Halva bonbons

Halva bonbons

Halva bonbons, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ben jij meestal voldaan na het eten en heb je eigenlijk geen plek meer voor een toetje? Sluit je maaltijd dan af met een espresso en een koolhydraatarme bonbon. Deze halva bonbons zijn kleine zoetigheden die toch koolhydraatarm zijn. Een heerlijke afsluiting van het kerstdiner.

Toetjesmonster

Toetjes. Hollanders zouden er gek op zijn. En dat geloof ik wel als ik naar het toetjes schap in de supermarkt kijk. De keuze is tegenwoordig reuze.

Als ik aan typisch Nederlandse toetjes denk, dan denk ik eerst aan hopjesvla. En griesmeelpudding. Gortepap met stroop. Hangop. Allemaal nagerechten uit mijn jeugd. Vooral op de eerste was ik als kind verzot, ik denk dat de liefde voor de koffiesmaak er al vroeg in zat ha ha.

Halva bonbons, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De keuze is reuze

En toen kwam de marketing machine pas goed op gang en raakten de schappen vol met vooral yoghurt en vla: dubbelvla, wolkentoetje, fruitvla, yoghurt met allerlei fruitsmaakjes en vetgehaltes (tot nul procent aan toe). Oh, en dan had je die poedertjes waar je pudding van kon maken, mijn moeder was er dol op. Ik niet, plastic pudding noemde ik het. En dan at ze er ook nog eens van die mierzoete slagroom gemaakt van zo’n poedertje bij …
En dan was en is er natuurlijk nog het klant en klare puddinkje van het merk met de M: het M…-toetje. Niet te (vr)eten vind ik die, veel te chemisch. Maar de mannen destijds thuis, die lustten er wel pap van. Waar de normale mens zo’n pudding met z’n viertjes oppeuzelde, ging er in huize Con één pudding per mans-persoon doorheen. Waaat? En nog steeds krijgt manlief als we bij mijn moeder op bezoek zijn, zo’n pudding als toetje. Hij wordt maar verwend door haar.

Halva bonbons, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mijn beste toetje

Nee, een toetjesmonster ben ik allang niet meer. Ik hoor sinds ik koolhydraatarm eet tot de categorie mensen die na het eten van de maaltijd aangenaam vol zitten. En toch kan ik niet zonder mijn eigen toetje. Ik ben namelijk pas echt klaar met eten als ik mijn espressootje op heb. Zonder die espresso is mijn eten gewoon niet af. Gek toch, hoe je brein werkt.

Voor die enkele keer in het jaar (meestal met kerst) als ik dan toch mee wil doen met een klein toetje, dan neem ik het liefst een bonbon bij die espresso. Die zijn meestal van chocolade gemaakt, en daarom heb ik voor de verandering dit jaar eens een bonbon gemaakt die geen chocolade of cacao als ingrediënt heeft.

Halva bonbons, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Griekse lekkernij

Deze halva bonbons zijn geïnspireerd door een Griekse / Arabische lekkernij die bij de koffie of thee maar ook als nagerecht wordt gegeten: halva. Ik heb al eens een koolhydraatarme versie van dit dessert gemaakt (recept hier). En toen Dr. Mark Hyman (één van mijn voedings- en gezondheidshelden) met een recept voor halva in de vorm van een reep kwam, was mijn keuze snel gemaakt. Ik maakte er halva bonbons van, kleine lekkernijen die je als toetje kunt eten, of bij de koffie of thee kunt serveren. Lekker na het kerstdiner!


Griekse halva bonbons

(naar een recept van Dr. Mark Hyman)

1,5 per stuk

Bereidingstijd: 25 minuten
Halva bonbons, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 8 stuks:

10 gr pijnboompitten
50 gr tahini
1 el yaconsiroop (of ander vloeibaar zoetmiddel naar keuze)
1 el gesmolten kokosolie
15 gr gemalen amandelen
5 gr gemalen kokos of kokosmeel
20 gr sesamzaadjes
1/2 tl gemalen vanille
snuf zout
10 gr gehakte pistache noten

Zo maak je het:

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een keukenpapiertje en hak ze grof.
  2. Meng de tahini met de yaconsiroop en kokosolie in een kom goed door elkaar. Meng daar dan de gemalen amandelen, kokos, sesamzaad, vanille en een snuf zout door.
  3. Voeg de gehakte pijnboompitjes en pistaches toe en meng nogmaals goed.
  4. Doe het mengsel in een platte schaal of vorm (of gebruik zoals ik siliconen bonbonvormpjes) en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Snijd indien nodig voor het opdienen in stukjes.

Tips:

  • Voor een originele halva vervang je de yaconsiroop door honing (wel meer koolhydraten).

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *