Skyr hummus

Skyr hummus

Skyr hummus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag begin ik met het eerste recept voor het kerstmenu van dit jaar. Hoewel, dit bijgerechtje kan eigenlijk altijd. Skyr hummus is niet alleen lekker als bijlage bij een Arabisch hoofdgerecht, maar kan ook goed als dip of zelfs als broodbeleg dienst doen. Plus: het is in een oogwenk klaar.

Kerst thema

Op de sociale media zie ik de mooiste kerstgerechten langs komen. Zelf houd ik van niet al te ingewikkeld, dat heb je waarschijnlijk allang gemerkt als je deze blog al wat langer leest. Mijn kerstgerechten worden eenvoudig dus.
Dit jaar heb ik niet voor een thema gekozen, maar gewoon lekkere gerechten bedachten die niet misstaan op een feestelijke tafel. Oké, zal ik vast wat verklappen dan? Het hoofdgerecht heeft Arabische invloeden, het toetje wordt Frans. Het voorgerecht is op dit moment nog niet bekend, ik heb zelf nog geen idee wat ik zal maken ha ha. Het gaat in ieder geval wel een makkelijk te maken gerechtje worden. Spannend!

Voor bij het hoofdgerecht heb ik voor een vegetarische dip gekozen met een Arabisch tintje: hummus. Wat je erbij eet? Dat blijft nog een weekje een verrassing …

Skyr hummus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Wat is hummus?

Hummus is een pasta van gemalen gekookte kikkererwten, gemengd met tahini (ook wel tahin), knoflook en citroensap. Het heeft zijn oorsprong in het Midden Oosten. Hummus is dan ook Arabisch voor kikkererwten. Hummus wordt al eeuwen gegeten, het oudste gevonden recept stamt ergens uit de 13e eeuw. Van hummus recepten bestaan veel varianten, en je kunt het tegenwoordig volop kant en klaar kopen. Jammer, want zelfgemaakte hummus smaakt zo veel beter!

Skyr hummus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Kikkererwten, zijn die koolhydraatarm?

Nee. Kikkererwten zijn net als alle andere peulvruchten niet koolhydraatarm. Maar het maakt verschil of je een bord vol kikkererwten eet, of een beperkte hoeveelheid in een hummus voor vier personen verwerkt. Om het koolhydraatgehalte nog meer te verlagen, heb ik een groot deel van de kikkererwten vervangen door koolhydraatarme ingrediënten. In dit geval skyr en hennepzaad. Een paar kikkererwten heb ik er voor de smaak wel ingehouden, anders is het ook eigenlijk geen hummus meer.

Skyr hummus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Skyr zit bomvol eiwitten en levert weinig koolhydraten. En je kunt er meer mee dan alleen een ontbijt maken! Wist je dat je er zelfs een eiwitrijke bloemkool pizzabodem mee kunt bakken?

De Skyr geeft een lekker frisse smaak aan deze hummus, en zorgt voor een flinke proteïne boost. Dat laatste doet het hennepzaad ook, en het levert je ook nog eens hoogwaardige vetten. Zo is een hummus ontstaan die wel de kikkererwtensmaak heeft, maar een stuk minder koolhydraten bevat dan een standaard hummus, en meteen een proteïnebom is!

Kortom: deze proteïnerijke skyr hummus kun je gerust op tafel zetten. En als je ‘m dan besprenkelt met mijn favoriete kruidenmix za’atar (je kunt hier lezen wat dat precies is) en een drup goede olijfolie, dan heb je de Arabische oorsprong van dit gerecht goed vastgehouden.

Skyr hummus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme Skyr hummus

Con
Hummus met minder koolhydraten maak je door een deel van de kikkererwten te vervangen door koolhydraatarme ingrediënten, zoals Skyr. Lekker als Arabische dip of als bijgerecht.
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Bijgerecht, Saus
Keuken Fusion
Porties 4 porties
Koolhydraten 4 kh

Dit heb je nodig
  

  • 125 gr skyr naturel
  • 100 gr kikkererwten
  • 1 el tahin
  • 1 kleine teen knoflook uitgeperst
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el goede olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • versgemalen zout en peper
  • 1 tl za’atar

Zo maak je het
 

  • Doe alle ingrediënten behalve de za’atar in de keukenmachine en mix tot een gladde massa. Schraap eventueel tussendoor de wanden. Dit duurt bij mij zo’n 3 minuten, maar is afhankelijk van de sterkte van je apparaat.
  • Bestrooi de skyr hummus voor het opdienen met de za’atar, en nog een drup olijfolie.

Tips

  • Bestrooi indien gewenst de skyr hummus met wat grof zeezout voor een extra smaaksensatie.
  • Je kunt deze Skyr hummus ook prima gebruiken als dip bij snack groente.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 4,50/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *