Koolhydraatarm broodje van amandelmeel

Koolhydraatarm broodje van amandelmeel
Dit is een koolhydraatarm broodje voor 1 persoon, die je - als je een magnetron hebt - in een oogwenk op tafel hebt staan. Slechts 3 koolhydraten, dus geschikt voor keto! ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Veel mensen die starten met koolhydraatarm eten, en dan bedoel ik écht koolhydraatarm, krijgen in de beginfase last van lichamelijke klachten. De beruchte keto-griep heeft dan toegeslagen. Maar wat is dat, die keto-griep, en wat kun je er tegen doen?

Symptomen

Om te beginnen is de keto-griep geen echte griep. Je lichaam, dat gewend is koolhydraten voor energie te verbranden, verwacht nog steeds dat het koolhydraten toegediend krijgt. Is echter niet zo, en daarom raakt-ie in de war. Bij de één is dat maar kort, bij de ander duurt het wat langer, soms wel tot twee weken.

Koolhydraatarm broodje van amandelmeel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

 

De symptomen die mensen met keto-griep ervaren, lijken erg veel op griepverschijnselen, vandaar dat men het over de beruchte ‘keto-flu’ heeft. Dit zijn de vaak voorkomende symptomen:

  • Slaapproblemen: moeite met in slaap komen, en (te) vaak ‘s nachts wakker worden.
  • Vermoeidheid: als het koolhydraten-niveau in je lichaam daalt, en er is (nog) niet genoeg vet aanwezig, dan ga je last van vermoeidheidsverschijnselen krijgen. Helemaal als je ook slaapproblemen hebt. Het is een beetje alsof je in een continue suikerdip na een overvloedige koolhydratenmaaltijd zit. Je voelt je duf en suf.
  • Snel geirriteerd: Als je grote veranderingen in je dieet aanbrengt, staat je hele lijf tijdelijk op z’n kop. Ook je hormonen zijn van slag, en dat kan negatieve uitwerking op je humeur hebben. Gelukkig voor jou en je omgeving is dit maar tijdelijk …
  • Hoofdpijn: Vooral de eerste twee, drie dagen is dit een veel voorkomende klacht.
  • Geen focus / Mentale mist: Als je energiepeil naar een dieptepunt keldert, is je brein ook niet meer al te scherp. Ineens wordt je vergeetachtig en voel je je op de één of andere manier niet helemaal jezelf.
  • Maag- / darmproblemen: Als je ineens meer vetten gaat eten, kan het zijn dat je verteringsstelsel zich moet aanpassen, en dat gaat gepaard met een rommelende maag en/of darmen en soms misselijkheid.
  • Zin in suiker (sugar cravings): Omdat suiker nu eenmaal verslavend is, ga je ook last van heuse afkickverschijnselen krijgen. En dus wil je suiker!!! Nu is het de kunst om vol te houden en niet aan je zin in suiker toe te geven!

Koolhydraatarm broodje van amandelmeel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Minder vaak:

  • Hartkloppingen / snelle pols: Dit komt soms voor bij mensen die extreem koolhydraatarm gaan, en kan soms best beangstigend zijn. Meestal is een plotseling tekort aan mineralen de oorzaak.
  • Constipatie: Omdat je lijf in het begin van een koolhydraatarm dieet veel water loslaat, kun je last van constipatie krijgen.
  • Kramp: Ook dit is een symptoom van mineraalgebrek. Kramp komt meestal voor in de benen of voeten.
  • Duizeligheid: Zeer zelden kan het tot duizelingen komen, meestal als gevolg van een te lage bloeddruk of een tekort aan zout.
  • Hoge of juist lage bloeddruk: In extreme gevallen kan het tot bloeddruk-problemen komen.

Wat te doen tegen keto-griep

Tijdens de omstelling naar een ketogeen dieet zijn dit de meest belangrijke zaken om op te letten:

    • Hydratie (water drinken, water drinken)
    • Mineralen: sodium, potassium, magnesium
    • Vet consumptie

Het is van groot belang om de eerste weken veel te drinken. Twee tot drie liter per dag minstens! Zo help je je lichaam om de koolhydraat-voorraad sneller te legen, en verloopt de omstelling naar vetverbranding wat soepeler. Omdat je veel drinkt, maar ook in het begin veel water kwijtraakt, is het daarnaast belangrijk om voldoende mineralen binnen te krijgen. Vaak helpt het goed om in de beginperiode een supplement te nemen. De belangrijkste mineralen zijn sodium of zout (tegen duizeligheid en vermoeidheid), magnesium (tegen ‘cravings’ en vermoeidheid) en potassium (tegen kramp en constipatie). Zelf heb ik veel baat bij het nemen van extra magnesium, maar dat is voor iedereen anders.

Keto humor op het internet ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Keto humor op het internet

Omdat je lijf, als het niet voldoende koolhydraten meer krijgt, op zoek gaat naar wat anders voor energie, zal het uitkomen op vet. Maar dan moet daar wel genoeg van zijn!
Veel mensen zijn nog steeds bang voor vet, en eten niet alleen weinig koolhydraten, maar ook te weinig vet. Let er vooral in het begin goed op dat je voldoende goede vetten tot je neemt. Roomboter, olijfolie, kokosolie, vette vis, olijven, avocado en macadamianoten zijn een paar voorbeelden. Zo krijgt je lijf weer brandstof voor energie, en is het een kwestie van tijd voordat je verbranding naar vet omschakelt. Als dat lukt, dan ben je ‘fat-adapted’.

Een ketogeen dieet is niet voor iedereen weggelegd. Ieder mens is nu eenmaal anders. Maar het kan voor vele een positieve uitwerking op de gezondheid hebben als je het goed doet. Als je het wilt proberen, dan weet je nu dat de keto-griep kan komen, en hoef je je niet ongerust te maken. Gewoon volhouden, met een paar dagen tot weken ben je er waarschijnlijk weer vanaf.

Keto brood, kan dat?

En dan het recept: omdat het overgrote deel van de low carbers het meest zijn brood mist, heb ik hier een simpel recept voor een heus keto-broodje. Als je ‘m koolhydraatarm belegt, dan zit je met dit koolhydraatarm broodje in een ketogeen dieet goed. Het broodje wordt iets crispier dan een Hollandse kadet, maar zo is dat met veel koolhydraatarme baksels: ze lijken soms best op het origineel maar zijn nooit helemaal hetzelfde. Desondanks vind ik het zelf een stuk beter om dit keto broodje te eten dan een kant-en-klaar koolhydraatarm broodje uit de supermarkt. Te meer omdat die meestal niet glutenvrij zijn, en dat is dit broodje natuurlijk wel.

Als je in het bezit bent van een magnetron, dan heb je binnen een paar minuten een warm koolhydraatarm broodje voor je neus staan, waar je klont roomboter zo lekker nog een beetje op smelt …
Maar in de oven kan ook, duurt alleen wat langer.


Koolhydraatarm broodje van amandelmeel

3 KH

Bereidingstijd: 5 minuten

Koolhydraatarm broodje voor 1

Je hebt nodig voor 1 broodje:

1 ei
30 gr amandelmeel
2 gr bakpoeder (halve theelepel)
1 snufje zout
kokosolie om in te vetten

Zo maak je het:

  1. Vet een oven / magnetron bestendig kommetje in met een beetje gesmolten kokosolie.
  2. Kluts het ei in een kommetje met een snuf zout los.
  3. Meng het amandelmeel en bakpoeder goed door elkaar. Meng het dan door het geklutste ei tot je een egale massa hebt. Doe het deeg over in het ingevette kommetje.
  4. Magnetron: 90 seconden op vol vermogen. Oven: 15 minuten in voorverwarmde oven op 175 graden.
  5. Smullen maar!

Tips:

  • Roer een extra eetlepel fijn geraspte kaas door het deeg (plus wat extra kaas erover) en tover dit koolhydraatarm broodje in een oogwenk om tot een kaasbroodje.
  • Liever crackers? Bak dan eens deze maanzaadcrackers.

Vrij van gluten, lactose, en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 14    Gemiddelde: 2.8/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



4 reacties op “Koolhydraatarm broodje van amandelmeel”

  • Na een heerlijke strandwandeling dit top broodje met geraspte kaas gemaakt. Zoals je al zei: heerlijk met roombter. Ook megalekker met zelfgemaakte koolhydraatarme lemon curd!

    • Hi Janny,
      heerlijk zeg, een strandwandeling. En fijn dat het broodje gesmaakt heeft. Maarre … je maakt me wel erg nieuwsgierig hoor, naar die lemon curd. Dat klinkt wel erg lekker! Ik zou het leuk vinden als je het recept wilt delen (kun je ook naar me mailen als je dat liever wilt).
      Groetjes, en nog een fijne avond,
      Con

  • Beste Con,

    Vandaag je recept van het broodje gemaakt,
    Prima gelukt, ik moet echter wel wennen aan de “metaal” smaak.
    Die komt volgens mij van het ei of het meel.
    Het is wel een goed alternatief voor gewoon brood, zeker met overheersend beleg.
    Gr Gerard

    • Hi Gerard,
      Grappig dat je het broodje een metaal smaak vindt hebben, dat heb ik niet zo geproefd. Maar voor iedereen is dat anders natuurlijk. Ik ben blij dat het in ieder geval een goed alternatief voor je is voor het echte werk.
      Groetjes terug!
      Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *