Koolhydraatarm en glutenvrij speculaas bananenbrood met noten
Con
Sinterklaas gaat niet zonder speculaas. Dit speculaas bananenbrood met noten is glutenvrij en vegan, en wordt met dadels extra gezoet. Want gezond genieten moet kunnen als er een feestje is.
5dadelsfijngehakt (optioneel, dat is ongeveer 2 kh extra per plak)
100mlongezoete plantaardige melk
60grkokosoliegesmolten
20gryaconsiroopof ander vloeibaar zoetmiddel naar keuze
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng het boekweitmeel met het bakpoeder, natron (= baking soda of baksoda), chia, zout en de speculaaskruiden. Voeg als je ze gebruikt de gehakte dadels toe en meng goed, zodat de dadels allemaal bedekt zijn met het meelmengsel.
Prak de bananen in een andere kom fijn en voeg de plantaardige melk, kokosolie, yaconsiroop en vanille toe. Meng goed.
Doe het bananenmengsel bij het meelmengsel en voeg direct de zonnebloempitten, walnoten en pompoenpitten toe. Roer het geheel tot een samenhangend deeg.
Doe het deeg in een goed ingevette of met bakpapier beklede cakevorm, en bak het bananenbrood in ongeveer 35-40 minuten gaar. Gebruik een prikker om de gaarheid te controleren.
Laat het speculaas bananenbrood afgedekt met een schone theedoek (zo blijft ie lekker sappig) volledig afkoelen.
Tips
Je kunt dit bananenbrood in plakjes gesneden goed invriezen. Makkelijk om als lunch of tussendoortje mee te nemen!