Patatnik met shopska salata - Bulgaarse zoete aardappel omelet met salade
Con
De Bulgaarse keuken is niet echt bekend, en dus heb ik me daar eens een beetje in verdiept. Dat resulteerde direct in dit dubbel-recept: een zoete aardappel omelet met de nationale shopska salade erbij.
Rasp de zoete aardappel. Pel en snipper de ui. Verkruimel de feta.
Klop het ei los in een kom met wat zout en peper. Meng de zoete aardappel, ui en feta met de munt erdoor en roer het geheel goed door.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Schep het zoete aardappel mengsel in de pan en druk het goed plat.
Bak de patatnik 8-10 minuten op halfhoog vuur (ze mag niet verbranden). Keer dan de patatnik met behulp van een bord en bak de andere kant eveneens 8-10 minuten.
Maak de shopska salata
Meng de olijfolie en de rode wijn azijn met de zout en peper tot een dressing.
Maak de groenten schoon. Snijd de komkommer, paprika en tomaat in blokjes. Snijd de feta in blokjes.
Schep de groenten met de feta voorzichtig om op een diep bord.
Bestrooi de salade met verse peterselie en sprenkel de dressing erover. Dien tegelijk met de patatnik op.
Tips
Een echt Bulgaars aperitief schenk je met Rakia (ракия), een anijslikeur die vergelijkbaar is met de Griekse ouzo.