Wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola

Wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola
Wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Herfst en winter zijn wat mij betreft de perfecte seizoen voor lekkere stevige ovenschotels. In het kader van een super leuke actie op Instagram met de geniale naam “swiepswoepswap”,  heb ik deze novembermaand een recept uit mogen kiezen van Debbie (Instagram: @debsbakerykitchen.nl). Aan de ovenschotel die op haar site staat, heb ik een eigen draai gegeven: voilà de wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola. Lekker joh!

Hoe zat het ook weer met die actie?

In de zomer heb ik al een keer meegedaan aan de swiepswoepswap-actie op Instagram, georganiseerd door Mandy van @mandyandmore. Dat is een foodblog ruil, waarbij je door Mandy aan een andere deelnemer gekoppeld wordt, van wiens blog jij een recept gaat maken. Al dan niet met eigen twist eraan. In juni heb ik een heerlijke kikkererwtensalade gemaakt van Claudia, nu is de ovenschotel van Debbie aan de beurt!

Wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Op de blog van Debbie (debsbakerykitchen.nl) vind je een keur aan recepten. Debbie is namelijk gek op koken. Je vindt er voor elk wat wils, zonder ingewikkeld gedoe maar vaak wel net even anders. Zoals Debbie zelf schrijft, is haar blog “een plek voor echte lekkerbekken, foodies en genieters”. Ze vindt het leven veel te kort om saai te eten. En daar sluit ik me graag bij aan!

Ovenschotel met een twist

Moeilijk hoor, een recept van de site van Debbie kiezen. Er staat zoveel lekkers op! Mijn keuze voor de swiepswoepswap is uiteindelijk gevallen op een ovenschotel. Debbie heeft namelijk een heerlijk pastinaakschotel met brie op haar blog staan. Dat recept heb ik als basis genomen voor mijn creatie. Want: ik heb er wel mijn eigen draai aan gegeven. Pastinaak bevat namelijk best wat koolhydraten, dus ik heb wat ingrediënten aangepast.

Wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De pastinaak is een wortelpeterselie geworden. De smaak daarvan lijkt veel op die van pastinaak, maar er zitten een stuk minder koolhydraten in. En omdat ik nu eenmaal hou van een beetje pit, heb ik in plaats van brie gekozen voor gorgonzola. Ik vind de zoutige smaak van de gorgonzola perfect combineren met de licht zoete smaak van de wortelpeterselie. Dan heb ik nog de slagroom in het recept veranderd in een mix van slagroom en roomkaas. Zo wordt de “saus” wat steviger. Tot slot heb ik voor een beetje extra crunch nog stiekem wat gehakte walnoten toegevoegd.

Het lijkt wel lasagne

Qua koolhydraten valt deze wortelpeterselie ovenschotel in de categorie “koolhydraatbeperkt”. Let je streng op je koolhydraat inname en wil je iets met wortelpeterselie maken, dan kun je wellicht beter kiezen voor een wortelpeterseliesoep. Sta je jezelf een keer iets meer maar wel gezonde koolhydraten toe, maak dan vooral deze heerlijke ovenschotel, die door de laagjes die je maakt bijna op een wortelpeterselie lasagne lijkt. En de schotel vult enorm. Eet er dus niks bij of eventueel een simpele groene salade.

Wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ik hoop dat je net als ik blij wordt van dit recept, en ik bedank bij deze Debbie voor de inspiratie, en Mandy voor het organiseren van de november-swiepswoepswap (het blijft een raar woord om te typen hoor). Ik kijk alweer uit naar de volgende!


Wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola

(naar het origineel van debsbakerykitchen.nl: pastinaakschotel met brie)

30 KH

Bereidingstijd: 25 minuten (plus 30 minuten oventijd)

Wortelpeterselie ovenschotel met gorgonzola recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

200 gr wortelpeterselie
1 kleine prei
100 gr champignons
kokosolie om te bakken
2 takjes verse tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
versgemalen zout en peper
6 el geraspte parmezaanse kaas
100 ml slagroom, ongeslagen
100 gr roomkaas naturel
150 gr gorgonzola
klein handje gehakte walnoten

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Schil de wortelpeterselie en snijd ze in dunne, schuine plakjes. Kook de plakjes vijf minuten voor en giet ze af.
  3. Maak de prei schoon en snijd ze in reepjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  4. Verhit wat kokosolie in een pan en roerbak de prei en champignons zo’n vijf minuten tot ze gaar zijn. Giet eventueel vocht (uit de champignons) zo veel mogelijk af. Breng op smaak met de tijm, zout en peper.
  5. Vet een ovenschaal in, en leg er een laagje wortelpeterselie in. Verdeel de helft van het prei-champignon mengsel erover, en verdeel de helft van de parmezaanse kaas erover. Maak vervolgens weer een laagje wortelpeterselie, prei-champignons en de rest van de parmezaanse kaas. Sluit af met een laagje wortelpeterselie.
  6. Schenk de slagroom over de schotel, en bak 20 minuten in de oven.
  7. Haal de schotel uit de oven en verdeel de gorgonzola en walnoten erover. Doe nog 10 minuten terug in de oven. Direct opdienen.

Tips:

    • Heb je niet genoeg plakjes wortelpeterselie? Zorg dan in ieder geval dat het bovenste laagje van je lasagne uit wortelpeterselie bestaat.

Vrij van gluten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatbeperkt en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Loading...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *