Pannenkoek met roomkaas

Pannenkoek met roomkaas
Koolhydraatarme roomkaas pannenkoek recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het nieuwe jaar is alweer een week oud. Zo langzaam aan begint het normale dagelijkse ritme er weer in te komen. Tijd dus voor een nieuw recept: koolhydraatarme pannenkoek! Maar eerst een stukje Bremen traditie.

Eiswette in Bremen

Op 6 januari wordt in Bremen altijd de traditionele Eiswette (ijs-weddenschap) gehouden. Dit wordt al bijna 200 jaar gedaan: is de Weser bevroren of niet? Dit jaar niet zo moeilijk te raden, met een temperatuur van rond de zes graden…

Klokslag 12 uur verschijnt er een speciaal gezelschap aan de Weser (waaronder een kleermaker en de drie Koningen) in kleurrijke gewaden om te bepalen of de Weser „geiht“ oder „steiht“. Wij zouden zeggen „gaat“ oder „staat“, ofwel stroomt danwel bevroren is. De kleermaker mag niet meer als 99 pond wegen, en dat is inclusief zijn warme strijkijzer. Hij moet de oversteek maken zonder natte voeten te krijgen. Het gezelschap debatteert ondertussen op satirische wijze over de Bremer politiek alsmede andere gebeurtenissen op wereldschaal.

De Weser „geiht“ in de zomer altijd in Bremen
De Weser „geiht“ in de zomer altijd

Als de Weser stroomt (wat met de klimaatveranderingen van tegenwoordig altijd het geval is), dan wordt de kleermaker door een bootje onder toeziend oog van de reddingsbrigade naar de overkant gebracht. Hij komt er dus met droge voeten en zonder kleerscheuren vanaf :-). Voor de reddingsbrigade wordt tijdens het evenement geld ingezameld. Daarna wordt er boerenkool met worst gegeten, ook zo’n Bremen-traditie. Grünkohl met Pinkel heet dat.

Comfort-food: de pannenkoek

Maar vandaag geen boerenkool. Dat vind ik eigenlijk alleen lekker als het buiten vriest, en daarvan is voorlopig geen sprake. Dit weekend wordt het zelfs 13 graden … in januari. Ik kies met het druilerige weer buiten liever voor comfort food: de pannenkoek! Maar dan een koolhydraatarme pannenkoek, want een gewone pannenkoek telt al gauw zo’n 20-25 koolhydraten per stuk (afhankelijk van dikte en grootte). En omdat ze niet echt voor een vol gevoel zorgen, en natuurlijk verslavend lekker zijn, eet je er al snel een paar meer.

koolhydraatarme pannenkoek in de pan

Deze tarwevrije en glutenvrije koolhydraatarme pannenkoek bestaat uit slechts drie (!) ingrediënten: eieren, roomkaas en psylliumvezels (vlozaad). Inderdaad, geen meel, zelfs geen amandelmeel. Je zou misschien verwachten dat deze pannenkoek op een omelet lijkt, maar dat is toch niet zo. Hij lijkt op en smaakt naar pannenkoek, hoewel het natuurlijk niet een echte is. Deze versie vult wel veel beter, aan twee pannenkoeken heb ik meer dan genoeg. Dat komt omdat het een heuse eiwitbom is.

Wat doe je op je pannenkoek

Natuurlijk kun je de pannenkoek naar wens beleggen, of zelfs vullen met bijvoorbeeld roerbak-groente, of met vers fruit en mascarpone. Bosbessen zijn vanzelfsprekend mijn favoriet. Maar ik ben ook gek op de simpele kaas-gember pannenkoek (vroeger met veel stroop, pfffff ik moet er niet meer aan denken).

koolhydraatarme pannenkoek met roomkaas belegd met plakken kaas

Gelukkig voor de low-carber bevat kaas nauwelijks koolhydraten. Ik gebruik zelf graag cheddar-kaas, die smelt zo lekker. De gember die normaal voor een pannenkoek gebruikt bevat wel koolhydraten, en niet zo’n klein beetje ook. Daarom vervang ik die gember simpel door een flinke snuf gemberpoeder, zodat de pannenkoek toch de smaak van gember meekrijgt, zonder de zoete siroopsmaak en de vele koolhydraten die normaal gesproken meekomen. En dan natuurlijk een flinke klont echte boter erop die zo lekker smelt, mmmmmm.

Koolhydraatarme pannenkoek kan ook glutenvrij

Zo bevat mijn portie tarwevrije en glutenvrije koolhydraatarme pannenkoeken (2 stuks) totaal slechts 2 koolhydraten … je zou het bijna pannenkoek-zonder-koolhydraten noemen! Als je ketogeen eet, mag deze pannenkoek gewoon op tafel komen. En als je jezelf toch een beetje wilt verwennen, is een drupje ahornsiroop over je koolhydraatarme pannenkoek best lekker …

koolhydraatarme pannenkoek opgerold en met kaas belegd

Meer koolhydraatarme pannenkoek recepten vind je trouwens hier.
Enne … wist je dat je met het beslag ook goed koolhydraatarme poffertjes kunt maken?


Koolhydraatarme pannenkoek met roomkaas

2 KH

Bereidingstijd: 10 minuten

Koolhydraatarme roomkaas pannenkoek recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 pannenkoeken:

2 eieren
50 gr roomkaas naturel (volvette variant)
1 tl psylliumvezels (optioneel, maar maakt je pannenkoek meer pannenkoek)
snuf zout
kokosolie (of ghee) om te bakken

Zo maak je het:

  1. Mix de eieren met de roomkaas, een snufje zout en evt. het vlozaad met de handmixer tot een glad beslag. Dit duurt nog geen halve minuut. Laat 5 minuutjes rusten.
  2. Verhit wat kokosolie of ghee in een middelgrote koekenpan (mijne heeft een doorsnee van 20 cm). Zet het vuur halfhoog en schenk de helft van het beslag in de pan. Bak de pannenkoek ongeveer 2-3 minuten. Bak de andere kant ook twee minuten.
  3. Bak de tweede koolhydraatarme pannenkoek op dezelfde manier.
  4. Doe de pannenkoeken op een bord, en garneer met een klont echte boter. Eventueel oprollen en serveren.

Tips:

  • Mijn favoriete garnering: een plak cheddarkaas, wat gemberpoeder, en een fikse klont roomboter.
  • Je kunt voor een zoete versie een flinke theelepel carobpoeder of cacaopoeder door het beslag mengen. Lekker om die koolhydraatarme pannenkoek te vullen met mascarpone en vers fruit en dan dubbelgeklapt te serveren.
  • Beleg het pannenkoekenbeslag direct nadat je het in de pan hebt gegoten met een paar plakjes friszure appel. Voorzichtig keren, en voor het serveren bestrooien met kaneel. Levert 6 extra koolhydraten op.

Vrij van gluten, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, Primal en LCHF.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Loading...


 



6 reacties op “Pannenkoek met roomkaas”

  • Net gemaakt, een met kaas en een met jam van Oh lecker gezoet met stevia in Duitsland gekocht, ze waren heerlijk dank voor de leuke recepten

  • Heerlijke pannenkoek, wel gemaakt met vlozaad en er heerlijke koolhydraatarme ahornsiroop (maple syrup) overheen gegoten. Voor herhaling vatbaar!

    • Hoi, dank je wel voor het compliment!
      Het vlozaad heeft een bindende werking, zorgt er dus voor dat de pannenkoek niet uit elkaar valt. Je zou het kunnen vervangen door een eetlepel gemalen lijnzaad. Ook schijnt johannesbroodpitmeel het goed te doen als vervanger, maar ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.
      Probeer het eens uit, en doe extra voorzichtig bij het keren van de pannenkoek :-) . Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *