Ajvar, die lekkere saus van aubergine en paprika, kun je makkelijk zelf thuis maken. Je hebt er wel even wat tijd voor nodig, maar de oven doet het meeste werk. Wat ga jij erbij eten?
Was de aubergine en puntpaprika’s en droog ze goed. Prik ze op diverse plaatsen in (ik doe dat met een cocktailprikker). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in 30-40 gaar. Leg ongeveer 10 minuten voor het einde van de tijd de ongepelde teen knoflook ook op de bakplaat.
Let op: elke oven is anders dus de tijden kunnen afwijken. De paprika’s zijn waarschijnlijk het eerste klaar.
Als er zwarte blazen op de huid van de paprika’s komen, zijn ze klaar. Als de aubergine helemaal zacht is als je erin prikt, is die ook klaar. Maar laat de aubergine liever iets te lang dan iets te kort in de oven bakken!
Dek de geroosterde puntpaprika’s en aubergine af met plasticfolie, en laat ze ongeveer 10 minuten rusten. Knijp ondertussen het knoflookteentje uit. Verwijder vervolgens folie, en verwijder het velletje van de paprika’s en de aubergine (die wordt niet gebruikt).
Optie 1: prak het vruchtvlees van de groente samen met de tomatenpuree grof met een vork, en roer de kruiden erdoor.
Optie 2: pureer het vruchtvlees van de groente samen met de tomatenpuree kort met een staafmixer, en roer de kruiden erdoor.
Voeg appelazijn en olijfolie toe en roer de ajvar nogmaals goed door. Schep de zelfgemaakte ajvar in een afsluitbare pot.
Laat de ajvar helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
Tips
De ajvar is in een goed afgesloten pot zo’n 4 dagen houdbaar in de koelkast.