Poffertjes

Poffertjes

Keto poffertjes, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Oer Hollandse poffertjes! Mis jij ze ook zo sinds je koolhydraatarm eet? Dat hoeft niet meer! Want met dit recept voor keto poffertjes kun je met een gerust hart genieten van een lekker bordje nostalgie. En dat glutenvrij ook nog.

Poffertjeskraam

Er wordt alom aangenomen dat het poffertje een Nederlandse oorsprong heeft. Bewezen worden kan dat niet, maar hier in Duitsland vindt je de Holländische Poffertjes op vrijwel elke kermis, braderie etcetera. En aangezien ze dus Hollands worden genoemd, gaan we er maar vanuit dat het zo is.

Koolhydraatarme glutenvrije poffertjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ging jij vroeger als kind ook wel eens naar de poffertjeskraam? In Haarlem, waar ik deels ben opgegroeid, stond zo’n grote kraam langs de Dreef, tegenover het Frederikspark met zijn kinderboerderij. Victor Consael heette die kraam. Die naam van deze van oorsprong Franse poffertjesbakker is vooral in Utrecht wereldberoemd, want daar is hij ooit, na met zijn gebakkraam door het land gereisd te hebben, het eerst neergestreken.

Het was een feest als we naar de kinderboerderij toe gingen, en het bezoek afsloten met een portie poffertjes. Ik was beslist niet ouder dan vijf, en herinner me tafeltjes die elk in een aparte nis waren geplaatst, zodat je heel knus kon zitten. Ik herinner me ook de enorme poffertjesplaten, en de snelheid waarmee de man achter de platen de poffertjes kon keren. Fascinerend om te zien.

Koolhydraatarme glutenvrije poffertjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Poffertjespan of poffertjesplaat

Ik heb zelf al jaren geen poffertjespan meer, en dacht ook geen Hollandse poffertjes meer te kunnen maken hier in het hoge Duitse noorden. Tot ik afgelopen week in een donker hoekje van mijn keukenkast de poffertjesplaten tegenkwam van mijn inmiddels bijna antieke wafel-apparaat. Die dus ook poffertjes blijkt te kunnen maken. Was ik dat toch helemaal vergeten!

Meteen ben ik de keuken in gedoken om een koolhydraatarm / keto poffertjes recept te bedenken, dat ook glutenvrij is. Daar bestaan er natuurlijk al een aantal van op het internet, maar de versie die ik heb gemaakt, ben ik naar eer en geweten niet tegengekomen. Een beetje experimenten met de ingrediënten, en uiteindelijk had ik een combinatie te pakken die ik zelf heel goed gelukt vond.

Koolhydraatarme glutenvrije poffertjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Met slechts 3 koolhydraten per portie scoren deze poffertjes zo goed dat ook ketariërs er lekker van kunnen genieten!
Het recept heb ik meteen voor je uitgewerkt, zodat ook jij lekker van koolhydraatarme / keto poffertjes kunt genieten. Moet je wel een poffertjespan hebben natuurlijk. Of een apparaat met zo’n poffertjesplaat, werkt ook!

Keto poffertjes, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Keto poffertjes

Con
Heb je een poffertjespan? Dan kun je snel aan de slag met dit recept voor keto poffertjes, die behalve lekker koolhydraatarm natuurlijk ook glutenvrij zijn. Dat wordt ouderwets smullen!
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Hollands
Porties 2 personen
Koolhydraten 3 kh

Dit heb je nodig
  

  • 2 eieren
  • 60 ml kokosmelk
  • 60 ml Griekse yoghurt 10% vet
  • 20 gr amandelmeel
  • 1 tl psylliumvezels
  • 2 tl kokosmeel
  • 1 tl wijnsteen bakpoeder
  • snufje zout
  • kokosolie om te bakken
  • klontje boter en evt. wat poeder erythritol voor de topping

Zo maak je het
 

  • Doe de eieren met de kokosmelk en yoghurt in een kom en klop kort met de handmixer door.
  • Voeg amandelmeel, psyllium, kokosmeel, bakpoeder en een snufje zout toe en mix nogmaals.
  • Verhit wat kokosolie in een poffertjespan en vul elk holletje met ongeveer een eetlepel beslag.
  • Bak de keto poffertjes ongeveer twee minuten, keer ze en laat nog 1 à 2 minuten bakken.
  • Serveer de keto poffertjes direct met een klontje boter en eventueel wat poeder erythritol.

Tips

  • Je pan blijft heel als je twee houten satéprikkers gebruikt om de poffertjes te keren.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 17 stemmen. Gemiddeld: 3,71/5)
Laden...


4 reacties

    1. Con

      Psyllium wordt toegevoegd aan koolhydraatarme baksels vanwege de luchtigheid en vooral voor binding, omdat er geen gluten in het beslag zitten die het bij elkaar houden. Je zou het in dit recept wellicht weg kunnen laten, omdat er al kokosmeel in zit wat ook een bindende werking heeft. Maar ik kan het je niet garanderen, ik heb dat zelf niet geprobeerd. Als je dat niet aandurft, kun je het ook proberen met gemalen lijnzaad in plaats van psyllium. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *