Wil je eens een keer wat anders met Kerst, en hoeft het geen vlees te zijn? Dat kan: ook van bloemkool kun je steak maken! Extra lekker met een druivenchutney met rozemarijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ris de rozemarijn van het takje en snijd de naaldjes fijn.
Was de druiven en dep ze droog. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, sprenkel de rozemarijn, olijfolie en wat Himalayazout erover en meng door elkaar. Rooster de druiven 20 minuten in de oven.
Pel en snipper het sjalotje en de gember. Pel de knoflook en snijd deze doormidden. Snipper de ene helft fijn, de andere helft laat je heel. Hak de walnoten grof.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Voeg de sjalot, gember en gesnipperde knoflook toe en bak het geheel onder af en toe roeren 3-4 minuten tot de sjalot glazig wordt.
Doe het mengsel met zo min mogelijk olie in een kommetje (laat de olie in de pan voor het bakken van de bloemkoolsteaks), roer de geroosterde druiven en de gehakte walnoten erdoor, en zet apart.
Maak de bloemkoolsteaks
Verwijder de bladeren van de bloemkool, maar laat de stengel eraan zitten. Snijd daar alleen het onderste stukje vanaf. Snijd nu voorzichtig met een groot mes twee grote plakken uit de bloemkool. De rest wordt in dit recept niet gebruikt.
Wrijf de bloemkoolsteaks aan beide kanten in met de heel gehouden knoflookhelft. Bak dan de bloemkoolsteaks in de overgebleven olie (voeg eventueel iets meer toe) aan beide kanten tot ze goudbruin begint te kleuren, per kant zo’n 4 minuten.
Voeg nu een scheutje water toe en doe direct het deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de bloemkoolsteaks 6-8 minuten zachtjes gaar worden. Het toegevoegde water zal dan vrijwel geheel verdampt zijn.
Leg de bloemkoolsteaks voorzichtig op een bord en schep de druivenchutney erbij.
Tips
Serveer de bloemkoolsteak met een eenvoudige salade en een puree van bijvoorbeeld wortelpeterselie.