Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in wat water in 8-10 minuten gaar.
Pers ondertussen de tenen knoflook uit. Halveer de kerstomaatjes, hak de pecannoten grof, en snijd de kaas in blokjes. Was de rucola en droog ze goed (gaat het makkelijkst in een sla-centrifuge).
Giet de bloemkool af, voeg de ongezoete melk, de geperste knoflook, een flinke snuf zout en de rozemarijn toe, en pureer het geheel met een staafmixer.
Meng de rucola, pecannoten en tomaatjes door de stamppot, en warm het geheel nog even goed door.
Meng de blokjes kaas door de bloemkool stamppot zodat ze een beetje smelten, en serveer direct.
Tips
Vervang de pecannoten door walnoten.
Gorgonzola (en andere harde blauwschimmelkaas) is in principe lactosevrij. Maar check voor de zekerheid de verpakking.
Voor een mildere smaak vervang je de blauwe kaas door brie of camembert.