Ben je op zoek naar een feestelijk koolhydraatarm bijgerecht? Zoek niet verder en maak deze Perzische bloemkoolrijst, een variant op juwelenrijst, een feestelijk gerecht uit het Midden-Oosten.
Verhit de kokosolie in een hapjespan en roerbak de gesnipperde ui een paar minuten. Voeg dan de bloemkoolrijst toe en roerbak nog een paar minuten.
Voeg nu alle kruiden toe (kaneel, kurkuma, peper en zout, komijn, kardemom) plus een scheutje citroensap en de granaatappelsiroop (als je dat gebruikt) toe, en zet alles laag. Laat een minuut of tien sudderen.
Roer de pistachenootjes en granaatappelpitjes met de olijfolie door de Perzische bloemkoolrijst en warm nog kort door.
Tips
Je kunt ook amandelen, berberissen, verse koriander, en/of wat rozenwater toevoegen.
Voor een meer traditionele juwelenrijst vervang je kurkuma door saffraan, en citroensap door sinaasappelsap, en voeg je wat geraspte wortel en een paar rozijnen toe. Let op: wel meer koolhydraten!