Mutabbal, Arabische auberginespread

Mutabbal recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Mutabbal recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zodra het zonnetje schijnt en de temperaturen omhoog kruipen, wordt de barbecue door velen weer tevoorschijn gehaald. Want barbecuen, dat doen we graag in Nederland. Ook de Duitsers zijn er helemaal gek op.

Grillsaison

Het ‘Grillsaison‘ wordt al vanaf februari zenuwachtig tegemoet gezien in Duitsland. Grillen is lifestyle voor een Duitser. Hele velden en parken staan op een mooie dag vol met groepjes die gezellig aan het grillen zijn. Want wordt er samen met anderen gebarbecued, dan gebeurt dat meestal ergens in de stad, op een veld in een park wat speciaal voor het grillen bedoeld is. Met z’n allen in de achtertuin van de buurman barbecuen, dat wordt niet heel vaak gedaan in Duitsland.

Het barbecueseizoen is voor de Duitser geopend zodra het boven de 20 graden is. En een barbecue, die heeft de gemiddelde Duitser in alle soorten en maten. Op houtskool, op gas, kleine draagbare barbecues, zogenaamde Feuerplatten, tot enorme apparaten die bij een profi niet zouden misstaan. En er wordt grif geld aan deze apparaten uitgegeven. Koning van de barbecue is net als in Nederland het merk Weber. De Weber shops hebben zelfs een heuse Grill Academy, waar je barbecue cursussen kunt volgen. Want barbecuen is meer dan een paar stukjes vlees, aan een stokje geregen, gaar grillen. Barbecue is kunst.

Mutabbal recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Barbecue trends 2018

Barbecue trends worden in Duitsland nauwlettend gevolgd. Hip in 2018: grillen aan een spies, app-gestuurde smokers, keramiek bbq’s, en grillen op beukenhout. Oh, en een vleesthermometer die je op je smartphone af kunt lezen, mag natuurlijk niet ontbreken.
Op de ‘spoga+gafa Messe‘ (ja, je verzint het niet …) in Keulen, die begin september plaatsvindt, vind je natuurlijk ook alles over de barbecue. Spoga staat trouwens voor ‘Sportartikel, Campingbedarf und Gartenmöbel‘, Gafa voor ‘Gartenfachmesse‘. Duitsers en hun afkortingen ;-) …

Natuurlijk wordt er bij een Duitse barbecue niet alleen gegrild maar worden er, net als in Nederland, volop bijgerechtjes geserveerd. Brood, kruidenboter, noedelsalade en dips staan altijd wel op tafel. En natuurlijk wordt er bij een Duitse barbecue veel gedronken, voornamelijk bier.

Mutabbal, Arabische dip

Mocht jij binnenkort nog een keer gaan barbecuen, dan heb ik hier een lekker recept voor je. Het fijne is dat je deze mutabbal dip helemaal van tevoren klaar kunt maken. Je kunt ‘m ook meenemen als je op een barbecue bent uitgenodigd.

Mutabbal recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mutabbal is een gerecht uit de Arabische keuken. Het belangrijkste ingrediënt is aubergine. Het lijkt erg op de meer bekende baba ghanoush. Het verschil? Mutabbal wordt gemaakt met tahini, baba ghanosh niet. Baba ghanoush is de dip met granaatappelsiroop, tomaten, peterselie en walnoten. Beide dips worden op het wereld wijde web veelvuldig door elkaar gehaald.

Het maken van mutabbal is niet moeilijk, maar kost wel tijd omdat de aubergine geroosterd moet worden. Het makkelijkst gaat dat in de oven. Maar wil je een authentieke mutabbal maken, dan rooster je de aubergine aan een spies op open vuur. Zo krijg je ook een lekkere rooksmaak. En als je de barbecue toch aan het opstoken bent, dan kan dat natuurlijk makkelijk.
Ik heb de aubergine in de oven geroosterd, en heb gerookt zout genomen om toch een beetje rooksmaak te krijgen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zout gebruiken.

Mutabbal smaakt heerlijk bij gegrilde groente. Hoef je je ook niet te vergrijpen aan koolhydraatrijk brood!


Mutabbal

Mutabbal recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl13 KH (hele recept)

Bereidingstijd: 10 minuten, plus 30 minuten wachttijd

 

 

Je hebt nodig voor 1 schaaltje:

1 aubergine
1 el olijfolie
1 hele teen knoflook
1/2 tl gemalen komijn
snuf chilipoeder
1 el tahini
sap van een kwart citroen
flinke draai versgemalen peper
flinke snuf gerookt zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Smeer de aubergine helemaal in met de olijfolie. Leg de aubergine in een ovenschaal en bak ze in 30 minuten gaar.
  3. Leg de laatste 10 minuten de ongepelde teen knoflook erbij.
  4. Neem de aubergine en knoflook uit de oven en laat ze iets afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Verwijder het vel van de aubergine en doe het vruchtvlees in een schaaltje. Knijp de gepofte knoflook boven het aubergine vruchtvlees uit.
  5. Voeg nu de komijn, chilipoeder, tahini en citroensap toe en prak het geheel goed door elkaar. Breng pittig op smaak met peper en gerookt zout.
  6. Laat de mutabbal helemaal afkoelen.

Tips:

  • Ben je avontuurlijk aangelegd, dan rooster je de aubergine aan een spies boven open vuur. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Als je zuivel eet, kun je twee eetlepels Griekse yoghurt (10%) toevoegen aan de mutabbal.
  • Meer recepten met aubergine vind je hier.

Vrij van gluten, lactose, noten, en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

4 Reacties

  1. En toen stemde ik per ongeluk door op een ster te klikken.. Maar dat was niet de bedoeling! Het lijkt me juist weer een prima recept! Sorry Con! (kan ik het stemmen nog ongedaan maken?)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*