600grgemengde groentenik nam courgette, gele paprika, aubergine, wortelen
1grote uiin halve ringen
2knoflookteentjesgesnipperd
1tlkokosolie
3tomatenin stukjes (of 1 blikje gepelde tomaten)
80mlkokosmelk
1blikjebruine of groene du Puy linzen 400 gr
versgemalen peper en zout
1limoen
Voor het kruidenmengsel
1tlgemalen koriander
1tlgemalen komijn
1tlkurkuma
1tlpaprikapoeder
1tlkaneel
1tlgemberpoeder
1/2tlgemalen peper
1/2-1tlgemalen chilivlokkenhoe pittig jij het wilt
Zo maak je het
Maak alle groente schoon en snijd ze in ‘hapklare brokken’ (niet te groot, niet te klein). Meng alle kruiden in een kommetje. Spoel de linzen af in een vergiet.
Verhit de kokosolie in een pan. Zet het vuur halfhoog en roerbak de ui en knoflook. Gaat het mengsel aan de bodem plakken, voeg dan een scheutje water toe.
Voeg het kruidenmengsel in één keer toe en roerbak het geheel 2 minuten. Voeg een scheutje water toe, zodat het een soort uiensaus wordt.
Voeg de tomaten en de kokosmelk toe, en knijp de gehalveerde limoen boven de pan goed uit. Breng het geheel aan de kook. Voeg dan alle groenten toe, roer het goed door, doe het deksel op de pan en laat de groente in 10-15 minuten op halfhoog vuur gaar worden.
Zet het vuur uit, roer de uitgelekte linzen erdoor, doe het deksel weer op de pan en laat de curry zo staan. Laat minstens 4 uur staan, de smaken kunnen dan goed intrekken.
Warm vlak voor het serveren de linzencurry op.
Tips
Dit recept eigent zich uitermate goed om restjes groente op te maken.
Bestrooi de curry vlak voor het opdienen met verse gesnipperde koriander.