Vichyssoise soep van knolselderij

Vichyssoise soep van knolselderij
Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het is augustus 2020, we zitten midden in de hondsdagen, en het is snikheet. Waarom koud en regenachtig weer hondenweer heet, snap ik dus niet. Het warme weer zorgt er in ieder geval voor dat ik vooral zin in koud eten heb, en geen zin heb om lang in een warme keuken te staan. Daarom heb ik een nieuw recept voor een koude soep gemaakt, namelijk een Vichyssoise soep. ’s Ochtends maken, ’s avonds lekker gekoeld eten.

Koude soep recepten

Er staan al een paar koude soepjes op deze blog. Wat dacht je van Spaanse gazpacho, komkommersoep, of Poolse chłodnik (bietensoep)? Of ga je liever voor de tomaten-papaja soep? Al deze soepjes kun je niet alleen koud eten, ze zijn natuurlijk ook allemaal koolhydraatarm.

Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag voeg ik weer een heerlijk soepje toe aan de collectie hier op Con-serveert: deze Vichyssoise soep met knolselderij kun je zowel warm als koud eten. Maar: koud vind ik ‘m echt het lekkerst.

Vichyssoise soep

De Franse chef Louis Diat zou volgens het wereldwijde web (dat natuurlijk alles weet) de Vichyssoise soep uitgevonden hebben, in 1917 toen hij chef was in het Ritz Carlton hotel in New York. De officiële naam is “crème Vichyssoise glacée“. En dat betekent dat je een vichyssoise eigenlijk altijd koud moet eten. De soep heet Vichyssoise naar de Franse plaats Vichy, dat ligt in de regio waar chef Diat vandaan kwam.
Maar er zijn ook culinair onderlegde personen die menen dat de Vichyssoise geen Franse maar een Amerikaanse oorsprong heeft. Aangezien ik het toch wel heel erg Frans vind klinken, houd ik het gewoon op het eerste.

Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De standaard ingrediënten van een Vichyssoise zijn prei, aardappelen, room en bouillon.
Aangezien aardappelen de koolhydraatarme keuken niet binnenkomen, zijn die in dit recept vervangen door allemansvriend de knolselderij. Persoonlijk vind ik de Vichyssoise soep er nog lekkerder door worden. En het scheelt een berg koolhydraten!
In plaats van slagroom heb ik voor mascarpone gekozen, daar wordt deze soep lekker dik en romig van. Jum!

Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Hoe dan ook, deze soep smaakt het lekkerst koud, als de temperaturen buiten ruimschoots de tropische waarden halen. De huidige weersvoorspelling belooft een ware tropenweek, dus dit is de perfecte tijd om ’s ochtends als het nog niet te warm is de keuken in te duiken om deze Vichyssoise soep te maken. Daarna kun je de soep af laten koelen, en in de koelkast door en door koud laten worden. Hoef je ’s avonds alleen nog maar de soep in kommen of borden te schenken en te serveren, bijvoorbeeld met een koolhydraatarme cracker met kruidenboter. Makkelijker wordt het niet!


Vichyssoise soep

18 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

400 gr knolselderij
100 gr prei (alleen het witte deel)
500 ml groentebouillon
100 gr mascarpone
versgemalen zout en peper
snuf nootmuskaat
groen van een bosuitje

Zo maak je het:

    1. Maak de knolselderij en prei schoon en snijd ze in blokjes resp. ringetjes.
    2. Doe de groentebouillon in een pan en voeg de knolselderij en prei toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur doorkoken.
    3. Voeg de mascarpone toe en pureer het geheel met de staafmixer. Breng pittig op smaak met zout en peper en een snuf nootmuskaat.
    4. Laat de soep afkoelen en zet ze dan in de koelkast om door en door koud te laten worden.
    5. Serveer de soep gegarneerd met bosuiringetjes.

Tips:

    • Je kunt deze soep zowel koud als warm eten.

Vrij van gluten, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 4,50/5)
Loading...



2 reacties op “Vichyssoise soep van knolselderij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *