Een welbekend Franse groentegerecht, ratatouille. Ik maak 'm al jaren op dezelfde manier, en heb dat recept nu op mijn site gezet. Tip: de volgende dag het lekkerst!
Pel en snipper de ui en knoflook, en snijd alle overige groente (aubergine, courgette, paprika) in blokjes.
Verhit wat olie in een hapjespan (ik gebruik voor dit gerecht het liefst avocado-olie) en roerbak eerst de aubergineblokjes goudbruin en gaar. Neem die uit de pan en roerbak dan de courgette samen met de paprika.
Voeg nu ui en knoflook toe en roerbak kort mee. Doe de aubergine terug in de pan bij de overige groenten.
Zet het vuur laag. Roer de tomatenpuree met een scheutje water en de wijnazijn door de ratatouille. Roer de kruiden erdoor en breng pittig op smaak met zout en peper. Laat de ratatouille 30 minuten op een laag pitje stoven, roer af en toe om. Zet dan het vuur uit en laat minstens een uur staan (maar een dag is beter).
Rooster voor het serveren de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Snijd de basilicumblaadjes in reepjes. Warm als je dat wilt de ratatouille nog even op en schep ze in twee borden. Strooi de pijnboompitten en basilicum erover en besprenkel met olijfolie.
Tips
Dit recept is een hoofdgerecht voor twee personen, of een bijgerecht voor vier personen.
Serveer de ratatouille met knapperig gebakken reepjes halloumi kaas.
Deze ratatouille kun je zowel warm als koud eten.
Zin in Griekse ratatouille? Maak dan ook eens mijn tourlou, de Griekse variant.