Ful medames van kikkererwten en za’atar

Egyptische ful medames met kikkererwten en eieren

Met het heerlijke weer (ahum) van de afgelopen dagen ben ik niet veel op stap geweest. Tijd over dus om aan mijn blog te besteden! Zo heb ik (hoop ik tenminste) de zoekmogelijkheden naar recepten verbeterd.

Zoek je recept – nieuwe categorieën en tags

Er zijn een aantal nieuwe categorieën en tags toegevoegd, die het je makkelijker moeten maken om recepten terug te vinden. De gerechten uit verschillende werelddelen zijn aan de betreffende categorie toegevoegd (je kunt ze via de menubalk vinden). En ja, er is niet altijd rechttoe-rechtaan een recept aan een land / werelddeel toe te wijzen. Zeker niet als je Hollandse boerenkool combineert met Midden-Oosterse tahini in een soep-recept. Uhh… heet dat dan niet fusion? Nou, dat vind ik te hip klinken hoor. En dan zijn waarschijnlijk al mijn recepten fusion, dus dat schiet ook niet op ;-) .
Maar goed, naar eer en geweten heb ik -waar van toepassing- alle recepten met terugwerkende kracht voorzien van een Wereldkeuken-categorie.

Waaaat? Niks Afrikaans??

Tja, en toen ontbrak er zomaar een  recept van het Afrikaanse continent in die Wereldkeuken-categorie.

ful medames kikkererwten

Dat kan natuurlijk niet … aan de slag in de keuken dus!
Ik heb me laten inspireren door een Egyptisch gerecht, dat Ful Medames (of Ful Medammis) heet. In Egypte eet men het als ontbijt, als vulling in een sandwich. Ik persoonlijk moet er om 7 uur ’s ochtends niet aan denken. Ach, het is maar wat je gewend bent natuurlijk.

Ful Medames betekent letterlijk ‘kapucijners boven het vuur’. Het is zo’n beetje hét nationale gerecht van Egypte en daar volop als streetfood verkrijgbaar. De bonen worden gekookt, soms deels gepureerd, en met veel knoflook, citroen en peterselie gegeten. Vaak wordt er plat brood, gekookte eieren of schapenkaas bij gegeven.

Nou ben ik persoonlijk niet zo’n liefhebber van kapucijners. Misschien heb ik ze vroeger te vaak moeten eten ha ha.
Maar er zijn genoeg andere peulvruchten toch? Dus heb ik een Ful Medames met kikkererwten gemaakt. Lekker makkelijk uit een bio-potje (goed afspoelen!). Dan nog extra groente toevoegen voor de vitamientjes, en die koolhydraatarme gekookte eieren optie, die zag ik wel zitten.

Za’atar – oriëntaals kruidenmengsel

Als extraatje heb ik er wat za’atar kruiden over deze eiwitrijke maaltijd gestrooid. Ken je het, za’atar?

Za’atar wordt veel gebruikt in zowel de Afrikaanse als oriëntaalse keuken. Za’atar (ook zatar, zahtar) bestaat uit een mengsel van geroosterd sesamzaad, sumak (ook wel sumac, gemalen bessen van de sumakplant), zout, tijm en de Afrikaanse ysop, een kruid dat qua smaak lijkt op oregano.

Traditioneel wordt za’atar gestrooid over platbrood met olijfolie. Maar je kunt het in allerlei gerechten gebruiken: sprenkel het over hummus, over gegrilde vis, bestrooi een avocado ermee, of strooi wat over je (low carb) pizza. Za’atar is ook errug lekker in combinatie met (gegrilde) aubergines.

zaatar kruiden

Ik heb het geluk dat Bremen een kruidenwinkel heeft met volgens mij zo’n beetje alle kruiden en kruidenmengsels die er bestaan. Ook za’atar dus. En zonder kunstmatige toevoegingen ook nog. Voor mij is het echt een soort snoepwinkel. Ik kom altijd met veeeeeel meer thuis dan ik van plan was te kopen. Naast kruiden hebben ze ook nog koffie, thee en honing, en nog veel meer. Moeilijk hoor, om je dan in te houden.

Gelukkig voor mijn bloglezers in Nederland heeft AH ook een za’atar te koop. Wil je het eens proberen? Dan is dit een makkelijk gerecht, ook geschikt voor lunch, om mee te beginnen.
Dus op naar de winkel, en dan de keuken in! Laat je nog weten of het lekker was?

P.S. de komende weken zal ik regelmatig koken met bekende en minder bekende kruiden en kruidenmengsels. Vandaar ‘wereldkruiden serie’ in de kop van deze blog. De hierboven genoemde sumak zal voorbij komen, maar ook kaffir, amchoor en berbere.
Nieuwsgierig? Houd de blog in de gaten (of nog makkelijker: volg de blog op Facebook).


Ful medames van kikkererwten

ful medames eieren

19 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

4 hardgekookte eieren
1 pot kikkererwten (400 gr)
1 courgette, in blokjes
1 rode ui,gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 el citroensap
1 bosje peterselie, gehakt (had ik niet meer, heb gedroogde gebruikt)
kokosolie om te bakken
Garnering: za’atar kruiden, olijfolie (optioneel)

Zo maak je het:

  1. Snijd de hardgekookte eieren in parten of helften.
  2. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en roerbak de rode ui, knoflook en courgette ongeveer 5-8 minuten. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en warm het geheel goed door.
  3. Haal de pan van het vuur en meng het citroensap en de peterselie erdoor.
  4. Schep op twee borden. Leg de eieren (eventueel rondom als een soort krans) er bovenop. Strooi wat za’atar over het gerecht, en besprenkel met een flinke scheut olijfolie.

Tips:

  • Maak de ful medames ‘zoals het hoort’ met kapucijners in plaats van kikkererwten.
  • Laat voor een echte originele versie van Ful Medames de courgette achterwege, en voeg wat verbrokkelde feta toe.
  • Vervang de courgette door andere (groene) groente, bijvoorbeeld sperziebonen, of voeg voor wat meer kleur op je bord een paar kerstomaatjes toe.

Vrij van gluten, lactose, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

 

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*