Griekse maaltijdsalade met feta anijs dressing

Griekse maaltijdsalade met feta anijs dressing

Een salade is pas Grieks als er feta in zit. Deze Griekse maaltijdsalade wordt nog een beetje extra Grieks door er de typische anijssmaak aan toe te voegen die Griekenlands nationale drankje, ouzo, zo kenmerkt.

Woning huren in Duitsland

Toen wij van Nederland naar Bremen verhuisden, was het 2012. Manlief had zo snel werk gevonden, dat hij eerst een maand in een hotel heeft gewoond, voordat we een eigen stekkie konden huren en ik ook naar Bremen kon komen. Inmiddels zijn we verhuisd naar een huur-appartement, waar het ons prima bevalt.

De huizenmarkt in Duitsland is anders als in Nederland. Probeer in Nederland maar eens een leuke woning te huren. Vaak moet je aan allerlei voorwaarden voldoen wil je überhaupt in aanmerking komen. Ook de huurprijzen liggen behoorlijk hoog, zeker in de privé-sector is een huurwoning bijna onbetaalbaar.

In Duitsland wordt veel meer gehuurd dan in Nederland. Van een flat tot een villa, je kunt het allemaal huren. Dat huren gaat via een makelaar, en je betaalt meestal courtage, net als in Nederland met het kopen van een woning gebruikelijk is.
Wat ook een significant verschil is, is dat de keuken niet altijd in een huurwoning inbegrepen is. Duitsers nemen vaak hun keuken gewoon mee als ze gaan verhuizen. Gelukkig zat er in ons appartement een mooie grote keuken, anders hadden we zelf voor een keuken moeten zorgen. En dat is natuurlijk een flinke kostenpost.

Nederlandse geschiedenis

Manlief en ik wonen in Bremen in de wijk Oberneuland. Op Platduits heet het Överneeland.
Daar hoor je al ‘Nederland’ in. En dat klopt: rond 1100 kregen Nederlanders de opdracht van de Breemse aartsbisschop om het gebied te ontginnen. De Nederlanders hebben er jarenlang turf gestoken. Het landschap direct achter de wijk lijkt dan ook net een stukje Nederland, met weilanden en sloten. Dus als ik heimwee naar Nederland heb, dan ga ik gewoon een blokje om ha ha.

Nederlands landschap met weilanden en sloten in Bremen Oberneuland
Nederlands landschap in Bremen: Oberneuland

Oberneuland heeft zelfs een treinstation, dat is er sinds ongeveer 1870. Vanaf die periode werd Oberneuland dan ook ‘ontdekt’ door de welgestelde Bremers. En zo ontstonden er mooie parken met villa’s en herenhuizen. Oberneuland is één van de rijkere wijken van Bremen. Het wordt door de Bremer ook wel gekscherend ‘Oberreichland’  genoemd. Maar zoals je begrijpt zijn er ook gewoon betaalbare huurappartementen beschikbaar, anders hadden manlief en ik het ons niet kunnen permitteren hier te gaan wonen hoor ;-) .

molen oberneuland bremen
Molen van Oberneuland Bremen

Oberneuland is tevens in het bezit van een heuse Hollandse molen. Het exemplaar dat er nu staat, dateert van 1848 (de voorgangers zijn door brand verwoest). In de zomer kun je op het land ervoor zelf bloemen plukken, onder andere zonnebloemen.

Bio rules

Omdat Oberneuland vrij langgerekt is, zijn er twee winkelkernen. De een bezoek ik graag vanwege de ijscoman Eis Molin (ja ik weet het, niet koolhydraatarm maar lekker hoor), de andere vanwege de Aleco bio-supermarkt. Het is geen grote winkel, maar ze hebben gelukkig ruime keuze. Zo hebben ze regematig groente en fruit van lokale boeren. En heb jij wel eens het verschil geproefd tussen een krop ijsbergsla van de reguliere super en een bio-krop? Ik wil niet anders meer, bio dan bedoel ik. Smaakt tenminste naar sla en niet naar ‘niks’.

Griekse salade: feta en anijs

En dus volgt nu een recept voor een lekkere Griekse salade, die nog lekkerder wordt als je de ingrediënten in de bio-versie koopt. Ik ben gek op Grieks eten!
De Grieken drinken graag een glaasje Ouzo voor en/of na het eten, een sterke drank gebaseerd op anijs. Voor de liefhebbers (ik dus): ouzo heeft nul koolhydraten … ik zeg: γεια μας (spreek uit ‘Yamas’, Grieks voor proost) !!

griekse salade anijs dressing

Om de salade een extra Griekse draai te geven, heb ik de anijs-smaak in de salade terug laten komen door de dressing op te leuken met een beetje gemalen anijs. Ook heb ik de feta niet alleen in blokjes door de Griekse maaltijdsalade gedaan, maar ook door de dressing heen geprakt. Goed mengen op je bord: elke hap die je neemt heeft nu die onovertroffen Griekse smaak van feta en anijs.
Deze Griekse maaltijdsalade is absoluut een blijver op het menu!

griekse salade met feta anijs dressing

Koolhydraatarme Griekse maaltijdsalade met feta-anijs dressing

Con
Om deze Griekse salade een extra draai te geven, heb ik de anijs-smaak van ouzo in de salade terug laten komen door de dressing op te leuken met ... jawel, anijs.
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Grieks
Porties 2 personen
Koolhydraten 15 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de salade

 • 2 kropjes romaine sla of 1/2 krop ijsbergsla
 • 1 kleine rode ui
 • 1 bosje radijs
 • 10 kerstomaatjes
 • 1/2 gele paprika
 • 10 kalamata olijven
 • 2 bosuitjes
 • 100 gr feta
 • 2 el olijfolie

Voor de dressing

 • 100 gr feta
 • 2 el zure room
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl gemalen anijs
 • 1 tl dille
 • versgemalen zout en peper

Zo maak je het
 

 • Maak alle groente schoon, dat is snijden geblazen: sla snijden, ui in ringen snijden, radijs halveren, tomaatjes halveren, paprika in reepjes snijden, bosuitjes in ringetjes snijden (houd een paar ringetjes achter), olijven ontpitten en halveren.
 • Verdeel de feta in twee delen. Snijd de feta voor de salade in blokjes, prak de feta voor de dressing met een vork in een kommetje fijn.
 • Doe de sla en de gesneden groenten met de blokjes feta in een schaal en meng ze door elkaar. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie.
 • Meng de geprakte feta met de zure room, olijfolie, anijs, dille, zout en peper. Garneer met de achtergehouden bosui en nog een drupje olijfolie.
 • Dien de salade en dressing afzonderlijk van elkaar op.

Tips

 • Een echte Griekse salade wordt het als je in plaats van radijs een halve komkommer door de sla mengt.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *