Vichyssoise soep van knolselderij

Vichyssoise soep van knolselderij

Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het is augustus 2020, we zitten midden in de hondsdagen, en het is snikheet. Waarom koud en regenachtig weer hondenweer heet, snap ik dus niet. Het warme weer zorgt er in ieder geval voor dat ik vooral zin in koud eten heb, en geen zin heb om lang in een warme keuken te staan. Daarom heb ik een nieuw recept voor een koude soep gemaakt, namelijk een Vichyssoise soep. ‘s Ochtends maken, ‘s avonds lekker gekoeld eten.

Koude soep recepten

Er staan al een paar koude soepjes op deze blog. Wat dacht je van Spaanse gazpacho, komkommersoep, of Poolse chłodnik (bietensoep)? Of ga je liever voor de tomaten-papaja soep? Al deze soepjes kun je niet alleen koud eten, ze zijn natuurlijk ook allemaal koolhydraatarm.

Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag voeg ik weer een heerlijk soepje toe aan de collectie hier op Con-serveert: deze Vichyssoise soep met knolselderij kun je zowel warm als koud eten. Maar: koud vind ik ‘m echt het lekkerst.

Vichyssoise soep

De Franse chef Louis Diat zou volgens het wereldwijde web (dat natuurlijk alles weet) de Vichyssoise soep uitgevonden hebben, in 1917 toen hij chef was in het Ritz Carlton hotel in New York. De officiële naam is “crème Vichyssoise glacée“. En dat betekent dat je een vichyssoise eigenlijk altijd koud moet eten. De soep heet Vichyssoise naar de Franse plaats Vichy, dat ligt in de regio waar chef Diat vandaan kwam.
Maar er zijn ook culinair onderlegde personen die menen dat de Vichyssoise geen Franse maar een Amerikaanse oorsprong heeft. Aangezien ik het toch wel heel erg Frans vind klinken, houd ik het gewoon op het eerste.

Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De standaard ingrediënten van een Vichyssoise zijn prei, aardappelen, room en bouillon.
Aangezien aardappelen de koolhydraatarme keuken niet binnenkomen, zijn die in dit recept vervangen door allemansvriend de knolselderij. Persoonlijk vind ik de Vichyssoise soep er nog lekkerder door worden. En het scheelt een berg koolhydraten!
In plaats van slagroom heb ik voor mascarpone gekozen, daar wordt deze soep lekker dik en romig van. Jum!

Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Hoe dan ook, deze soep smaakt het lekkerst koud, als de temperaturen buiten ruimschoots de tropische waarden halen. De huidige weersvoorspelling belooft een ware tropenweek, dus dit is de perfecte tijd om ‘s ochtends als het nog niet te warm is de keuken in te duiken om deze Vichyssoise soep te maken. Daarna kun je de soep af laten koelen, en in de koelkast door en door koud laten worden. Hoef je ‘s avonds alleen nog maar de soep in kommen of borden te schenken en te serveren, bijvoorbeeld met een koolhydraatarme cracker met kruidenboter. Makkelijker wordt het niet!

Vichyssoise soep, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme Vichyssoise soep

Con
Warm weer vraagt om koude soep. Deze Vichyssoise soep is gemaakt met knolselderij en daardoor lekker koolhydraatarm. Heerlijk bij tropische temperaturen, maar je kunt de soep ook warm eten.
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch
Keuken Frans
Porties 2 personen
Koolhydraten 18 kh

Dit heb je nodig
  

  • 400 gr knolselderij
  • 100 gr prei alleen het witte deel
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 gr mascarpone
  • versgemalen zout en peper
  • snufje nootmuskaat
  • groen van een bosuitje

Zo maak je het
 

  • Maak de knolselderij en prei schoon en snijd ze in blokjes resp. ringetjes.
  • Doe de groentebouillon in een pan en voeg de knolselderij en prei toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur doorkoken.
  • Voeg de mascarpone toe en pureer het geheel met de staafmixer. Breng pittig op smaak met zout en peper en een snuf nootmuskaat.
  • Laat de soep afkoelen en zet ze dan in de koelkast om door en door koud te laten worden.
  • Serveer de soep gegarneerd met bosuiringetjes.

Tips

  • Je kunt deze soep zowel koud als warm eten.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 4,67/5)
Laden...

4 reacties

  1. Janny

    Hi Conny,
    Heerlijk recept weer. Die knolselderij, mjammie echt veel lekkerder dan aardappelen. Hier vandaag een heerlijke, zonnige dinsdag en we doen gewoon alsof het zomer is met deze soep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *