Herfst en winter zijn zeer geschikt voor stevige ovenschotels. Deze wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola is een vegetarisch toppertje, en is door een leuke Instagram actie ontstaan.
Schil de wortelpeterselie en snijd ze in dunne, schuine plakjes. Kook de plakjes vijf minuten voor en giet ze af.
Maak de prei schoon en snijd ze in reepjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit wat kokosolie in een pan en roerbak de prei en champignons zo’n vijf minuten tot ze gaar zijn. Giet eventueel vocht (uit de champignons) zo veel mogelijk af. Breng op smaak met de tijm, zout en peper.
Vet een ovenschaal in, en leg er een laagje wortelpeterselie in. Verdeel de helft van het prei-champignon mengsel erover, en verdeel de helft van de parmezaanse kaas erover. Maak vervolgens weer een laagje wortelpeterselie, prei-champignons en de rest van de parmezaanse kaas. Sluit af met een laagje wortelpeterselie.
Roer de roomkaas met de slagroom los en schenk het mengsel over de schotel. Bak de schotel 20 minuten in de oven.
Haal de schotel uit de oven en verdeel de gorgonzola en walnoten erover. Doe nog 10 minuten terug in de oven. Direct opdienen.
Tips
Heb je niet genoeg plakjes wortelpeterselie? Zorg dan in ieder geval dat het bovenste laagje van je lasagne uit wortelpeterselie bestaat.
Gorgonzola (en andere harde blauwschimmelkaas) is in principe lactosevrij. Maar check voor de zekerheid de verpakking.