Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood
Koolhydraatarm brood recept, vegan en glutenvrij ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Een tijdje geleden heb ik een recept gepost voor heerlijk koolhydraatarme kwarkbolletjes. Het bleek een succes-recept, want binnen een week was het al net zo vaak bezocht als al mijn 2019 recepten tot dan toe bij elkaar ha ha. Het recept voor die broodjes is vegetarisch. Logisch, anders zouden ze geen kwarkbolletjes heten. Maar wat als je een koolhydraatarm brood wilt maken zonder zuivel en zonder eieren?

Geen eieren?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen zuivel en/of eieren te eten. Een allergie bijvoorbeeld. Of een overtuiging: je wilt je steentje bijdragen en iets tegen het dierenleed in de voedingsindustrie doen. Hoe dan ook, het is vaak lastig om een koolhydraatarm bakrecept te vinden zonder zuivel en/of zonder eieren. Zeker als het ook koolhydraatarm moet zijn.

Koolhydraatarm brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Waarom zit er meestal zuivel of ei in koolhydraatarm brood?

Er is een reden waarom veel recepten voor koolhydraatarm brood zuivel bevatten.
Ten eerste bevatten zuivelproducten als kwark, yoghurt en roomkaas relatief weinig koolhydraten, en eieren al helemaal niet. Kwark, yoghurt en roomkaas blijken zeer goede vervangers te zijn in bakrecepten zonder meel. Kijk maar eens naar dit pannenkoekrecept. Dan kun je beter wel de volvette varianten kiezen, want juist die vetten helpen een koolhydraatarm baksel een succes te maken.

Ten tweede zijn eieren eigenlijk onmisbaar in bakrecepten. Oké je hebt gelijk: technisch gezien zijn eieren geen zuivel natuurlijk. Maar wel vaak onmisbaar in baksels. Ze zorgen voor een juiste consistentie, voor binding, ze zorgen dat je baksel goed rijst, en ze maken je baksel lekker luchtig.

Wat zijn goede koolhydraatarme vegane ei-vervangers?

Er zijn veel manieren om een ei in bakrecepten te vervangen. Ik zet een paar koolhydraatarme en vegane mogelijkheden voor je op een rijtje:

  • Notenpasta 3 el. Zie je veel gebruikt worden in koekjes, bijvoorbeeld in deze pindakaaskoekjes.
  • Kokosolie (50 ml). Smelt de kokosolie eerst en laat ze iets afkoelen voordat je het aan je deeg toevoegt.
  • Chiazaad (1 el plus 2 el water). Is een neutrale smaakvervanger. Chia mengen met water, 10 minuten laten staan (halverwege een keer goed doorroeren).
Chia eieren voor vegane bakrecepten ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Chia eieren
  • Lijnzaad (1 el plus 3 el water). Perfect voor brood of voor hartige gerechten vanwege de nootachtige smaak. Simpelweg goed mengen en direct gebruiken.
  • Zijden tofu (50 gram). Goed voor brownies en muffins. Met de handmixer fijnmixen tot een gladde massa.
  • Agar agar 1 el + 1 el water.  Goed mixen en in de koelkast wegzetten. Voor het gebruik nog een keer goed doorroeren. Dit is de beste vervanger voor eiwit.
  • Banaan / appelmoes (halve banaan / 3 el appelmoes). Vooral goed in taartbodems of cake. Geeft wel een specifieke smaak, en ook wat meer koolhydraten dan de vervangers hierboven. Let erop dat je banaan het liefst overrijp is voor het beste resultaat. En dat de appelmoes geen toegevoegde suikers heeft.

Keto brood zelf bakken

Voor dit broodrecept heb ik gekozen voor zogenaamde chia eieren. Elk ei vervang je door één eetlepel chiazaadjes plus drie eetlepels water. Je mengt dit simpelweg in een kopje of glas, en laat het 10 minuten staan. Halverwege even doorroeren. Na die 10 minuten is er een geleiachtige massa ontstaan. Kijk maar op de foto hierboven.

Koolhydraatarm, vegan en glutenvrij brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zoals normaal bij baksels voeg je in dit recept de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten. De chia eieren gaan in dit geval samen met het water en de azijn bij het meelmengsel. Simpel als dat.

En dan moet je wat geduld hebben. Het brood gaat namelijk best lang in de oven, meer dan een uur. En daarna moet het ook nog afkoelen voor het beste resultaat. Maar dan heb je ook een heerlijk koolhydraatarm brood, wat zelfs voor keto geschikt is, en waar je de heerlijke vegane filet Americain die ik vorige week gepubliceerd heb op kunt smeren. Jummie!


Koolhydraatarm brood

1 KH per sneetje

Bereidingstijd: 20 minuten, plus 70 minuten oventijd

Koolhydraatarm, vegan en glutenvrij brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 1 brood (12 sneetjes):

2 el chia, plus 6 el water
25 gr hennepzaad
80 gr gemalen amandelen
45 gr gebroken lijnzaad
40 gr gemalen vlozaad (= psyllium)
1 zakje bakpoeder (15 gr)
20 gr zonnebloempitten
1/2 tl zout
180 ml water
15 ml azijn (ik gebruik appelazijn)
zonnebloempitjes voor decoratie (optioneel)

Zo maak je het:

  1. Verhit de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de chia in een glas of kopje met de zes eetlepels water en laat 10 minuten staan. Roer halverwege even goed door. Het wordt een soort gelei.
  3. Maal ondertussen het hennepzaad (ik gebruik een koffiemolentje) tot meel. Let op: heel kort malen want het wordt al snel pasta!
  4. Maal het lijnzaad tot meel.
  5. Meng amandelmeel, hennepmeel, lijnzaadmeel, vlozaad, zout, bakpoeder en de zonnebloempitten in een beslag kom. Voeg dan de chia eieren, azijn en het water toe en kneed tot een deeg. Vorm een brood op de met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi eventueel met nog wat zonnebloempitjes.
  6. Bak het brood in 70 minuten gaar. Schakel dan de oven uit en laat het brood nog 10 minuten in de dichte oven staan.
  7. Laat het brood helemaal afkoelen voordat je het snijdt. Ik haal 12 plakken uit mijn brood.

Tips:

  • Dit koolhydraatarme brood leent zich uitstekend om in plakken gesneden in te vriezen.

Vrij van gluten, lactose, en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 12    Gemiddelde: 1.9/5]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *