Ketchup (suikervrij)

Ketchup (suikervrij)

Koolhydraatarme ketchup, suikervrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Veel sauzen en dressings die je in de winkel koopt, bevatten suiker. Zo ook ketchup. Maak daarom eens je eigen ketchup, gezoet met erythritol. De smaak van deze koolhydraatarme ketchup lijkt verdacht veel op “the real thing” en is zo gemaakt. Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis, dus snel aan de slag!

Suiker op het etiket

Jammer toch dat fabrikanten tegenwoordig bijna overal suiker in stoppen. Je moet de etiketten goed lezen, want het woord “suiker” staat vaak niet eens in de ingrediëntenlijst. Fabrikanten weten immers dat de consument hun product dan liever niet koopt. En daarom grijpen ze terug op de vele namen die voor suiker gebruikt kunnen worden. En je moet er bijna voor gestudeerd hebben om die namen te herkennen.

Koolhydraatarme ketchup recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Eindigt de naam van een ingrediënt op -ose, dan is de kans zeer groot dat het om een vorm van suiker gaat. Dextrose, maltose, sacharose, allemaal vormen van suiker. Maar er zijn er meer. Ik heb ze niet geteld, maar er bestaan zeker meer dan honderd namen. Bizar toch! Wat dacht je van een beetje turbinado of demarara? En dan zijn er nog de natuurlijke suikers, die een stuk gezonder klinken maar natuurlijk gewoon een vorm van suiker zijn. Honing, agavesiroop, geconcentreerd appelsap en dadelstroop zijn daar een paar voorbeelden van.

Het Diabetesfonds heeft overigens een mooi overzicht van alle suikernamen op hun site staan.

Suiker in ketchup

Neem nu ketchup. Wist je dat in een gemiddelde fles ketchup ongeveer 6 suikerklontjes zitten? Daarom brengen veel fabrikanten tegenwoordig ketchup met minder suiker op de markt. Dat is een goede ontwikkeling natuurlijk, maar vaak wordt er dan met zoetstoffen gewerkt die je misschien liever niet eet. En dan heb ik het niet over de conserveringsmiddelen die aan ketchup toegevoegd worden (beetje kaliumchloride, iemand?).

Koolhydraatarme ketchup recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Hoog tijd dus om zelf je tomatenketchup te maken. Maar wel koolhydraatarme tomatenketchup natuurlijk. Het is zó makkelijk te maken, je mag het eigenlijk niet een een recept noemen. Het komt aan op de juiste ingrediënten in de juiste verhoudingen. En dan is het een kwestie van alles goed mengen, en de smaken lekker in laten trekken.

Koolhydraatarm en suikervrij

De meest verkochte ketchup van het merk met de H bevat per 100 gr 23,2 koolhydraten waarvan 2,8 suiker. De minder-suiker versie heeft 12 koolhydraten waarvan suiker 11. Mijn koolhydraatarme ketchup bevat  per 100 gram 6 koolhydraten waarvan 1,5 suiker (die komen voornamelijk uit de tomatenpuree). Dat is een behoorlijk groot verschil!

Koolhydraatarme ketchup recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

In mijn koolhydraatarme ketchup zit de enige zoetstof die er bij mij in komt: erythritol. Want ketchup zonder zoetje is natuurlijk geen ketchup, dat is tomatensaus. Het recept maakt ongeveer 200 gram suikervrije ketchup, en levert een totaal aantal koolhydraten van 12 op. Omdat een normale portie 15 gram is, haalt het aantal koolhydraten per portie de 1 niet eens. Dat is lekker eten!

Koolhydraatarme ketchup recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme suikervrije ketchup

Con
Deze koolhydraatarme home-made ketchup is suikervrij, en is in een oogwenk gemaakt. En hij lijkt verdacht veel op de echte. Wellicht heb je alle ingrediënten gewoon in huis, dus snel aan de slag!
Bereidingstijd 5 minuten
wachttijd 2 uur
Totale tijd 5 minuten
Gang Saus
Keuken Amerikaans
Porties 14 porties
Koolhydraten 1 kh

Dit heb je nodig
  

  • 70 gr tomatenpuree
  • 70 ml water
  • 25 gr erythritol poedervorm
  • 1 el + 1 tl appelazijn
  • 1 tl tamari
  • 1/4 tl zeezout
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • mespunt gerookt paprikapoeder

Zo maak je het
 

  • Doe alle ingrediënten in een kom en mix met de staafmixer tot een gladde massa.
  • Laat de smaken minstens 2 uur intrekken.

Tips

  • Je kunt erythritol makkelijk in een koffiemolentje fijnmalen als je geen poeder-ery in huis hebt.
  • Lekker bij zoete aardappel frietjes.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...

6 reacties

  1. Nettie

    Wat een heerlijk recept! Heb echter minder water genomen. Vond het te dun. En heb iets minder Erythritol gebruikt. Was te zoet. Maar dat is voor ieder persoonlijk. Hoe lang kun je het bewaren in de ijskast? Heb het in een (oude omgewassen) ketchup knijpfles gedaan.

  2. Yvonne Westerveld

    Hoi Con,

    Ik wil deze ketchup heel graag uitproberen. Je hebt gelijk, de meeste ingredienten zijn al in huis :-) Behalve de Tamari. Kan ik deze vervangen door Kikoman sojasaus? Ik begreep dat het grootste smaakverschil zout zou zijn?
    Tevens ben ik benieuwd of de ketchup in de vriezen is. Ik leef namelijk alleen en gebruik niet zo veel van alles. Als ik steeds weer potjes of flesjes nieuwe ingrediënten moet kopen die ik niet op kan maken, moet ik dat ook steeds weggooien ivm overdatum. Vandaar deze vraagstelling. Dank je wel voor de heerlijke recepten :-)

    1. Tamari kun je inderdaad vervangen door sojasaus.
      Ik denk dat je deze ketchup prima in kunt vriezen (bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm), maar ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.
      Je zou eventueel ook de helft van het recept kunnen maken. Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *