Hembasha, platbrood uit Eritrea

Hembasha, platbrood uit Eritrea

Hembasha, teffbrood recept uit Ethiopië / Eritrea - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

De laatste tijd ben ik aan het experimenteren met bakrecepten. En dan vooral koolhydraatarm brood. Omdat ik graag eens zo’n brood zonder amandelmeel wil maken, heb ik me aan teffmeel gewaagd. Niet direct koolhydraatarm dat meel, maar als je er dit teffbrood genaamd hembasha mee maakt, valt het met de koolhydraten reuze mee. En: het is glutenvrij!

Hembasha, Afrikaans brood

Het recept voor dit brood komt van het Afrikaanse continent. Om precies te zijn uit Ethiopië / Eritrea, twee landen die twintig jaar lang oorlog met elkaar voerden, maar in 2019 het slepende grensconflict hebben bijgelegd (de Ethiopische premier kreeg hiervoor in 2019 de Nobelprijs van de vrede).
Het brood heet hembasha of himbasha of h’mbasha, maar wordt ook wel ambasha genoemd. Het wordt gemaakt met tarwemeel, en wordt vooral gegeten in Eritrea.

Hembasha, teff platbrood recept uit Ethiopië / Eritrea - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Het meest beroemde brood uit Ethiopië is injera, eveneens gemaakt van teff maar dan gefermenteerd. Dat brood is zo dun dat het eigenlijk meer op een wrap lijkt. Daarom rol je het eerst op en snijd het in stukken voordat je het serveert. Hembasha is meer een soort platbrood, en je kunt het zonder oven gewoon in de koekenpan maken.

Nu dacht ik, ik doe eens gek. Als Ethiopië en Eritrea na zo vele jaren eindelijk vrede hebben, dan bedenk ik een recept gebaseerd op de bekende broden van deze twee landen. En zo bedacht ik een soort combi van hembasha en injera, oftewel Eritrees platbrood van Ethiopisch teffmeel. Een “hemjera” dus eigenlijk. Of “injasha”. Nee alle gekheid, ik noem dit gewoon een hembasha want daar lijkt het het meest op. Maar dan wel zonder de gluten van gewoon tarwemeel!

Hembasha, teffbrood recept uit Ethiopië / Eritrea - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Wat is teff?

Misschien ken je het, wellicht ook niet: teff. Teff komt oorspronkelijk uit Ethiopië, en wordt al eeuwen gegeten. In Egyptische piramides heeft men 5500 jaar oude teff gevonden. In Ethiopië bakt men brood van teff, eet men het als pap (aanrader, ik vind zelf teffpap erg lekker), en er wordt zelfs bier van gebrouwen.

Teff is een grassoort (pseudograan), waarvan de minuscule korrels uit de halmen gebruikt worden om teffmeel van te maken. Een teffkorrel is ongeveer zo groot als een suikerkorrel. De halmen dragen echter zeer veel korrels, dus er is sprake van een grote opbrengst. Omdat de teffkorrels zo klein zijn, kunnen ze niet gepeld worden, en dat betekent dat teffmeel per definitie volkorenmeel is. Vezelrijk dus! Teff geeft je gerecht een nootachtige smaak.

Hembasha, teffbrood recept uit Ethiopië / Eritrea - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Is teffmeel koolhydraatarm?

Teff is glutenvrij, maar niet koolhydraatarm. Honderd gram teff telt 73 koolhydraten. Dit zijn wel voornamelijk complexe koolhydraten, daarvan bevat teff veel meer als andere graan- en pseudograansoorten. Daarnaast bevat teff dus veel vezels (en een vezel is ook een koolhydraat die niet via het bloed wordt opgenomen en je bloedsuikerspiegel met rust laat).
In teff vind je ook veel calcium en ijzer, en men zegt dat het ijzer uit teff makkelijker door het lichaam kan worden opgenomen dan het ijzer uit andere graansoorten

Het mooie aan dit hembasha recept is dat je niet veel meel nodig hebt en dat betekent dat het brood ook niet heel veel koolhydraten bevat. Zeker ook omdat je nog eens meerdere stukken uit het brood kunt halen. Ik haal uit mijn hembasha zes stukken, en heb uitgerekend dat het aantal koolhydraten per stuk op 4,6 komt. En dat vind ik niet tegenvallen!

Hembasha is feest

Hembasha wordt meestal gegeten bij feestelijke gelegenheden, of bij de “teatime”. Traditioneel wordt het op de eerste verjaardag van een kind op zijn/haar rug geplaatst en in twee stukken gebroken, om het kind kracht en rijkdom mee te geven.

Hembasha is één van de weinige zoete spijzen in Eritrea, omdat er vaak rozijnen in worden gedaan. Maar die laten jij en ik er natuurlijk uit, en dan kan dit platbrood goed gecombineerd worden met hartig. Ik heb me wel gehouden aan de kruiden die er meestal in zitten: kardemom, koriander. Zo krijg je een brood dat qua smaak makkelijk combineert met van alles en nog wat.


Hembasha, platbrood van teffmeel

28 KH (hele brood)

Bereidingstijd: 10 minuten

Hembasha, teffbrood recept uit Ethiopië / Eritrea - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl
Je hebt nodig voor 1 klein rond brood (6 stukken):

40 gr teffmeel
1 ei
2 el gesmolten kokosolie
1 flinke tl bakpoeder
1 tl gemalen kardemom
1/2 tl gemalen koriander
snuf zout
1 el water
1 tl appelazijn
extra kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Meng alle ingrediënten in een kom en laat 5 minuten staan.
  2. Verhit wat kokosolie in een niet te grote koekenpan. Schep het deeg erin en strijk het een beetje uit. Laat 2-3 minuten op middelhoog vuur bakken. Keer de hembasha en laat nog 2-3 minuten bakken.
  3. Snijd de hembasha in punten en serveer puur natuur of met beleg naar wens, of eet de hembasha als dip bij de soep.

Tips:

  • Sommige hembasha recepten bevatten ook sesamzaad en/of nigellazaad, of fenegriek. Lekker als variatie!
  • Eet de hembasha als bijlage bij een echte Ethiopische wot schotel: het recept vind je hier.

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 15 stemmen. Gemiddeld: 3,93/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *