Deze Marokkaanse salade van aubergine en tomaat heet zaalouk. Ze is een heerlijk voor- of bijgerecht, kan ook prima als lunch. Lekker met halloumi kaas!
Laat de aubergine heel, maar trek wel drie repen van het velletje af. Prik de aubergine in en smeer hem in met wat olijfolie.
Bak de aubergine in 30 minuten in de oven gaar, keer halverwege.
Neem de aubergine uit de oven, laat iets afkoelen totdat hij hanteerbaar is, en snijd dan in grote stukken.
Maak de zaalouk
Verhit een klein beetje kokosolie in een pannetje. Pel en snipper ondertussen de knoflook. Roerbak de knoflook samen met de chilipeper, komijn en paprikapoeder 1 à 2 minuten op halfhoog vuur. Voeg dan de tomatenpuree en de gehalveerde cherrytomaten toe. Laat 5 minuten sudderen tot de kerstomaatjes uit elkaar vallen.
Voeg de aubergine samen met het citroensap toe, en laat 10-15 minuten op laag vuur sudderen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Maak de halloumi toast
Bak ondertussen in wat kokosolie de dun gesneden plakjes halloumi aan beide kanten goudbruin.
Serveer de halloumi samen met de zaalouk, waar je nog wat verse peterselie over gestrooid hebt.
Tips
Het aantal koolhydraten is berekend voor een hoofdgerecht voor twee personen.
Houd je niet van de schil van de aubergine? Schil de aubergine dan in zijn geheel voordat ie de oven in gaat. Schijnt ook nog eens authentiek voor een zaalouk te zijn.
De zaalouk zelf is vegan dus als je de halloumi-toast achterwege laat, heb je een vegan gerecht.