Shakshuka met rode biet

Shakshuka met rode biet
Shakshuka met rode biet recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Met Pasen worden er volop eieren gegeten, en niet alleen chocolade. Maar als doorgewinterde low carber eet je vermoedelijk altijd volop eieren! Deze shakshuka met rode biet hoeft dus niet alleen met Pasen op tafel te staan.

Wat is shakshuka?

Shakshuka is niks anders dan een gerecht waar groenten met kruiden in een tomatensaus worden gestoofd, vervolgens wordt er ei aan toegevoegd en gebakken. Er zijn ik weet niet hoeveel varianten in omloop, en vandaag komt deze shakshuka met rode biet erbij. Maar misschien maak je liever shakshuka in een courgette nestje, dat kan natuurlijk ook.

Shakshuka met rode biet recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Buitenbeentjes

Naast rode biet gaat er nog veel meer groente in deze shakshuka. Gele paprika bijvoorbeeld, en wortel. Het is een gerecht waar je, omdat alle groente gesneden wordt, rustig klasse 2 groente voor zou kunnen kopen. De grote supermarkt met het blauw-witte logo noemt ze geloof ik buitenbeentjes. Groente die niet superieur is, maar waar ook niks mis mee is. En dat alles om voedselverspilling tegen te gaan. Zeggen ze.

Zeggen ze ja, en ik dacht ook dat het vanwege deze nobele gedachte was dat die kromme groente in de schappen ligt. Maar na het zien van de aflevering “buitenbeentjes” van de Keuringsdienst van waarde van maart 2019, kijk ik er anders tegenaan.

Bietjes shakshuka recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zo heb ik geleerd dat de teler aan die kromme komkommers en kronkelige paprika’s vrijwel niks verdient. Maar ik leerde ook dat hij die groente niet weggooit, nooit gedaan heeft ook. Ze worden verwerkt in groentesnijderijen of verdwijnen in soepen, sapjes, conserven. Er werden kennelijk dus al nooit buitenbeentjes weggegooid. Verspilling is er volgens de Keuringsdienst alleen bij overproductie en dan maakt het niet uit welke klasse het is. En als je dan ook nog leert dat het prijsverschil tussen de klasse 1 en klasse 2 paprika voor de consument maar klein is, kun je zelf wel invullen wie er aan verdient.

Extra ingrediënten

Deze shakshuka met rode biet brengt een beetje kleur in deze bijzondere dagen rond het Coronavirus. Ze wordt trouwens nog lekkerder door de toevoeging van typisch Arabische / Noord-Afrikaanse ingrediënten zoals tahini en granaatappelpitjes. En natuurlijk mag de heerlijke Arabische kruidenmix za’atar niet ontbreken! Wat dat is, kun je hier lezen. Het is mijn favoriete kruidenmix, ik gebruik het zo vaak dat ik za’atar zelfs als ingrediënt op de blog getagd heb. Ik bedoel maar.


Shakshuka met rode biet

24 KH

Bereidingstijd: 20 minuten (plus 10 minuten oventijd, en afkoelen)

Shakshuka met rode biet recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

4 eieren
2 rode bieten
1 gele paprika
1 winterwortel
4 tomaten
1 ui

2 el tahini
1 tl za’atar (optioneel, maar aan te raden)
gemalen chilivlokken naar smaak
versgemalen zout en peper
1 el bieslook
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Snijd de bietjes in blokjes. Pel en snipper de ui. Snijd de paprika, wortel en tomaten in blokjes.
  2. Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Roerbak de ui, paprika en wortel in een paar minuten beetgaar. Voeg de bietjes en tomaten toe en laat 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken.
  3. Maak vier kuiltjes in het groentemengsel, breek een ei in elk kuiltje. Zet het vuur middelhoog en doe een deksel op de pan. Laat de eieren zo garen, dit duurt ongeveer 6-8 minuten, afhankelijk van hoe zacht je het eigeel wilt hebben.
  4. Verdeel de shakshuka over twee borden. Verdeel de tahini over de eieren, bestrooi met de granaatappelpitjes en bieslook, en sprenkel de za’atar erover.

Tips:

  • Je kunt de shakshuka met rode biet eten wanneer jij ‘m het lekkerst vindt. Ontbijt, lunch, diner, het kan allemaal.

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 2,50/5)
Loading...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *