Wil je een koolhydraatarm brood bakken, maar dan zonder zuivel en zonder eieren? Dat kan! In dit recept heb ik gekozen voor "chia eieren". Maar er zijn meer manieren om een ei in baksels te vervangen.
Meng de chia in een glas of kopje met de zes eetlepels water en laat 10 minuten staan. Roer halverwege even goed door. Het wordt een soort gelei.
Maal ondertussen het hennepzaad (ik gebruik een koffiemolentje) tot meel. Let op: heel kort malen want het wordt al snel pasta!
Maal het lijnzaad tot meel.
Meng amandelmeel, hennepmeel, lijnzaadmeel, psylliumvezels, zout, bakpoeder en de zonnebloempitten in een beslag kom. Voeg dan de chia eieren, azijn en het water toe en kneed tot een deeg. Vorm een brood op de met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi eventueel met nog wat zonnebloempitjes.
Bak het brood in 70 minuten gaar. Schakel dan de oven uit en laat het brood nog 10 minuten in de dichte oven staan.
Laat het brood helemaal afkoelen voordat je het snijdt. Ik haal 12 plakken uit mijn brood.
Tips
Met dit recept bak je één brood, waar je ongeveerd 12 sneetjes uit haalt.
Als je liever een bakvorm wilt gebruiken, neem er dan eentje van ongeveer 14x24cm.
Dit keto brood leent zich uitstekend om in plakken gesneden in te vriezen.