Een eenvoudig te maken amandel-bloemkoolsoep opent het kerstdiner van dit jaar. Maar eigenlijk kan deze soep altijd op tafel verschijnen. Za'atar mag natuurlijk niet ontbreken.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
Pel en snipper de sjalot en de knoflook, en snipper ze fijn.
Verhit een klein beetje kokosolie in een pan en bak de sjalot met knoflook op halfhoog vuur tot de sjalot glazig ziet. Voeg dan de bouillon en de bloemkool toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten op middelhoog vuur koken tot de bloemkool gaar is.
Neem de pan van het vuur en pureer de bloemkool inclusief de bouillon met een staafmixer.
Roer eerst de amandelpasta en het citroensap door de soep. Roer dan beetje voor beetje het lijnzaadmeel erdoor en laat even staan. Vind je de soep te dik worden, voeg dan een scheutje water toe tot je de gewenste consistentie hebt.
Roer de kurkuma erdoor en breng pittig op smaak met versgemalen zout en peper.
Verdeep de amandel-bloemkoolsoep over twee borden of kommen, en garneer met de gehakte amandelen en de za’atar. Sprenkel er nog een beetje sesamolie over.
Tips
Lijnzaadmeel maak je makkelijk zelf door gebroken lijnzaad te malen in een koffiemolentje.