Hartige pompoentaart met salie en zongedroogde tomaatjes
Christel
Deze hartige pompoentaart is koolhydraatarm, vegetarisch en glutenvrij, en niet moeilijk te maken. Een gast recept van Christel, die al meer lekkers voor Con-serveert heeft gemaakt.
1/2losgeklopt eiandere helft gaat in de taartvulling
Voor de vulling
350grpompoenschoongemaakt en geraspt gewicht
1middelgroterode ui
2tenenknoflook
8à 10 zongedroogde tomatendroog, niet op olie
10verse salieblaadjes
versgemalen zout en peperen eventueel zeekraalzilt naar smaak
2eieren+ het halve ei dat over is van het maken van het deeg
100grdikke yoghurt
Zo maak je het
Maak de bodem
Verwarm de oven voor op 150 à 160 graden (hetelucht).
Smelt de boter op een laag vuurtje.
Meng in een kom de droge ingrediënten samen met de gesmolten boter.
Voeg het halve losgeklopte ei toe en meng alles tot een deeg.
Vet een lage taartvorm (ong. 20 centimeter doorsnede) in, en verdeel het deeg over de bodem en de opstaande rand. Vorm het met je handen in de vorm tot het goed verdeeld is.
Dek de vorm af met bakpapier, giet droge bonen of droge rijst erop en bak het deeg 20 minuten blind.
Maak ondertussen de vulling
Maak de pompoen schoon en rasp deze grof (in een keukenmachine is het makkelijkst).
Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de zongedroogde tomaat en salie in reepjes.
Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie.
Voeg de geraspte pompoen, gedroogde tomaat en salie toe.
Laat zo’n 10 minuten bakken op een laag vuurtje. Roer af en toe door.
Meng ondertussen de eieren met de yoghurt in een grote kom.
Laat het groentemengsel een beetje afkoelen en roer door het ei-yoghurtmengsel.
Bak de taart
Haal de taartvorm uit de oven. Verwijder bakpapier en blindbakvulling.
Verdeel de taartvulling over de vorm en schuif alles terug in de oven.
Bak in zo’n 45 minuten gaar en licht gekleurd. Controleer na 30 minuten. Als de korst of de vulling wat te bruin wordt, dek je het af met aluminiumfolie.
Haal uit de oven, snijd in punten en serveer warm.
Tips
Dit recept is bedoeld voor 2 à 3 personen.
Het vermelde aantal van 18 koolhydraten is per persoon als je de taart met twee personen eet.
Eet een frisse salade bij deze hartige pompoentaart.