Mutabbal is een Arabische dip die lijkt op baba ghanoush. Het is een ideaal gerecht om mee te nemen als je voor een barbecue bent uitgenodigd. Het smaakt heerlijk met gegrilde groente.
Smeer de aubergine helemaal in met de olijfolie. Leg de aubergine in een ovenschaal en bak ze in 30 minuten gaar.
Leg de laatste 10 minuten de ongepelde teen knoflook erbij.
Maak de mutabbal
Neem de aubergine en knoflook uit de oven en laat ze iets afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Verwijder het vel van de aubergine en doe het vruchtvlees in een schaaltje. Knijp de gepofte knoflook boven het aubergine vruchtvlees uit.
Voeg nu de komijn, chilipoeder, tahin en citroensap toe en prak het geheel goed door elkaar. Breng pittig op smaak met peper en gerookt zeezout.
Laat de mutabbal helemaal afkoelen.
Tips
Ben je avontuurlijk aangelegd, dan rooster je de aubergine aan een spies boven open vuur. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Als je zuivel eet, kun je twee eetlepels Griekse yoghurt (10% vet) toevoegen aan de mutabbal.