Soep gaat altijd. Maar dan wel zelfgemaakte. Ik heb een vegan variant van de bekende Hongaarse goulashsoep gemaakt, en die staat binnen een half uur op tafel.
Dep de gerookte tofu goed droog, en snijd ze in kleine blokjes. Maak de paprika schoon en snijd ze eveneens in blokjes.
Pel en snipper de ui. Was de wortel (je hoeft ‘m niet te schillen) en de bleekselderij (houd wat blaadjes achter voor garnering), en snijd beiden in plakjes.
Breng ondertussen 500 ml groentenbouillon aan de kook (ik maak ze van gistvrije, glutenvrije en E551-vrije bouillonpoeder), en voeg de groente behalve de paprika toe. Laat 8 minuten op halfhoog vuur koken tot de groente gaar is.
Voeg de gezeefde tomaten toe en pureer de soep met een staafmixer.
Geef de soep de specifieke goulash-smaak door de gerookte paprika, kummel, tijm en het laurierblaadje toe te voegen. Laat de soep op een laag pitje 10 minuten sudderen.
Verhit ondertussen wat kokosolie in een koekenpan. Bak de rooktofu samen met de paprika in 5 minuten knapperig gaar.
Verwijder het laurierblad uit de goulashsoep, en breng de soep op smaak met versgemalen zout en peper. Schep de soep in twee kommen, en garneer met het rooktofu-paprika mengsel plus de achtergehouden selderijblaadjes en de peterselie.
Tips
Houd je (net als ik) van een beetje meer pit, voeg dan nog een flinke snuf chilipoeder aan je goulashsoep toe.