Janssons frestelse is een Zweedse ovenschotel die niet mag ontbreken op de Zweedse kersttafel, het Julbord. Ik maakte een vegetarische variant van deze eenvoudig te maken klassieker.
Maak de knolselderij schoon en snijd ‘m julienne (of in blokjes). Kook de knolselderij in 4-6 minuten gaar. Giet af.
Pel ondertussen de ui en knoflook, en snijd de ui in dunne ringen. Doe de gemalen amandelen in een kommetje en pers de knoflook erboven uit. Drupje olijfolie erbij en goed mengen. Snijd de zongedroogde tomaatjes en de olijven in stukjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit wat kokosolie in een hapjespan. Voeg de uiringen toe en fruit tot de ui glazig is.
Doe de slagroom in een pannetje en verhit op halfhoog vuur. Niet laten koken! Roer dan de kruidnagel, piment en flink wat versgemalen peper en zout erdoor.
Pak een ovenschaal en maak een laag van de helft van de knolselderij met daarop uien. Verdeel de tomaatjes en olijven erover. Maak nu een laag van de rest van de knolselderij. Schenk de gekruide room erover. Verdeel de gemalen amandelen en verdeel daar nog wat klontjes koude boter over.
Bak de ovenschotel 30 minuten in de oven.
Tips
Eet je vis? Vervang dan de olijven en tomaatjes voor een blikje ansjovis. Zo krijg je een meer traditionele versie, met ook nog eens minder koolhydraten.