamde ketone moleculen vrij, vandaar de naam keto. Je bent dan in ketosis.
Als je in ketosis bent, is de standaard verdeling 65% vet, 30% eiwitten en 5% koolhydraten. Om niet om te vallen van de honger wordt er dus veel (goed) vet gegeten.
Keto is een koolhydraatarme variant die niet veel mensen op lange termijn vol zullen kunnen houden, maar meestal wel geschikt als je snel wat gewicht kwijt wilt.

Paleo – robwolff.com

Eten zoals de oermens. Ofwel terug naar de tijden dat we nog in een tijgervelletje achter de wilde dieren aan renden. Het zogenaamde ‘processed food’ bestond nog niet. Paleo-ers eten daarom (in een notendop) alleen voedsel dat niet bewerkt is. Grofweg eten ze vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. En geen zuivel, meelproducten, peulvruchten, soja en alcohol. Het komt er op neer dat veel van de Paleo recepten dus ook koolhydraatarm zijn.

Pegan – drhyman.com

Dr. Mark Hyman heeft de term ‘pegan’ als grap bedacht tijdens een interview waarbij voorstanders van Paleo en van veganistische diëten aanwezig waren. Hij kwam tot de conclusie dat de voedingsrichtlijnen die hij zijn patiënten voorschrijft, een combinatie van Paleo en vegan is. En zo is pegan geboren. Het grootste deel van je bord bestaat uit groente, de rest uit hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Alles wat je verder eet heeft altijd een lage glycemische index. En daarom is de pegan manier eten ook koolhydraatarm.

Primal – marksdailyapple.com

Primal is een soort Paleo plus. De toevoeging zit ‘m in de zuivel. Dat wil zeggen, Primal-lers eten naast wat je als Paleo-er eet wel boter, kaas, kwark en yoghurt, maar drinken geen melk (‘melk is voor baby’s’).
Plus Primal gaat niet alleen om voeding. Het gaat ook om beweging, slaap, stress, sociale contacten. Een complete leefstijl dus.

Frittata met verse vijgen en brie recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

SCD dieethealthygut.com

SCD staat voor “Specific Carbohydrate Diet” en is bedoeld om allerhande darmproblemen te bestrijden, van IBS (prikkelbare darm) tot de ziekte van Crohn. Bij dit dieet eet je geen complexe koolhydraten, waarmee je de slechte bacteriën in je darmen quasi uithongert, zodat de goede bacteriën weer hun werk kunnen doen. Concreet betekent dit dat je geen industrie-voer eet, maar ook geen granen (ook niet glutenvrij), aardappelen, peulvruchten, zoetmiddelen (alleen honing), en zuivel (alleen sommige harde kazen).

Schlank im Schlaf

Het klinkt te mooi om waar te zijn: slank worden terwijl je slaapt. Dit Duitse voedingsconcept baseert zich op zogenaamde ‘Trennkost‘: ‘s ochtends eet je vrijwel alleen koolhydraten, ‘s avonds alleen eiwitten, ‘s middags een mix. Helaas: geen tussendoortjes geoorloofd!

Slow carb – fourhourworkweek.com

Variant op low carb geïntroduceerd door Tim Ferriss. Het komt neer op het eten van weinig koolhydraten (geen fruit!), veel vetten en eiwitten (ook peulvruchten), en 1 dag in de week gewoon ‘los’ gaan en alles eten wat je wilt.

Voedselzandloper – voedselzandloper.com

“De voedselzandloper is het eerste boek dat beschrijft hoe voeding het verouderingsproces kan vertragen. Heel wat mensen beseffen te weinig wat voor krachtig instrument voeding is om het verouderingsproces te beïnvloeden.” (bron: Voedselzandloper). De recepten die voedselzandloper-proof zijn, zijn vaak koolhydraatarm.

Weight Watchers – weightwatchers.nl

Dit is één van de grootste commerciële programma’s wereldwijd. Het is een totaal concept, dat niet alleen voeding maar ook beweging en motivatie erin betrekt. Het is feitelijk een calorie-tel-programma, alleen zijn de calorieën vertaald naar de beroemde Weight Watchers punten.

Franse frittata

Zo, dat was een hele waslijst. En dan nu eindelijk het recept!

Volgens het principe van Mark Sisson’s primal leefstijl maak ik vandaag een Franse frittata. Bomvol met eiwitten uit de eieren en de brie, en natuurlijk gebakken in de kokosolie (maar ghee mag ook van Mark). En omdat het nu vijgentijd is heb ik er lekker een paar verse vijgen aan toegevoegd, want die combineren geweldig met de smaak van de kaas. Deze Franse frittata is prima geschikt als lunch of makkelijk diner, geef er eventueel een eenvoudige salade bij. Eet smakelijk!

Frittata met verse vijgen en brie recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Franse frittata met verse vijgen en brie

Con
Bereidingstijd 20 minuten
oventijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Frans
Porties 2 personen
Koolhydraten 17 kh

Dit heb je nodig
  

 • halve courgette ong. 200 gram
 • 1 ui
 • 1 knoflookteentje
 • 3 verse vijgen
 • 150 gr brie
 • 6 eieren
 • 1 tl kurkuma
 • versgemalen zout en peper
 • 1 tl Provençaalse kruiden
 • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Snijd de courgette in schijfjes, pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de vijgen in plakjes, doe hetzelfde met de brie.
 • Kluts de eieren met de kurkuma en zout en peper in een kom goed door elkaar.
 • Verhit wat kokosolie in een ovenbestendige koekenpan. Roerbak de courgette, ui en knoflook in 4-5 minuten gaar. Schenk het eimengsel erover zodat er een soort dikke omelet ontstaat. Laat een paar minuten op halfhoog vuur bakken tot het ei een beetje begint te stollen. Verdeel dan de vijgen en brie over de frittata, en bestrooi met de Provençaalse kruiden.
 • Doe pan met de Franse frittata in de oven en laat hem in 5-7 minuten volledig stollen en de brie lekker smelten.

Tips

 • Brie is in principe lactose-arm. Maar check voor de zekerheid de verpakking.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *