Voor de dagen dat je luxe wilt ontbijten, heb ik vandaag een lekker recept voor je. Het is bijna taart zo lekker, en daarom heb ik het ook kwarktaart in een glas genoemd. Natuurlijk is dit heerlijke ontbijtje koolhydraatarm.
Standaard ontbijt
Ik heb het al eerder geschreven: ik ontbijt vrijwel elke dag met yoghurt of hüttenkäse. Maar natuurlijk varieer ik wel, hoewel ik eigenlijk nooit met iets anders ontbijt als yoghurt, kwark, hüttenkäse of chia-pudding. Altijd een kom met lekkers dus. De variatie zit ‘m meestal in het fruit dat ik er doorheen doe. Mijn absolute favoriet? Bosbessen! Ik heb een heuse bosbessen-fetisj. Maar ook al het andere zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen en aalbessen staan hoog in mijn lijst hoor.
Fruitkraampjes in Bremen
In het voorjaar staan er in Bremen overal kraampjes waar men lokaal verbouwde groente en fruit verkoopt. In de wijk waar ik woonde staat een aantal kramen van de boerderij genaamd Hof Kaemena, die bij wijze van spreken in mijn achtertuin stond. Ze verkopen vooral asperges en aardbeien. Als het aardbei-seizoen echt op zijn top is, kun je ook zelf aardbeien op de boerderij plukken. Het is toch extra leuk om groente en fruit te eten welke bij je om de hoek is geteeld, en wat niet wekenlang in koelhuizen opgeslagen heeft gelegen. Plus dat ook geen extra milieuvervuiling veroorzaakt omdat het van de andere kant van de wereld naar jouw supermarkt vervoerd moet worden.
Speciaal ontbijtje
Zo af en toe maak ik iets speciaals van het ontbijt, bijvoorbeeld voor een lange luie zondagochtend, of een brunch. Je kent die dagen vast ook wel. Zo’n zondag dat je niet direct de deur uit hoeft, en lekker de tijd hebt om een gezond ontbijt in elkaar te draaien. Een favoriet is de Amerikaanse cheesecake, maar dan uit een glas. Qua smaak lijkt het echt op taart, zo lekker. Vandaar ook de naam: kwarktaart in een glas. Cheesecake dus, maar dan anders. Bonus is dat het ook nog eens sjiek uitziet. Doet het dus goed met de feestdagen!
De kwarktaart in een glas bestaat uit een mix van yoghurt en kwark, in laagjes afgewisseld met fruit en ‘koek-kruimels’. Natuurlijk is het niet echt koek want dan schieten de koolhydraten meteen door het dak. Voor een glutenvrije, tarwevrije en ook nog eens koolhydraatarme crumble smelt ik wat echte boter in een pannetje (als je een magnetron hebt kan het daarmee ook), en meng het met gemalen hazelnoten. Dan eenvoudig uitsmeren op een ovenrek bekleed met bakpapier en bakken in de oven. Je moet er wel bij blijven, want het gaat ineens snel en dan moet je oppassen dat de crumble niet verbrandt. Nog even met een vork losmaken, waarbij vanzelf de kruimels ofwel crumble ontstaat.
Dan komt het leuke werk: kwarktaart in een glas maak je in mooie laagjes. Het ziet er prachtig uit, en oh wat is het lekker! Kopje koffie, gekookt eitje, groot glas water. Een super zondags ontbijt! Of misschien iets voor de feestdagen?
Kwarktaart in een glas met koolhydraatarme crumble
Dit heb je nodig
- 40 gr gemalen hazelnoten
- 20 gr roomboter
- 100 gr rood fruit bijv. bosbessen, frambozen, aardbeien
- 100 gr kwark volvet
- 50 gr roomkaas naturel
- 1 tl poeder erythritol optioneel
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kardemom
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een ovenrek met bakpapier.
- Meng in een kom de kwark, roomkaas, erythritol (als je dat gebruikt), kaneel en kardemom.
- Smelt de boter in een steelpan op laag vuur, neem van het vuur en meng de hazelnoten erdoor.
- Strijk het hazelnootmengsel uit op het ovenrek (hoeft niet heel netjes), en bak de hazelnoot-kruim in ongeveer 5-8 minuten totdat ze gaat kleuren. Blijf opletten want het kan ineens (te) snel gaan, de hazelnoten mogen niet verbranden. Haal de koolhydraatarme crumble uit de oven en laat even afkoelen. Maak ze eventueel wat losser met een vork.
- Pak ondertussen twee mooie hoge glazen, en maak laagjes: begin met fruit, dan kruim, dan kwarkmengsel. Maak dan nog zo’n laag, eindig met fruit en kruim. Direct serveren.
Tips
- Dit recept kun je ook met diepvries rood fruit maken (wel eerst laten ontdooien).
Heb je geen kwark in huis maar wel Griekse yoghurt: daar kan dit recept ook prima mee gemaakt worden.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: