Koolrabi ovenschotel met broccoli en feta

Koolrabi ovenschotel met broccoli en feta

Het is volop herfst in Bremen. En het huis waar ik woon is omgeven door enorme eiken. Ik moet ondertussen bijna met een helmpje op naar buiten, want je wordt ‘aangevallen’ door vallende eikels. Ook met fietsen is het oppassen geblazen: de fietspaden liggen vol met herfst-munitie uit de bomen.

Dag van de Duitse eenheid

De blog van vandaag is gepubliceerd op 3 oktober, de dag van de Duitse eenheid. Dat is een nationale feestdag hier, helaas dit jaar op zaterdag :-( . Geen vrije dag van de baas dus.

kastanjes herfst Bremen

 

De dag van de Duitse eenheid wordt sinds 1990 gevierd, het jaar waarin Oost- en West-Duitsland weer één werden. Aanvankelijk zou deze dag op 9 november gevierd worden, de dag dat in 1989 de Berlijnse muur viel en de eenwording in gang werd gezet. Uiteindelijk is gekozen voor 3 oktober, de dag in 1990 dat de samenvoeging officieel afgerond is. Het is de enige landelijke feestdag in Duitsland: alle andere feestdagen worden bepaald door de deelstaten. Zo heeft Bayern bijvoorbeeld “Maria Himmelfahrt” dag (15 augustus), een feestdag die niet voor de andere deelstaten geldt.

Elk jaar wordt op 3 oktober het landelijke volksfeest in één van de deelstaten georganiseerd, in Berlijn zijn er elk jaar festiviteiten. Dit jaar, tevens 25-jarig jubileum, is Frankfurt uitverkoren, helaas wel een stukje rijden van Bremen vandaan. Ik blijf dus thuis, maar hoef me evengoed niet te vervelen hoor. Prachtig weer, dus hup op de fiets naar de Herfstmarkt in de wijk Überseestadt. Daar kun je lekker langs kraampjes struinen met allerlei lekkers, de nadruk ligt op natuur-producten en biologische teelt.

Duits recept

Omdat het vandaag dus een nationale Duitse feestdag is, heb ik gekozen voor een recept voor een koolrabi ovenschotel. Koolrabi wordt namelijk volop geteeld en gegeten in Duitsland. Buiten Duitsland wordt het gezien als typisch Duitse groente. Het is een groentesoort die je ook rauw kunt eten, maar voor deze ovenschotel wordt de koolrabi eerst voorgekookt zodat ze lekker zacht wordt. Ik heb ze voor deze ovenschotel gecombineerd met het natuurlijke superfood broccoli.

Kohlrabi ovenschotel feta

Koolrabi is zoals de meeste groente super-gezond, en koolhydraatarm (4 KH per 100 gram). Ze zit boordevol vitaminen en mineralen, en zou helpen bij afvallen. Tevens is het goed voor je hart en bloedvaten om koolrabi te eten. Maar het is vooral lekker natuurlijk. En in dit recept wordt het extra lekker door de combinatie met feta.

Ik houd de blog kort vandaag. Hier komt het recept, ik ga lekker struinen op de Herfstmarkt!

koolrabi ovenschotel

Koolhydraatarme koolrabi ovenschotel met broccoli en feta

Con
Buiten Duitsland wordt koolrabi gezien als typisch Duitse groente. Hier is ze verwerkt in een ovenschotel met broccoli en feta. Lekker en gezond!
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Duits
Porties 2 personen
Koolhydraten 21 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 koolrabi
  • 1 stronk broccoli
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 200 gr verse spinazie
  • 100 gr ricotta
  • 150 gr feta
  • 2 el gemalen amandelen
  • versgemalen zout en peper
  • snufje nootmuskaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • scheutje olijfolie
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de koolrabi en snijd in blokjes. Maak de broccoli schoon en snijd in kleine roosjes. Pel en snipper de ui en knoflook. Was de spinazie en gebruik een sla-centrifuge om ze droog te maken. Snijd de feta in blokjes.
  • Kook de broccoli en koolrabi (kan samen in de pan) in 5-6 minuten beetgaar. Giet af.
  • Verhit wat kokosolie in een pan en bak de ui en knoflook aan. Doe de spinazie erbij en laat slinken. Roer van het vuur af de ricotta erdoor, breng op smaak met zout, peper en een snuf nootmuskaat. Schep de broccoli en koolrabi erdoor.
  • Schep het geheel in een ovenschaal. Verdeel de feta erover en strooi dan de amandelen erover. Bestrooi met paprikapoeder en sprenkel er een beetje olijfolie over (helpt de schotel te laten bruinen in de oven).
  • Bak de koolrabi ovenschotel in 20 minuten gaar.

Tips

  • Gebruik in plaats van feta een andere pittige kaassoort, bijvoorbeeld een schimmelkaas.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 19 stemmen. Gemiddeld: 3,68/5)
Laden...


6 reacties

  1. Wostyn

    Was lekker, koolrabi haddeb wij ook nog nooit gegeten, maar via een plaatselijke bioboer zat dit in een pakketje dat ik gekocht heb. Dan maar recept gezocht en kwam dan bij u terecht. Het heeft gesmaakt en snel klaar

  2. Andere Linda

    Vanavond deze ovenschotel gemaakt met groenten uit de biologische tuin (behalve spinazie). Mn man was wat sceptisch, maar we hebben er héérlijk van gegeten.
    Koolrabi kenden mn kinderen (9&12) niet; “mam, zijn dit andersoortaardappels, ze zijn best lekker” (hahaha, veeg me op! ).
    Mn oudste moest even wennen aan de feta-smaak maar heeft zn bord keurig leeggegeten!
    En zelfs mn man heeft t met smaak gegeten.
    Binnenkort nog maar ns maken ;)
    Dank je voor t lekkere recept!

    1. Wat een leuke reactie van je kinderen :)))
      Goed dat ze nieuwe dingen op hun bord willen proberen. En nog beter dat ze het nog lekker vinden ook. En dat je man het dan ook nog lekker vindt, is helemaal mooi!
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *