Ben je ook zo gek op nasi goreng? Als je koolhydraatarm eet, dan kun je nu genieten van een heerlijke bloemkool nasi goreng, die vegetarisch is. En als je het ei weg laat, dan zelfs vegan!
100grtempehin kleine blokjes gesneden of verbrokkeld
1+ 1/2 el tamari
1/2-1tlgerookt paprikapoeder
1uigesnipperd
2knoflookteentjesgesnipperd
1rode paprikain blokjes
2-3bosuitjesin ringen
handjehandje kerstomaatjesgehalveerd
1tlsambal(of meer of minder naar smaak)
kruidenvan alles 1/2 tot 1 tl: kerriepoeder, ketoembar, djintan, djahé, sereh, koenjit
kokosolie om te bakken
sesamolie, sesamzaad, korianderter garnering
2eieren(optioneel)
Zo maak je het
Maal de rauwe bloemkoolroosjes met de keukenmachine tot bloemkoolrijst.
Verhit wat kokosolie in een wokpan (of koekenpan) en bak de tempeh samen met 1 el tamari en het paprikapoeder in 5-7 minuten knapperig (voeg evt. extra kokosolie toe). Neem de tempeh uit de pan.
Verhit in dezelfde pan weer wat kokosolie en roerbak de ui, knoflook, paprika en het wit van de bosui in een paar minuten knapperig. Kruid het groentemengsel met 1/2 el tamari, de sambal, en de kruiden: kerriepoeder, ketoembar, djintan, djahé en sereh naar eigen smaak (een beetje experimenteren dus!).
Voeg de kerstomaatjes, gebakken tempeh en de bloemkoolrijst aan het groentemengsel toe, en bestrooi met 1 tl koenjit. Goed mengen en verhitten gedurende 2 minuten.
Optioneel: verhit in een aparte koekenpan wat kokosolie en bak twee eieren (ik bak zelf beide zijden maar de keuze is aan jou).
Verdeel de bloemkool nasi over twee borden, leg indien gewenst het gebakken ei erop, en garneer met het groen van de bosui, koriander, sesamzaad en een lekkere scheut sesamolie.
Tips
Wil je een vegan bloemkool nasi goreng, laat dan gewoon het gebakken ei achterwege. Simpel!
Je kunt de bosui ook vervangen door prei.
Serveer een klein schaaltje atjar bij de bloemkool nasi, of geef er plakjes zure augurk bij.
Maal je niet om koolhydraten? Dan mag een schaaltje kroepoek niet ontbreken.