Zet een dag van tevoren het blik kokosroom dat je voor de garnering gaat gebruiken in de koelkast.
Bereiden
Doe de helft van de kokosmelk in een steelpannetje. Strooi de agar agar er al roerende in en roer met een kleine handgarde goed door.
Zet het pannetje op het vuur en breng de kokosmelk al roerend aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken, blijf roeren! Zet het vuur uit en laat de kokosmelk iets afkoelen.
Voeg al roerende beetje bij beetje de rest van de kokosmelk en de kokosroom toe. Roer het snufje zout, de yaconsiroop en de speculaas kruiden door de panna cotta.
Schenk de panna cotta in twee mooie glaasjes en zet ze minstens 3 uur in de koelkast.
Garneren en serveren
Haal de speculaas panna cotta en het blikje kokosroom uit de koelkast. Schep alleen het bovenste deel van de kokosroom uit het blikje. Meng voorzichtig de cacao door de kokosroom, en schep een dun laagje op de beide glaasjes.
Top af met wat gemengde gehakte noten en zaden, een beetje cacaopoeder, en wat cacaonibs.
Tips
Je kunt de speculaas panna cotta ook met fruit garneren (welk wat meer koolhydraten). Snijd bijvoorbeeld wat mango in kleine stukjes, meng ze met granaatappelpitjes en verdeel ze over de panna cotta.
Eventueel kun je een schaaltje diepvriesfruit ontdooien en pureren (ook meer koolhydraten). Schenk deze moes op twee schoteltjes. Neem de speculaas panna cotta uit de glazen door ze even in een heet waterbad te leggen en dan te storten op de schoteltjes. Bestrooi ze eventueel met wat kaneel. Direct opdienen.
Het waterige overgebleven deel van de kokosroom kun je gewoon gebruiken in bijvoorbeeld je ontbijt yoghurt of een sommatie.