Kruidnoten, glutenvrij

Kruidnoten, glutenvrij

Koolhydraatarme glutenvrije kruidnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Hij is er al weer bijna, de goedheiligman. In Nederland dan, Duitsland wordt min of meer overgeslagen. Daarom heb ik tot nu toe nog helemaal geen Sinterklaas recepten gepost. Maar daar gaat vandaag verandering in komen met het recept voor koolhydraatarme glutenvrije kruidnoten. Of pepernoten. Of hoe je ze noemen wilt.

Sint en Piet

Het Sinterklaasfeest wordt in Duitsland hier en daar wel gevierd, maar heeft bij lange na niet de omvang van wat het in Nederland heeft. Dat komt waarschijnlijk omdat de Vorweihnachten dan al begonnen zijn, de tijd voor Kerst. De advent is in Duitsland groot, en dat is in Nederland weer juist niet zo. Grappig hoe er zo veel verschil kan zitten tussen twee buurlanden.

Koolhydraatarme glutenvrije kruidnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Sinterklaas in Duitsland

Het Sinterklaasfeest wordt in Duitsland vooral gevierd in het zuidelijke Beieren en in de Eifel. Sinterklaas komt niet ‘aan’ in Duitsland, zoals in Nederland wel gebeurt, met de stoomboot. Nee, hij is er gewoon ineens. Veel Sinterklaasliedjes bestaan er ook niet, er zijn er slechts een handjevol. In streken waar Nikolaus gevierd wordt, zetten de kinderen hun schoen alleen in de nacht van 5 op 6 december, en als ze braaf zijn geweest dan zit er de volgende ochtend lekkers en soms een cadeautje in. Stoute kinders vinden echter de roe.

Sinterklaas heet Nikolaus en lijkt zeer veel op de Nederlandse Sint. Hij heeft alleen geen Zwarte Piet maar een Knecht Ruprecht bij zich (afhankelijk van regio ook Hanstrapp, Pelzmärtl, Hans Muff, Krampus of Klaubauf genoemd).

In Potsdam en Blomberg wordt trouwens wel een Nederlandse versie van Sinterklaas gevierd compleet met Zwarte Pieten, omdat beide steden een band met Nederland hebben.

Knecht Ruprecht

Waar de goedheiligman de brave kindertjes in Nederland beloont met cadeautjes en lekkers, draagt Zwarte Piet de roe om stoute kinderen te straffen, en in het ergste geval neemt hij ze in de zak mee terug naar Spanje. Reden genoeg voor slimme kids om de weken voor Sinterklaas extra braaf te zijn.

In Nederland is er de laatste jaren veel discussie ontstaan rond die Zwarte Piet. Of kleurpiet, zoals ze tegenwoordig ook heten. Sinterklaas in Duitsland heeft echter een hele andere knecht: Knecht Ruprecht.

Koolhydraatarme glutenvrije kruidnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Knecht Ruprecht is een man met baard, hij draagt eenvoudige donkere kleding met capuchon. En hij draagt een roe, om stoute kindertjes af te schrikken. Zijn verschijnen zou oorspronkelijk uit de Germaanse mythologie komen, waar hij in verbinding wordt gebracht met Perchta, een mythologische dame die in de winter de vlijtige mensen beloonde en de luie strafte. Net zoals Knecht Ruprecht dat doet, want naast de genoemde roede draagt hij ook een mand met lekkernijen om aan gehoorzame kinderen uit te delen. En die mand wordt ook gebruikt om stoute kinderen mee te nemen, net als Zwarte Piet dat in Nederland doet.

Koolhydraatarme glutenvrije kruidnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je ziet, veel overeenkomsten, alleen de verschijning is totaal anders. Misschien wordt het tijd om Knecht Ruprecht in Nederland te introduceren? Dan kan de Zwarte Piet discussie tenminste gesloten worden.

Kruidnoten

Het hele “strooi maar wat lekkers in één of andere hoek” doen Duitsers ook al niet. In Nederland gaan er zo heel wat pepernoten c.q. kruidnoten doorheen, waarschijnlijk is dat de reden dat de winkels er in augustus al mee vol liggen?

Die kruidnoten zitten natuurlijk bomvol met suiker. Daarom heb ik, gebaseerd op veel recepten voor kruidnoten die op het internet ronddwalen, een pepernoot recept gemaakt dat suikervrij, koolhydraatarm en glutenvrij is. Het is een leuk klusje om ze samen met je kids te maken, het is niet moeilijk. De meeste tijd gaat zitten in het draaien van de kleine kruidnootjes, maar dat is het waard.

Een kruidnoot is trouwens niet hetzelfde als een pepernoot, maar ik zeg: lekker belangrijk … als ze maar smaken!

Koolhydraatarme glutenvrije kruidnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mijn oordeel: de kruidnootjes zijn qua smaak vergelijkbaar met de ‘echte’ uit de winkel, ze zijn alleen wel zachter van consistentie, veel minder bros zeg maar. Dat is vaak zo met koolhydraatarme baksels, en is misschien even wennen. Zelf vind ik het geen probleem want ze zijn gewoon echt lekker. Te lekker om zomaar in één of andere hoek te strooien trouwens …

(nog een lekkere Sinterklaas traktatie zijn deze koolhydraatarme speculaasbrokken.)

Koolhydraatarme glutenvrije kruidnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme glutenvrije kruidnoten

Con
Hij is er al weer bijna, de goedheiligman. Vandaag staat dan ook het eerste SInterklaas recept voor suikervrije, koolhydraatarme glutenvrije kruidnoten op de blog.
Bereidingstijd 10 minuten
oventijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Hollands
Porties 3 porties
Koolhydraten 4 kh

Dit heb je nodig
  

 • 70 gr amandelmeel
 • 30 gr kokosmeel
 • 1,5 el koekkruiden
 • 1 el psylliumvezels
 • 1 el erythritol
 • snufje zout
 • 40 gr grasboter
 • 1 ei

Zo maak je het
 

 • Kluts het ei los en doe de in kleine blokjes gesneden boter erbij. Prak met een vork zo goed mogelijk door.
 • Meng in een andere kom het amandelmeel met kokosmeel, koekkruiden, psyllium, erythritol en zout goed door elkaar.
 • Doe dit mengsel dan bij de ei-boter mix en kneed het geheel met je handen tot een samenhangende deegbol.
 • Verwarm nu de oven voor op 150 graden, en draai kleine balletjes van het deeg (ik had er bijna 60). Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, en druk ze met de bolle kant van een lepel een klein beetje plat.
 • Bak de kruidnoten 10 minuten, zet dan de oven op 180 graden en bak nog eens 10 minuten. Let op dat ze niet verbranden! Doe nu de oven uit en laat de kruidnoten in de dichte oven nog 5 minuten staan.
 • Laat de kruidnoten volledig afkoelen, dan worden ze iets knapperiger.

Tips

 • Smelt wat pure chocolade au bain marie en doop de (helft van de) kruidnoten daarin: chocolade kruidnoten!

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *