Deze winterse warme spruitjes salade heeft alles wat het moet hebben: zoet, zuur, zout en kraak. Je zou bijna vergeten dat er ook veel gezonde voedingstoffen in zitten!
60grverse cranberry’sof 40 gr gedroogde cranberry’s (liefst niet extra gezoet)
30grgrof gehakte walnoten
2elwalnootolie
2tlahornsiroop
1tlmosterdik gebruik graag Limburgse mosterd
versgemalen zout en peper
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de cranberry’s en verdeel ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de cranberry’s 10-15 minuten in de oven, schep af en toe om.
Maak ondertussen de spruitjes schoon en snijd de grote exemplaren doormidden. Kook de spruitjes in ongeveer 8-10 minuten beetgaar (ze mogen niet te zacht worden) en giet af. Laat iets afkoelen.
Meng voor de dressing de walnootolie, ahornsiroop, mosterd, zout en peper door elkaar.
Snijd de blauwe kaas in kleine stukjes.
Meng de spruitjes met de geroosterde cranberry’s, walnoten en blauwe kaas, en sprenkel de dressing erover. Serveer de lauwwarme spruitjes salade direct.
Tips
Gebruik je verse cranberry’s, dan bedraagt het totaal aantal koolhydraten voor deze spruitjessalade 13. Gebruik je gedroogde, dan kom je op 29 koolhydraten.
Gorgonzola (en andere harde blauwschimmelkaas) is in principe lactosevrij. Maar check voor de zekerheid de verpakking.
Houd je niet van blauwe kaas? Deze warme spruitjes salade smaakt ook lekker met brie of camembert. Dan is dit recept lactose-arm.
Geen spruitjes-seizoen? Neem dan in grote stukken gesneden prei.
Voeg voor een extra voedzame maaltijd een blikje afgespoelde kikkererwten toe (wel meer koolhydraten).
Vervang cranberry’s door granaatappel pitjes (scheelt juist een berg koolhydraten, is net zo lekker).