Geroosterde bloemkool pompoen schotel

Geroosterde bloemkool pompoen schotel

Geroosterde bloemkool pompoenschotel met boekweit en feta, koolhydraatbeperkt recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag begint de herfst! Ik ben een groot liefhebber van de herfst, al was het maar vanwege het feit dat het pompoenseizoen weer start! Ik trap deze herfst daarom af met een koolhydraatbeperkte ovenschotel van geroosterde bloemkool en pompoen.

Vakantie in Denemarken

Ik ben net terug van een weekje vakantie in mijn favoriete vakantieland: Denemarken. Daar was de herfst vorige week al begonnen hoor, het weer was niet heel geweldig. Toch hebben we ons prima vermaakt, zoals altijd in dit mooie land waar de zee nooit ver weg is. Heerlijk! Uitwaaien aan het strand is iets wat ik mis sinds ik in Duitsland woon, dus ik heb mijn hart op kunnen halen.

Geroosterde bloemkool pompoenschotel met boekweit en feta, koolhydraatbeperkt recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Strand en zee, de leuke dingen van deze vakantie. Zo ook Aarhus, de tweede stad van Denemarken en wat mij betreft de leukste. Maar er waren dit keer ook een paar dingen die we iets minder leuk vonden.

Minder leuk aan deze vakantie

We hadden dit jaar gekozen voor een huisje aan de westkust van Denemarken (in de buurt van Henne Strand), een gebied waar we nog niet eerder waren geweest. Qua bezienswaardigheden moet je het daar vooral van de natuur hebben, en als natuurliefhebber is dat geen enkel probleem natuurlijk. Maar: er zijn wel heel erg veel Duitsers die in deze streek vakantie houden. Op weg van en naar het strand kwamen we echt alleen maar Duitse kentekens tegen. Je hoort alleen maar Duits om je heen als je door Hvide Sande loopt.
Als je dan zoals ik in Duitsland woont, krijg je sterk het gevoel dat je niet in het buitenland bent, maar gewoon in je “eigen” land op pad bent.
En als in het café de kaartjes bij de taartjes in de vitrine niet in het Deens maar in het Duits zijn, dan word ik toch een klein beetje verdrietig.

Ik snap het wel hoor. De Duitsers zitten nu eenmaal graag in een kluitje bij elkaar (wel eens in de zomer naar Zandvoort geweest?), en spreken vaak niks anders dan Duits. Manlief heeft bijvoorbeeld een collega die weken heeft gezocht naar een camping in Zuid-Frankrijk waar ze Duits spraken. Anders gaat hij niet. Ik bedoel maar.

Geroosterde bloemkool pompoenschotel met boekweit en feta, koolhydraatbeperkt recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Aarhus

Ga je dan een dagje naar Aarhus, aan de andere kant van Jutland, dan kom je ineens geen Duitser meer tegen. Te ver weg, denk ik. Daar had ik echt weer dat Deense vakantiegevoel wat ik op al mijn andere vakanties ook altijd had. Gezellig meedansen met de Denen in de rooftop bar van Salling waar een bandje stond te spelen. Een overvloed aan té leuke winkeltjes in het Latinerkvarteret (Latijnse wijk). In je beste Deens (en dat is niet best) proberen koffie te bestellen, vragen hoe je Havregrynskage eigenlijk goed uitspreekt, dat soort dingen.

Onze vakantie zit er weer op, en als het kan gaan we volgend jaar gewoon weer lekker naar Denemarken. Maar dan zoeken we wel een ander plekje uit. Ik kan niet wachten!

Geroosterde bloemkool en pompoen

O ja, dit is een blog met recepten … dus nu even over het recept van vandaag. Pompoentijd is weer aangebroken, iets waar ik altijd erg blij van wordt. Er staan ook best wat pompoen-recepten op mijn blog. Vandaag voeg ik er eentje toe met deze schotel met geroosterde bloemkool en pompoen uit de oven. Ik heb er boekweit bij gemaakt (niet koolhydraatarm, wel geschikt voor koolhydraatbeperkt), en heb lekker veel feta over het gerecht verkruimeld. Dit is een prima gerecht om de herfst mee in te luiden!


Geroosterde bloemkool pompoenschotel

40 KH

Bereidingstijd: 40 minuten (incl. oventijd)

Geroosterde bloemkool pompoenschotel met boekweit en feta, koolhydraatbeperkt recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

300 gr bloemkool
200 gr pompoen
1 tl gerookt paprikapoeder
1/2 tl gemalen komijn
versgemalen zout en peper
1 el olijfolie plus 1 extra
100 gr boekweit
2 el verse peterselie
100 gr feta
1 takje verse basilicum

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes, en de pompoen in stukken. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat en bestrooi ze met het gerookte paprikapoeder, komijn, zout en lekker veel peper. Sprenkel dan een eetlepel olijfolie erover.
  3. Bak de groente in de oven in ongeveer 25 minuten gaar.
  4. Kook ondertussen de boekweit volgens gebruiksaanwijzing gaar.
  5. Meng de peterselie en wat zout en peper door de gekookte boekweit en verdeel over twee borden. Verdeel de geroosterde ovengroente erover, en verkruimel dan de feta erover. Snijd de basilicum in reepjes en verdeel over de borden, besprenkel tot slot met de andere eetlepel olijfolie.

Tips:

  • Als je toch liever minder koolhydraten wilt, vervang dan de boekweit door bijvoorbeeld konjacrijst of -noedels. Roer daar nog wel een smaakmaker door (bijvoorbeeld tomatenpuree), want producten gemaakt van de konjacwortel hebben iets extra nodig om smaak te krijgen.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


2 reacties

    1. Hi Linda (wat leuk dat je fan bent),
      met quinoa lijkt me dit gerecht ook prima smaken! Quinoa bevat bijna evenveel kh als boekweit (beide gekookt scheelt ongeveer 1 hele koolhydraat), dus kiezen wat jij het lekkerst vindt!
      Groetjes terug, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *