Koolhydraatarm / keto brood

Koolhydraatarm / keto brood
Koolhydraatarm brood recept, vegan en glutenvrij ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Een tijdje geleden heb ik een recept gepost voor heerlijk koolhydraatarme kwarkbolletjes. Het bleek een succes-recept, want binnen een week was het al net zo vaak bezocht als al mijn 2019 recepten tot dan toe bij elkaar ha ha. Het recept voor die broodjes is vegetarisch. Logisch, anders zouden ze geen kwarkbolletjes heten. Maar wat als je een koolhydraatarm brood wilt maken zonder zuivel en zonder eieren?

Geen eieren?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen zuivel en/of eieren te eten. Een allergie bijvoorbeeld. Of een overtuiging: je wilt je steentje bijdragen en iets tegen het dierenleed in de voedingsindustrie doen. Hoe dan ook, het is vaak lastig om een koolhydraatarm bakrecept te vinden zonder zuivel en/of zonder eieren. Zeker als het ook koolhydraatarm moet zijn.

Koolhydraatarm brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Waarom zit er meestal zuivel of ei in koolhydraatarm brood?

Er is een reden waarom veel recepten voor koolhydraatarm brood zuivel bevatten.
Ten eerste bevatten zuivelproducten als kwark, yoghurt en roomkaas relatief weinig koolhydraten, en eieren al helemaal niet. Kwark, yoghurt en roomkaas blijken zeer goede vervangers te zijn in bakrecepten zonder meel. Kijk maar eens naar dit pannenkoekrecept. Dan kun je beter wel de volvette varianten kiezen, want juist die vetten helpen een koolhydraatarm baksel een succes te maken.

Ten tweede zijn eieren eigenlijk onmisbaar in bakrecepten. Oké je hebt gelijk: technisch gezien zijn eieren geen zuivel natuurlijk. Maar wel vaak onmisbaar in baksels. Ze zorgen voor een juiste consistentie, voor binding, ze zorgen dat je baksel goed rijst, en ze maken je baksel lekker luchtig.

Vegan bakken: wat zijn goede ei-vervangers?

Er zijn veel manieren om een ei in bakrecepten te vervangen. Ik zet een paar koolhydraatarme en vegane mogelijkheden voor je op een rijtje:

  • Notenpasta 3 el. Zie je veel gebruikt worden in koekjes, bijvoorbeeld in deze pindakaaskoekjes.
  • Kokosolie (50 ml). Smelt de kokosolie eerst en laat ze iets afkoelen voordat je het aan je deeg toevoegt.
  • Chiazaad (1 el plus 2 el water). Is een neutrale smaakvervanger. Chia mengen met water, 10 minuten laten staan (halverwege een keer goed doorroeren).
Chia eieren voor vegane bakrecepten ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Chia eieren
  • Lijnzaad (1 el plus 3 el water). Perfect voor brood of voor hartige gerechten vanwege de nootachtige smaak. Simpelweg goed mengen en direct gebruiken.
  • Zijden tofu (50 gram). Goed voor brownies en muffins. Met de handmixer fijnmixen tot een gladde massa.
  • Agar agar 1 el + 1 el water.  Goed mixen en in de koelkast wegzetten. Voor het gebruik nog een keer goed doorroeren. Dit is de beste vervanger voor eiwit.
  • Banaan / appelmoes (halve banaan / 3 el appelmoes). Vooral goed in taartbodems of cake. Geeft wel een specifieke smaak, en ook wat meer koolhydraten dan de vervangers hierboven. Let erop dat je banaan het liefst overrijp is voor het beste resultaat. En dat de appelmoes geen toegevoegde suikers heeft.

Keto brood zelf bakken

Voor dit broodrecept heb ik als eivervanger gekozen voor zogenaamde chia eieren. Elk ei vervang je door één eetlepel chiazaadjes plus drie eetlepels water. Je mengt dit simpelweg in een kopje of glas, en laat het 10 minuten staan. Halverwege even doorroeren. Na die 10 minuten is er een geleiachtige massa ontstaan. Kijk maar op de foto hierboven.

Koolhydraatarm, vegan en glutenvrij brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zoals normaal bij baksels voeg je in dit recept de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten. De chia eieren gaan in dit geval samen met het water en de azijn bij het meelmengsel. Simpel als dat.

En dan moet je wat geduld hebben. Het brood gaat namelijk best lang in de oven, meer dan een uur. En daarna moet het ook nog afkoelen voor het beste resultaat. Maar dan heb je ook een heerlijk koolhydraatarm brood, wat zelfs voor een ketogeen dieet geschikt is, en waar je de heerlijke vegane filet Americain die ik vorige week gepubliceerd heb op kunt smeren. Jummie!


Koolhydraatarm / keto brood

1 KH per sneetje

Bereidingstijd: 20 minuten, plus 70 minuten oventijd

Koolhydraatarm, vegan en glutenvrij brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 1 brood (12 sneetjes):

2 el chia, plus 6 el water
25 gr hennepzaad
80 gr gemalen amandelen
45 gr gebroken lijnzaad
40 gr gemalen vlozaad (= psylliumvezels)
1 zakje bakpoeder (15 gr)
20 gr zonnebloempitten
1/2 tl zout
180 ml water
15 ml azijn (ik gebruik appelazijn)
zonnebloempitjes voor decoratie (optioneel)

Zo maak je het:

  1. Verhit de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de chia in een glas of kopje met de zes eetlepels water en laat 10 minuten staan. Roer halverwege even goed door. Het wordt een soort gelei.
  3. Maal ondertussen het hennepzaad (ik gebruik een koffiemolentje) tot meel. Let op: heel kort malen want het wordt al snel pasta!
  4. Maal het lijnzaad tot meel.
  5. Meng amandelmeel, hennepmeel, lijnzaadmeel, psyllium, zout, bakpoeder en de zonnebloempitten in een beslag kom. Voeg dan de chia eieren, azijn en het water toe en kneed tot een deeg. Vorm een brood op de met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi eventueel met nog wat zonnebloempitjes.
  6. Bak het brood in 70 minuten gaar. Schakel dan de oven uit en laat het brood nog 10 minuten in de dichte oven staan.
  7. Laat het brood helemaal afkoelen voordat je het snijdt. Ik haal 12 plakken uit mijn brood.

Tips:

  • Dit keto brood leent zich uitstekend om in plakken gesneden in te vriezen.

Vrij van gluten, lactose, en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 17 stemmen. Gemiddeld: 3,18/5)
Loading...




17 reacties op “Koolhydraatarm / keto brood”

  • Con ik heb eindelijk dit broodje gebakken in de airfraier dus op 160 Gr en wel dezelfde tijd aangehouden 10 ervoor even gekeken was toen misschien ook al goed maar er toen even afgedekt
    Alleen heb ik de helft genomen in een klein bakblikje 15_8 en kokosmeel gebruikt prima mooi ovaal broodje prachtig geworden en lekker oja Lijnzaad IPV ciazaad beter voor mijn man ( en bedankt voor al die tips van ei vervangers!!) Wat zal nu mijn sneetje zijn helft INGr, en 12 sneetjes.

    • Hallo Francisca,
      Als ik het goed begrijp heb je het amandelmeel vervangen door kokosmeel, en de chia-eieren door lijnzaad-eieren. En je hebt de helft van alle ingrediënten genomen.
      Als ik het brood op die manier voor je bereken (ik neem aan dat je het aantal koolhydraten per snee brood wilt weten), dan kom ik uit op iets meer dan 1 koolhydraat per plak, uitgaande van 12 plakken. Het verschilt dus maar weinig met het originele recept!

  • Con ik heb een paar vragen hierover de maat van mijn vorm is 15-8 cm zou dat ook een goede maat zijn ,En ik heb geen blanke amandelen meer wel degene met vel is dat ook goed??
    En verder alles malen behalve het ciazaad begrijp ik hieruit?
    Er schreef iemand het psyliumvezel vervangen door kokosmeel is dat dan ook gewoon te doen wel stukken goedkoper dan psyliumvezel toch ? Wat veel hé vandaag ik hoor graag van je Dank PS ik ga nu gauw mijn crackers maken die zijn allemaal heerlijk altijd weer even iets te kiezen

    • Jouw vorm is kleiner dan de mijne (14x24cm), dat betekent dat je waarschijnlijk de oventijd moet inkorten, of in twee delen moet bakken.
      Amandelen met velletje kan prima, de kleur van je brood zal er wat anders uitzien maar qua smaak zal het niet echt verschillen.
      Chiazaad inderdaad niet malen. Lijnzaad gebruik ik gebroken lijnzaad, niet gemalen. Je kunt ook wel gemalen lijnzaad gebruiken, de consistentie van je brood zal iets compacter zijn vermoed ik.
      Ik heb zelf het brood nog niet gebakken met kokosmeel, maar aangezien het iemand goed gelukt is, lijkt het me geen probleem.

      Als het goed lukt met al die veranderingen, laat je het weten? Dat is altijd handig voor andere lezers van de blog. Succes!!

      • Koolhydraatarm brood bevat meestal geen gist en rijst daarom niet zoals gewoon brood. Amandelmeel zal ook niet zo rijzen zoals je gewend bent bij gewoon brood.
        De structuur van brood op basis van amandelmeel is ook iets anders dan normaal. Het hangt qua structuur een beetje tussen cake en brood. Dit omdat het ook een glutenvrij recept is. Gluten geven namelijk structuur aan brood (en zouden ook helpen bij het rijzen van het brood).
        Met dit brood is dat ook zo, het blijft dus veel platter.

  • Omdat ik me veel beter voel met een koolhydraat arme voedingsstijl, ben ik op zoek gegaan naar HET recept voor een lekkere brood “vervanger”.
    Persoonlijk vind ik veel recepten te “machtig” omdat er behoorlijk wat eieren door moeten. Gebruik ik minder ei, dan werd het brood korrelig en breekt het in stukken.
    Toen ik dit recept tegen kwam, was ik in eerste instantie erg kritisch.

    Een brood zonder vet en zonder ei. Het leek mij te mooi om waar te zijn, dat het ook nog lekker is.
    Ik heb het recept gemaakt, en wel even laten rusten. 15 min. Het is een vrij droog deeg. Daarna heb ik er broodjes van gebakken in een pannenkoek maker. (Merk Unold)
    Beste Con, dank je wel voor dit bijzonder smakelijke recept!!! Zelfs de rest van het gezin smulde ervan. Je kunt het prima beleggen met zoet of hartig.
    Ik ga er ook een paar invriezen nu, kijken hoe ze dan nog smaken. Desnoods even oppiepen in een broodrooster.
    Voor dit recept: een dikke 10!!!
    Groetjes uit Zoutelande (Zeeland)

    • Wat fijn dat je je beter voelt met koolhydraatarm eten. Dat is voor mij ook zo, ik ben er niet alleen mee afgevallen maar heb geen migraines meer en minder last van mijn allergieën.
      En wat leuk dat je hele gezin het brood zo lekker vond! Dank je wel voor je prachtige rapportcijfer!!
      Groetjes terug, Con

  • Ik heb het vandaag voor de eerste keer gemaakt, niet in een bakblik, maar op de bakplaat zoals in het recept aangegeven.
    Het is absoluut NIET gerezen, en niet zo mooi als op jouw foto, maar is wel lekker!
    Ga er verder mee oefenen!

  • Omdat ik geen eieren meer in huis had en mijn man zijn eerste broodbuik brood gemaakt moest worden, heb ik deze gemaakt. Het rees zo’n 3 cm boven mijn cakevorm uit! Dat beloofde wat. Toen ik hem na afkoelen uit de vorm halen, bleef er slechts een brood over van 3 cm hoogte. Het rook naar brood, de korst was verrukkelijk (zonder pitten gedaan) maar de rest van het brood…… niet weg te krijgen. Wel een hoog verzadigingsgevoel van een paar centimeter brood.
    Wat ik nu doe: gauw een echte keto brood maken met ei en dit in kleine stukjes snijden en laten drogen. Vervolgens verkruimelen en dan heb ik een héérlijke keto paneermeel.

    • Wat jammer dat je brood niet gelukt is. Mijn brood was ook niet heel hoog geworden, maar was verder prima te eten.
      Koolhydraatarm brood is meestal veel rijker aan eiwitten dan normaal brood, dat zorgt ervoor dat je je meer verzadigd voelt.
      Succes met je volgende broodbak-poging!
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *